Poslední dny je to tady dost vtipná diskuse a
tohle a
tohle jsou vlastně dost trefné ilustrace a shrnutí více věcí.
Musk se od začátku projevuje furt stejně. Je furt stejně kontroverzní, furt stejné lidské hovado - několikrát rozvedený, celá řada velmi schopných zaměstnanců od něj utekla, protože má šílené nároky a od začátku pořád stejně deklaruje jediný cíl, za kterým je ochotný jít "přes mrtvoly".
Jenže naprostá většina lidí funguje tak, že dokud jejich oblíbenec dělá věci, které se jim líbí, zcela pomíjejí negativa. Jakmile ale udělá jediný větší krok mimo, náhle "prohlédnou" a je to najednou kokot, von Braun, cokoli. Co na tom, že jejich oblíbenec od začátku zcela otevřeně říká, že přesně tohle udělá a tudy půjde. Ne, dokud dělá jen to, co se líbí, tak mu prostě nevěří, že by to mohl udělat.
Osobně sleduju aktivity Muska především z pohledu technických řešení, která produkují jeho firmy. V tomto ohledu se cítím být fanouškem SpaceX i Tesly a vnímám to, že bez Muskovy povahy by ty firmy nikdy nebyly tam, kde jsou. Osobně bych do těch firem nikdy nešel a Muska bych za šéfa nechtěl. Je mi jasné, že tím pádem se vždy budu na úspěch dívat zpovzdálí, ale nijak mi to nevadí. Způsob, jakým se Musk chová k zaměstnancům a jak všechno rve úplně na doraz, je šílený. Na druhé straně je velmi často vidět, že tyhle nároky má vždy i sám na sebe. Lze-li vůbec mluvit o sympatiích, pak v tomto ohledu je mi sympatický. Ale jinak Musk prostě je ve stejné skupině lidí jako byl von Braun, Edison nebo třeba Jobs. Lidi, kteří mají vizi, mají představu, jak ji naplnit, a jdou si za tím bez ohledu na situaci. Dokonce bych si troufl tvrdit, že většina těch, kteří něčeho velkého dosáhli, byli lidsky strašný hovada. Von Braun byl nácek, Edison neváhal podvádět, Jobs... No, to je kapitola sama pro sebe.
Osobně si myslím, že rozebírat tady opakovaně Muskovu osobnost a znovu a znovu tu vyjadřovat údiv nad tím, jak se někde projevil jako kokot a jak si jde za svou vizí vlastně přes mrtvoly (ne doslova, ale zas tak moc by mne nepřekvapilo, kdyby při kolonizaci Marsu za pár let riskoval víc, než je dnes běžné), je úplně zbytečné. Musk takový je furt a furt se bude se svou povahou dostávat do situací, kdy mu ujedou nervy. Pro mne je zábavné to sledovat (takové guilty pleasure), ale neskonale víc mne zajímají věci jako postup testování prototypů Starship, fascinovaně se dívám na obrovské vývojové skoky u Neuralinku, baví mne technická řešení použitá při výrobě Tesly. Stejně tak jsem byl fascinován neuvěřitelně pokrokovým řešením raket V-2 a bylo mi úplně jedno, jaký byl von Braun jako člověk. Nějak si nedělám iluze o tom, že ti, kteří posouvají pokrok, musejí být současně etalon etiky a morálky. A už vůbec nemám iluze o tom, že když je někdo dobrý v jednom oboru, musí být hvězda jinde - to platí nejen pro Muska, ale obecně. Nikdy nepochopím to adorování různých elit, když začnou chytroprně plácat o něčem, co je mimo jejich obor. Takže Muskovy epidemiologické výlety (a výlevy) jsou stejně tak směroplatné, jako politické rozbory českých herců a lékařů (ad absurdum).