• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TOXICMAN: treba naklonovat vela malych muskov, aby aspon jeden pokracoval v tom co zacal jeho tatko :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Elon má dalšího syna, tak gratulujeme :)

    X Æ A-12 Musk :D

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    4K Starship SN4 WDR Close Ups SpaceX Boca Chica, Texas
    http://www.youtube.com/watch?v=xpO_RWQ0KeM
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    STARE_CASY:
    Prvni atomove bomby shodily znovupouzitelne nosice, bombardery. Budiz to protiprikladem.
    Bombardery frci porad. Balisticke strely jsou na ustupu uz leta a strely s plochou drahou letu ustupuji znovupouzitelnym dronum. Dron ma totiz uzasne vyhody: muze byt odvolan, muze operovat preventivne a stoji to jenom palivo.
    A se Starlink to pujde jeste dal.
    To jestli se vyhledove prosadi jednorazove supersonicke strely nebo supersonicke drony se jeste uvidi. I kdyz ja teda vnimam jenom supersonicke drony, zatim.

    Problemu planovani toho, co na Mesici za 50 let, je mnoho, napriklad vubec nikdo nevi, jestli lidi budou schopni zit tak daleko od Zeme. Nebo jestli nebudou mit tolik prace s posilovanim tela az jejich produktivita vubec nebude prinosna. Takze se muze stat, ze za 10 let pokroci robotika a ze naklady na pilotovane mise neustale porostou (bezpecnost), ze bude vesmir osidlen roboty vyrobenymi na LEO. Ze se k Marsu nevypravi 1 Starship se 100 lidma ale mnohem vetsi kolos jehoz stavba potrva nekolik desetileti a pro niz nejdrive vznikne desetileti budovany Space-Dock.
    Na planovani na 50 let nemame dost informaci.

    Co resi vedci:

    Scientists reveal design plans for future lunar base | Solar System Exploration Research Virtual Institute
    https://sservi.nasa.gov/articles/scientists-reveal-design-plan-for-future-lunar-base/
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    STARE_CASY: Co se znovupouztelnosti tyce tak si myslim, ze v pripade kategorie "super heavy" tedy prumery okolo 10m a vaha 100t+ na LEO jsme teprve na zacatku a jen cas ukaze jestli je to vubec cesta, minimalne po dobu pouzivani klasickych raketovych systemu.
    Ja myslim, ze to cesta neni a, ze je lepsi to tam tahat po mensich kusech znovupouzitelnym nosicem a stavet to az nahore, ale to se prave musime teprve naucit a Artemis je jednou z cest jak to delat ve vzdalenym vesmiru.
    Cilem Artemis neni ani tak Mesic a nejaka dlouhodoba mise, NASA je vyzkumna agentura, ne tezarska firma, cilem Artemis je trening schopnosti na vzdalenejsi cile...

    Jak jsem psal, znovupouztelnosti fandim a co se tyce payloadu v radech jednotek tun tak je volba jasna, ale nejde jen o payload, ale i vzdalenost kam to dopravit.
    Vem si treba Europa Clipper kterej by mel letet na SLS. Dosahnout takovy vzdalenosti v takovym case je se znovupouzitelnou raketou nemozny, zatim... :)
    PER2
    PER2 --- ---
    :)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    PALEONTOLOG: Vidis ty repraky? Pustej do toho dub-step a poleti!
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STARE_CASY: No to by bylo vtipny, kdyby kvuli green dealu musely byt rakety recyklovatelny a ve valce by se jima strilelo sem a zase tam.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    LADINEK: Znovupoužitelnost se moc nevyplatí u přepracovaných nosičů balistických střel. Armáda ne vždy vítá, když se jí podobné hračky vracejí zpět. U komerční kosmonautiky a obecně u takového použití, kde se očekává, že se daná činnost bude dělat dlouhodobě a opakovaně, je znovupoužitelnost naopak velmi vítaná věc.

    A tady bych v zásadě hledal jádro pudla - zatím naprostá většina projektů NASA byla postavených na tom, že se daná věc udělá jen jednou, nebo jen několikrát. Jedna mise k Marsu, za pět let druhá mise k Marsu, ale úplně jiná, mise k Jupiteru, vynesení teleskopu, přistání na Měsíci... všechno to jsou ojedinělé akce a stavět na něco takového nosič, který by následně neměl využití, se prostě nevyplatí. Osobně si myslím, že velikost nosiče je v tomto ohledu až sekundární parametr.

    Znovupoužitelný nosič bude na vývoj a výrobu dražší, je potřeba doplnit spoustu technologií, které by jinak nebyly potřeba. Je potřeba používat konstrukce a materiály, které opakované využití vydrží, je potřeba vymyslet postupy, jak daný nosič znovu použít. To všechno má své náklady a ty se vrátí jedině tehdy, pokud využití bude dostatečně časté a dlouhodobé.

    Problém je, že u programu Artemis vlastně i nadále chybí jakýkoliv výhled na nějaké dlouhodobé využití měsíce. Je to opravdu jen Apollo po padesáti letech. Takže v tomto ohledu opravdu z pohledu NASA a z pohledu projektu Artemis nemá smysl jít dražší cestou a stavět něco na opakované použití. A myslím si, že to je strašně špatně.

    Ale za tohle nemůže NASA. Ona obecně chybí poptávka po využití Měsíce. Přitom ne že by nebyly vůbec žádné nápady, ale nepotkávají se s těmi, kdo by byli ochotni je financovat, a s představou, jak na tom vydělat.

    Jakmile by na Měsíci měla vzniknout trvalá základna s pravidelným provozem Země-Měsíc, ztrácí smysl spálit na každou jednu cestu miliardu dolarů v SLS, ale bude to chtít dopravní prostředek, který bude podstatně levnější. Jenže dokud je plánováno těch cest deset za padesát let (já vím, já vím, tohle je laciné rýpnutí), tak na to SLS stačí.

    Osobně si myslím, že nosiče typu SLS mají smysl jen do doby, dokud se nenajde komerční využití vesmíru - třeba těžba na asteroidech a následné zpracování rudy na Měsíci. Pak se velmi rychle ukáže, že se vyplatí stavět ještě větší obludy, než má být Muskova Super Heavy.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    Ja bych rekl ze dobre je taky kouknout na nejnovejsi video Everyday Astronauta:

    SLS VS Starship: Why do both rockets exist?!
    https://www.youtube.com/watch?v=KA69Oh3_obY


    Dobre tam ukazuje nejen rozdily mezi SLS a Starship z pohledu technickeho, ale i z pohledu zpusobu vyvoje a proc maji vlastne smysl oba systemy.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    TOXICMAN: no, pořád je to asi levnější než vyvinout novej, stejně silnej motor, navíc RS-25 je vyzkoušenej a je jich ještě pár v zásobě. A znovupoužitelnost je otázka no, ač ji nesmírně fandím, tak si myslím, že ne vždy se to vyplatí. Obzvlášť u týhle kategorie super heavy nosičů...

    Na toto téma se zkus podívat sem: https://www.kosmonautix.cz/2019/03/znovupouzitelnost-kosmickych-nosicu-vcera-dnes-a-zitra/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LADINEK: hlavne ta byrokracia asi, ked ti kvoli kazdej malej suciastke musi prejst schvalovacie kolecko, tak sa to nabali a este ak ide o komunikaciu medzi subdodavatelmi z roznych firiem, tak to ani nehovorim, mne stacilo ked nam 3. strana povolovala firewall 8 mesiacov
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    LADINEK: sorry, ale jeden RS-25 motor vyjde údajně na 146 millionů dolarů a zahodí se po jednom použití, to je dneska prostě absurdní
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    DZODZO: no jedna věc jsou superpočítače a druhá věc jsou bezpečnostní nároky a s tím spojená byrokracie...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LADINEK: akurat to napreduje dost pomaly, ked si vezmeme ze apollo letelo na mesiac 8 rokov po zahajeni programu, kde sa to vsetko pocitalo od piky, tak dnes v dobe superpocitacov, ktore vedia modelovat fyzikalne javy uz mohla byt raketa hotova a letiet sa mohlo buduci rok
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    TOXICMAN: upřímně, je to drahy, ale zase jako černá díra mi to nepřijde. Vem si dle současné hodnoty dolaru by program Apollo stal přes 170mld USD. Artemis je na nějakejch 50mld což mi přijde adekvátní vzhledem k tomu, že lecos už je vyzkoušený a vyzkoumaný...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    offtopic okénko do černé díry:

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SN4 byla natankována, ale:

    @elonmusk
    Liquid CH4 temp got too high this time. Offloading propellant. Will we retry later today.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Raptor na místě
    LEGI
    LEGI --- ---
    TOXICMAN: chudák Dušan Majer!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam