• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    DRAGON: to úplně nejde použít, protože by se pak satelit uvařil
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    TOXICMAN: vtipny, nad tim sem premyslel, ze by to urcite slo vyresit takovou tou ultra dark cernou, pomoci ktery nedavno predstavilo BMW nejaky novy vuz, vubec nic neodrazi, vypada to na fotkach jak kdyby nekdo to misto, kde stoji auto, zacernil barvou :) to by urcite pomohlo myslim
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: SpaceX vytvari novy standard, nejen v odrazivosti ale v ovladani satelitu a jejich samoregulaci k Zemi. Uz posunuli hranice v tom, kolik % trosek satelitu muze vubec dopadnout do ocenu 0.1 %. Jenomze zatmivacim hejteri budou chtit 0.0001 %.
    Ale verim, ze az odstrartuje Cina, budou vsichni hejtovat cinany, ale cinani budou hrdi a jejich propaganda pojede "cinske satelity jsou ty nejkrasnejsi a nejzarivejsi", a vsichni hejteri dneska si budou moci jit poplakat na huawej :) Samozrejmne budou dovoleny jenom narky "cina je velka" a nebo pro drsnaky "cina je matka vsech kultur".
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ONDRA_99: nejhloupější argument, co všude čtu: je to jenom PR Muska...
    ze všech lidí na planetě si neumim představit nikoho, kdo by nějaké PR potřeboval míň
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    TOXICMAN: Tohle je "vtipny" na jedne strane se SpaceX snazi hledat reseni toho jak co nejmene snizit ty dopady a komunikuji i s institucema ohledne toho, ale jede se na ne z ruznych skupin strasny hate. Sem zvedavej jestli se takovyhle hate pojede na dalsi velke konstelace v budoucnu (az tu dalsi budou). Protoze neverim ze se takhle bude snazit o minimalizaci dopadu kazdej.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @elonmusk
    We are taking some key steps to reduce satellite brightness btw. Should be much less noticeable during orbit raise by changing solar panel angle & all sats get sunshades starting with launch 9.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Watch SpaceX Launch 60 Satellites for Starlink - 6!
    https://www.youtube.com/watch?v=T0eto0Sx6kQ


    Uz ceka 180 lidi, nekdo z nas? :D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SEJDA: to neni ten clanek, ale i tak dekuji

    DAHY: chápu, že máš potřebu prudit, ale aspoň pořádně čti, co lidi píšou
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    MRAKY: hezky napsaný, ono už se to defakto pomalu dostupný stává, viz smallsat rideshare s cenovkou 1M$ ;-) https://www.spacex.com/smallsat

    Já taky nechci hatovat pokrok, ale na druhou stranu naprosto chápu, že to určitou část lidí bude srát a je dobře, že se to SpaceX alespoň snaží řešit.

    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MRAKY: Pri snizeni cene za vystum je pravdepodobne ze mnoho "akademickych" druzic obsahujici vykonny astronomicky teleskop bude instalovano na vhodne obezne drahy. Jejich raw data budou treba i zpristupnena amaterum a komunikace nakonec pojede pres Starlink.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MRAKY: "pocet druzic se muze pocitat ve statisicich" kdyz nad tim premyslim, tak statisice jsem hodne podsadil. . Imho s levnou dopravou dojde nutne k nejake forme mezinarodni dohody o rizeni dopravy a narust poctu druzic/startu bude hodne divoky.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Starlink i nadále dělá starosti astronomům. Jak se osvědčil experimentální tmavý satelit? – ElonX
    https://www.elonx.cz/...adale-dela-starosti-astronomum-jak-se-osvedcil-experimentalni-tmavy-satelit/
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    QWWERTY: dneska je starlinku kolem 400. Posledni zpravy co jsem videl hovori o 42000. V tomto klubu se nadsene mluvi o spacex & starship, ktera neskutecne zvysit pocet startu. Jestli se zamer spacex povede,tak nastane revoluce - pocet druzic se muze pocitat ve statisicich. Zavede se system rizeni provozu na orbitu - stejne tak jak se ridi provoz letadel ve vzdusnem provozu... Starty, navraty pri velkem poctu taky udelaji paseku propozorovanioblohy.... Jakmile se objevi relativne levna doprava, tak se objevi nove business aplikace - napr se zacne tezit ve vesmiru.


    ja sice chapu ty stiznosti astronomu. Realne to problem je, pravdepodobne to znici dnesni zpusob pozorovani oblohy, ale astronomie se proste prizpusobi. Bude muset. Na druhou stranu se objevi nove moznosti. Pro generaci nasich rodicu bylo nemyslitelne mit v kapse vlastni telefon. Pro nasledujici generace, muze byt cenove dostupna nejaka cube druzice v cenove hladine dnesnich domacich dalekohledu na pozorovani oblohy.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    QWWERTY: ad tvoje zdroje .. Clara postla "haeavily damaged" fotku, kde nejvice prekazi samotne stavby observatore :D Ze ji v pozorovani vesmiru nejvice obtezuje jeji rodna planeta (ktera je na fotce taky) snad ani psat nemusim. ;)

    To co zverejnil Cliff je kolaz. Na slepeni fotek pouzil nevhodny algortimus, leda ze vlastne hledal hvezdy blikajici se stejnou frekvenci jako ma uzaverku, a navic, ktere se pohohybuji vuci Zemi asi nadsvetelnou rychlosti :D Skoda jenom ze nevysvetlil, co jsou ty "vodorovne" carky .. jedna z nich dokonce trefila nejjasnejsi objekt na te kolazi.

    Ten clanek ze skyandtelescope.org se odkazuje na stejnou studii, kterou jsem napostoval o fous nize.
    Takze dik za dokresleni hejterskeho podhhoubi.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    klíd, tam daj deštníky:

    Fortunately, the experimental coating isn’t the only trick up engineers’ sleeves. Another idea, which SpaceX CEO Elon Musk announced March 9th at the Satellite 2020 conference, is to equip each satellite with what amounts to a sun umbrella, shielding the spacecraft from the Sun and thus preventing reflection. However, it’s still unclear what this sunshade would look like or when it would be launched.

    (prostě pořád přemejšlej, jak další satelity vytunit, aby tomu zabránili)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    QWWERTY: "defacto mel akorat stesti, ze mu neprelitaly primo pres kometu" .. fotka je siroka 1980 px, kdyz by mel paprsek po Starlinku sirku 10 pixel, tak je sance, ze jeden ze 40 Starlinku trefi okoli jeho 10 pixelove komety, neco jako 1-(1-((10+10)/1980)^40 = 1 - (1960/1980)^40 = 1 - e^(40*(ln 1960 - ln 1980)) ~ 33 %, kolik by sis vsadil? :D
    Pri pocitani 1-(1-((10/2+10/2)/1980)^40 = 1 - (1970/1980)^40 = 1 - e^(40*(ln 1970 - ln 1980)) ~ 18 %
    Nebylo by to spise tak, ze by mel stesti, kdyby mu to pres kometu preletelo? :D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Mimochodem, dneska jsou videt starlinky zase (prave ted) jenom o fous severneji nez vcera.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LADINEK: to jsem se snazil vtipne vysvetlit proc mozna clanek, ktery hleda, neexistuje.
    Zajimave, ze tento clovek, ktery poridi nadhernou fotku rotujicich starlinku vcetne sve komety, ma pocit, ze je fotka jakkoli znehodnocena. Bud to nevidim, nebo to jemu nedochazi.
    Navic kometa je podstatne dal a sla fotografovat i pozdeji tedy nejeneom behem tech 5 minut, kdy vznikala tato fotka.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    SEJDA: Ale dyt nikdo neresi proc by melo mit mereni magnitudy starlinku nejakej prinos pro vedu. Tak mag. se resi pouze proto, ze jsou momentalne dost jasny a jejich stopa pri foceni oblohy nebo vesmirnych teles na dlouhy casy je dost vyrazna, coz je pravda.

    viz treba:
    "čera večer jsem fotografoval kometu C2019/Y4 (ATLAS). Na místní obloze značně postižené světelným znečištěním a pro zachycení slábnoucí komety je nezbytné použití metody snímání mnoha expozic. Bohužel jsem nepočítal s tím, že trajektorie družic Starlink mi tento záměr značně zkomplikují. Do záběru nevletěl jen jeden „vláček”, ale hned dva proudy rotujících satelitů a navíc navzájem se křižujících. Celá řada expozic tím byla znehodnocena."

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam