• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STARE_CASY: v tomhle se lišíme. kdybych dostal šanci, tak zejména pro SpaceX bych pracoval hned... (ovšem to asi pro téměř jakoukoliv kosmickou firmu; otázka je, v čem bych dokázal být přínosem, ale přeci jen mám alespoň nějaké zkušenonsti z technického oboru, takže bych měl snad nepatrně lepší šance než někdo, kdo jen prodával fast food...)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Poslední dny je to tady dost vtipná diskuse a tohle a tohle jsou vlastně dost trefné ilustrace a shrnutí více věcí.

    Musk se od začátku projevuje furt stejně. Je furt stejně kontroverzní, furt stejné lidské hovado - několikrát rozvedený, celá řada velmi schopných zaměstnanců od něj utekla, protože má šílené nároky a od začátku pořád stejně deklaruje jediný cíl, za kterým je ochotný jít "přes mrtvoly".

    Jenže naprostá většina lidí funguje tak, že dokud jejich oblíbenec dělá věci, které se jim líbí, zcela pomíjejí negativa. Jakmile ale udělá jediný větší krok mimo, náhle "prohlédnou" a je to najednou kokot, von Braun, cokoli. Co na tom, že jejich oblíbenec od začátku zcela otevřeně říká, že přesně tohle udělá a tudy půjde. Ne, dokud dělá jen to, co se líbí, tak mu prostě nevěří, že by to mohl udělat.

    Osobně sleduju aktivity Muska především z pohledu technických řešení, která produkují jeho firmy. V tomto ohledu se cítím být fanouškem SpaceX i Tesly a vnímám to, že bez Muskovy povahy by ty firmy nikdy nebyly tam, kde jsou. Osobně bych do těch firem nikdy nešel a Muska bych za šéfa nechtěl. Je mi jasné, že tím pádem se vždy budu na úspěch dívat zpovzdálí, ale nijak mi to nevadí. Způsob, jakým se Musk chová k zaměstnancům a jak všechno rve úplně na doraz, je šílený. Na druhé straně je velmi často vidět, že tyhle nároky má vždy i sám na sebe. Lze-li vůbec mluvit o sympatiích, pak v tomto ohledu je mi sympatický. Ale jinak Musk prostě je ve stejné skupině lidí jako byl von Braun, Edison nebo třeba Jobs. Lidi, kteří mají vizi, mají představu, jak ji naplnit, a jdou si za tím bez ohledu na situaci. Dokonce bych si troufl tvrdit, že většina těch, kteří něčeho velkého dosáhli, byli lidsky strašný hovada. Von Braun byl nácek, Edison neváhal podvádět, Jobs... No, to je kapitola sama pro sebe.

    Osobně si myslím, že rozebírat tady opakovaně Muskovu osobnost a znovu a znovu tu vyjadřovat údiv nad tím, jak se někde projevil jako kokot a jak si jde za svou vizí vlastně přes mrtvoly (ne doslova, ale zas tak moc by mne nepřekvapilo, kdyby při kolonizaci Marsu za pár let riskoval víc, než je dnes běžné), je úplně zbytečné. Musk takový je furt a furt se bude se svou povahou dostávat do situací, kdy mu ujedou nervy. Pro mne je zábavné to sledovat (takové guilty pleasure), ale neskonale víc mne zajímají věci jako postup testování prototypů Starship, fascinovaně se dívám na obrovské vývojové skoky u Neuralinku, baví mne technická řešení použitá při výrobě Tesly. Stejně tak jsem byl fascinován neuvěřitelně pokrokovým řešením raket V-2 a bylo mi úplně jedno, jaký byl von Braun jako člověk. Nějak si nedělám iluze o tom, že ti, kteří posouvají pokrok, musejí být současně etalon etiky a morálky. A už vůbec nemám iluze o tom, že když je někdo dobrý v jednom oboru, musí být hvězda jinde - to platí nejen pro Muska, ale obecně. Nikdy nepochopím to adorování různých elit, když začnou chytroprně plácat o něčem, co je mimo jejich obor. Takže Muskovy epidemiologické výlety (a výlevy) jsou stejně tak směroplatné, jako politické rozbory českých herců a lékařů (ad absurdum).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: no mě se líbí slovo "progresivismus". v zásadě se pořád tak nějak pokládám za "progresivistu", a myslím, že Elonovi pořád fandím proto, že se dokáže vejít do téhle škatulky. Ale právě že ne každá změna je pokrok. Podle mě diskuze je nutná o tom, jaká změna (spoleečnosti, technologie, whatever) se nám líbí a pomáhá nám, a jaká nás naopak omezuje. Ne každá změna je k lepšímu, v tomto může být konzervativní pohled dobrý. V zásadě mi ale nevadí, pokud úspěšný podnikatel v rámci prosazování změn, které se mi líbí, zbohatne - koukám se na to optikou, že já bych taky rád, než že je to špatně. V tomto ohledu jsem liberál, a ne levice. Ale současně nevěřím, že účel světí prostředky: v tomto je Elon zatím tak nějak na hraně, ale pokud na té kolonizaci Marsu ulítne tolik, že by účel začal světit prostředky, tak z něj bude normální von Braun a já holt přestanu být fanouškem.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: pekna ilustrace jak dělení na liberální a konzervativní už v přinejmenším v USA nedává moc smyslu už ani jako divadýlko pro voliče, co rozhoduje jsou tak jako tak byznys zájmy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak vývoj nálad ohledně Elona Muska a online komunity je zajímavý. Před takovými 5 lety Elona Muska nejvíc ze všeho nenáviděl typický online pravičák: dělal podezřelé disruptivní věci kolem aut (elektromobily) a energetiky (solární panely) a čerpal na to státní dotace a kazil kšeft zavedeným korporacím a makléřům zvýklým shortovat akcie čehokoliv, co se jim zlíbí, nezpochybňoval globální oteplování, ale jako jeden z mála nabízel konkrétní řešení. Tedy docela hlavolam pro takové ty zavedené online "konzervativní" groupthink kánony (globální oteplování neexistuje, hlavně neregulovat auta, apod.)

    Jenže dnes s ním začíná víc a víc jít do střetu především online levice, což může mít několik důvodů: samozřejmě, je trochu jiný typ miliardáře, ale to, že se napojuje na různé státní dotace a pobídky, vadí paradoxně levici úplně stejně, jako pravici. Dále je samozřejmě kritizováno poměrně agresivní využívání konkurence na trhu práce... ale hlavně mám podezření, že, podobně jako konzervativcům, vadí levici Muskův až lehce transhumanistický progresivismus: levicoví intelektuálové mají pocit, že na definici pokroku mají staletý monopol a libertariánská verze progresivismu je v tomhle ohledu větší třídní nepřítel, než v podstatě neškodná a předem k neúspěchu odsouzená snaha konzervativců se zahrabat v jakýchkoliv momentálních pozicích, kterých společnost a ekonomika náhodou dosáhla tak cca během předchozí generace.

    Já jsem v tomhle sporu tak trochu neutrální. Víc mi mi bavil stále ještě poněkud "alternativní" či "undergroundový" Elon Musk před 5 až 10 lety, kdy byl jasný potenciál, že jeho firmy dokáží neuvěřitelné věci, ale nebylo jasné, jestli se to povede a bylo čemu fandit. Současná velkohubá verze, kdy už se ty věci povedly, ale místo nějaké přímočaré utilizace se jde cestou ještě megalomanštějších projektů, mě už tolik nebere. Nejsem fanouškem AI, jezdím pravidelně MHD, chtěl bych levný elektromobil který by si mohla dovolit středoevropská eko-uvědomělá nižší střední třída a levné meziplanetární sondy pro každého, třeba pro středoevropský spolek nadšenců :-) ale současný Elon Musk prostě přichází s výroky a plány, které už jsou poněkud egomaniakální. Stačil by mi průzkum Marsu s menší reality show, kolonizace mi přijde úlet. Auto nepotřebuju, aby se mi řídilo samo, stačí mi když bude na elektřinu a kdekoliv si ho dobiju. Chybí mi v Elononových vizích možnost nějakého partnerství s malým a středním podnikáním, které nabízel třeba PC ekosystém a později Internet: pokud nejsem supergeniální superpracovitý zaměstnanec ochotný žít v USA, tak se do toho všeho můžu zapojit v podstatě jen jako konzument. Dokonce i propagandu zvládne Elon sám na Twitteru, takže pro svoje letité fanoušky vlastně nemá žádné využití... je to fakt takové dvojsečné.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    XCHAOS: asijský pacifik imho... tedy Taiwan, Japonsko, Indie, Austrálie a tak?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Není mi úplně jasné, co znamenají ty zkratky.. North America Market a European Market bych chápal, ale co je ten APAC nezasažený epidemií? :-)
    https://twitter.com/elonmusk/status/1261009993588862976
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SpaceX appears to be targeting May 18 for Starship SN4's hop, per a new NOTAM filing.

    0/1466 NOTAM Details
    https://tfr.faa.gov/save_pages/detail_0_1466.html
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SpaceX and NASA are inviting students from around the world to submit their photo, which will fly with astronauts Bob Behnken and Doug Hurley on Crew Dragon for Demo-2.

    https://spacex.com/classof2020

    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    SUMAC: Tak doufam ze sis ulevil a ted uz bez. Tady ses u "Musk fan-base", ne u " Musk haters".
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    TOXICMAN: ok. tak to patronizujici "tak doufam, že sis ulevil"? si priste nech od cesty.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SUMAC: máš svaté právo to říct a já mám svaté právo s tím nesouhlasit :) easy
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SUMAC: tak doufam, že sis ulevil a nebudeme v tom dále pokračovat
    nemam problém říct, že nesouhlasim s určitými věcmi, co Musk dělá, ale tohle určitě není
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CRAZY_IVAN: rozpor mezi tim, co rekl urednik a co tvrdi Musk, je v definici slova ventilator.

    Urednik se na to diva striktne pohledem hrazenych zdravotnich vykonu, potreb pro vykon zdravotni pece, struktury verejneho pojisteni, investicniho planu statnich nemocnic atp. Definice pro nej je jasna.

    Musk je clovek marketingu, umi to, i kdyz ma vyzaz koktaveho sprta (idiota), mnohokrat to dokazal. Pro cloveka z marketignu je ventilator vsechno, co se da takto prodat.

    CNN v tom hraje naprosto neutralni roli, ale Musk a jeho fanousci se do nich opiraji, jak kdyby slo boj o svatou pravdu vyhrat. Hlupaci bohuzel casto ani nevi, ze podle toho odkud fouka je ten smrad citit hodne nebo taky vubec.

    Musk a Tesla pomahaji. To myslim nikdo nerozporuje. Ale tohle jednodussi fanosci nejsou schopni rozlisit, a mysli si, ze "nedodali zadny ventilator do Kalifornie" je to same jako "nepomahaji vubec nikomu". Mozna to mohlo CNN napsat obsirneji, aby nevzbuzovala zbytecne emoce nekomu, kdo nedokaze pouzivat mozek, a nejspise ani cist. Na druhou stranu, kdyz Tesla neprispiva dost, pomaha si novinar agresivnim titulkem.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: end game je ze musk se snazil pomoct sam sobe, nahnat easy PR etc, tak jak to on umi. no a kdyz si nekdo dovolil upozornit na to, ze do co delal melo jisty medicinsky deficit a nebylo to presne to prave orechove, musk se ohani daily mailem s tim, ze to tak staci. to proc pro-vladni bulvar daily mail obhajuje tuhle konkretni strategii v zemi, kde jak znamo vlada podcenila situaci, situace v nemocnicih diky tomu je nejhorsi v evrope (sance na preziti covidu v anglii 50/50) a je nedostatek skutecneho vybaveni, nebudu dale rozebirat
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Protože já musim pracovat a v mojí hlavě, když doktoři a nemocnice děkuji za přístroje, které chtěli a další doktoři říkají, že non-invasive jsou dobrý, že přístroje dobrý, tak v mojí hlavě dobrý. Kor když člověk vidí, že musk se opravdu snaží pomáhat, tak dobrý. :)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    SEJDA: SUMAC: já to nechápu, takže musk nepomohl? a nesnažil se jejich tým dělat ventilátory? nebo co je vaše endgame této debaty? :)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: no a?? to jako dela z daily mailu verohodny zdroj?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CRAZY_IVAN: poprave najdes podle firmy a sily marketingu i CPAP mezi ventilatory.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    SUMAC: sdílel to musk :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam