• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ALCATOR: tim tak trochu fuckujes celou amaterskou astrophoto obec, ale jinak ok
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    ONDRA_99:
    TOXICMAN:

    Upřímně doufám, že SpaceX hned po dokončení Starship nabídne že za minimální částku nebo úplně zdarma vynese na orbitu (nejlépe geostacionární) sadu teleskopů, kterými by bylo možné nahradit současné povrchové teleskopy - aby mohli astronomové pozorovat to, co potřebují, aniž by to muselo jít skrz atmosféru. Nejlepší řešení pro všechny.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ok, presvedcili jste me :))
    jsem proste luddita a jdu smazat ten svuj spam
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    QWWERTY: Tohle "kdyz reseni najde, tak uz nikdo nepujde pochytat a upravit ty prvotni satelity" je presne ta ukazka nefer hate podle me. Jak bylo zmineno DZODZO tak ty satelity budou mit kratkou zivotnost a deorbitace bude o level lepsi nez ma kdokoli jiny aktualne. Takze to ze par satelitu na zacatku nebude dokonalych je imho minimalni dan. A ono se sice o problemu vi uz x let, ale to neznamena ze existuje jedno exaktni reseni jak to udelat. Podle me proste sami neodhadli jak velka/mala ta odrazivost v realu bude, narozdil od ostatnich ale ty veci vyhodnocuji a vylepsuji v dost slusnem tempu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    QWWERTY: nez vypustia poslednu verziu tak prve verze aj dosluzia a prestanu "zavadzat" :)

    Dosluhující satelity (předpokládá se životnost kolem 5 let) budou včas přesunuty na takovou orbitu, která do 1–5 let způsobí vstup do atmosféry, kde satelit shoří. Tento proces je o dost rychlejší než 25 let, které momentálně vyžadují mezinárodní standardy.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    QWWERTY: tak ona to neni tak uplne barva hlavne, precejen ty uhlikovy nanotrubicky asi nejsou uplne levna zalezitost. Samozrejme v masovym meritku by sla cena asi dolu, ale to nejak nezapada do primarniho cile SpaceX, delat to levne a masove ;)

    A k druhy casti, proc by nekdo mel chytat prvni satelity a upravovat je, jejich zivotnost je 5 let a pak papa v ohni atmosfery...nez bude cela sit hotova tak tam z tech puvodni pravdepodobne nebude ani jeden ;)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    QWWERTY: no problem je ale v tom, ze to neni klasicka barva, proto to stoji co to stoji
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    21:30 SELČ

    LADINEK
    LADINEK --- ---
    TOXICMAN: to neni uplne pravda, vyresit se to da, uz se o vantablack uvazovalo, ale jelikoz stoji 10x10cm asi 300USD tak by to celej system znacne prodrazilo a druhak, na solar panely to proste nenaneses ;)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    DRAGON: to úplně nejde použít, protože by se pak satelit uvařil
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    toto
    Just what we needed dept: a BMW with paint so black, it's almost invisible | TreeHugger
    https://www.treehugger.com/.../just-what-we-needed-dept-bmw-paint-so-black-its-almost-invisible.html
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    TOXICMAN: vtipny, nad tim sem premyslel, ze by to urcite slo vyresit takovou tou ultra dark cernou, pomoci ktery nedavno predstavilo BMW nejaky novy vuz, vubec nic neodrazi, vypada to na fotkach jak kdyby nekdo to misto, kde stoji auto, zacernil barvou :) to by urcite pomohlo myslim
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: SpaceX vytvari novy standard, nejen v odrazivosti ale v ovladani satelitu a jejich samoregulaci k Zemi. Uz posunuli hranice v tom, kolik % trosek satelitu muze vubec dopadnout do ocenu 0.1 %. Jenomze zatmivacim hejteri budou chtit 0.0001 %.
    Ale verim, ze az odstrartuje Cina, budou vsichni hejtovat cinany, ale cinani budou hrdi a jejich propaganda pojede "cinske satelity jsou ty nejkrasnejsi a nejzarivejsi", a vsichni hejteri dneska si budou moci jit poplakat na huawej :) Samozrejmne budou dovoleny jenom narky "cina je velka" a nebo pro drsnaky "cina je matka vsech kultur".
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ONDRA_99: nejhloupější argument, co všude čtu: je to jenom PR Muska...
    ze všech lidí na planetě si neumim představit nikoho, kdo by nějaké PR potřeboval míň
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    TOXICMAN: Tohle je "vtipny" na jedne strane se SpaceX snazi hledat reseni toho jak co nejmene snizit ty dopady a komunikuji i s institucema ohledne toho, ale jede se na ne z ruznych skupin strasny hate. Sem zvedavej jestli se takovyhle hate pojede na dalsi velke konstelace v budoucnu (az tu dalsi budou). Protoze neverim ze se takhle bude snazit o minimalizaci dopadu kazdej.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @elonmusk
    We are taking some key steps to reduce satellite brightness btw. Should be much less noticeable during orbit raise by changing solar panel angle & all sats get sunshades starting with launch 9.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Watch SpaceX Launch 60 Satellites for Starlink - 6!
    https://www.youtube.com/watch?v=T0eto0Sx6kQ


    Uz ceka 180 lidi, nekdo z nas? :D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SEJDA: to neni ten clanek, ale i tak dekuji

    DAHY: chápu, že máš potřebu prudit, ale aspoň pořádně čti, co lidi píšou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam