• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SpaceX Boca Chica - Starship SN6 enters test series - Drive Past Overview
    https://www.youtube.com/watch?v=Zc60ERWmZoQ&feature=emb_title
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    Jo. Přestaňte se hádat ;)


    Elon Musk in Interstellar - parody mashup (Extended)
    https://www.youtube.com/watch?v=i92B3K9DJrc
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    Prestante se hadat. Elon by se mel zacit soustredit na geoinzenyrink, postaveni v kosmu odraziveho zrcadla slunecniho zareni, a zachranit nas od klimaticke katastrofy. On je ten zachrance se SpaceX.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    pánové, v tomhle nebudeme pokračovat, osobní konfrontace směřujte do pošty
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KULA: Ty vole nauc se cist nez napises nejakou sracku. Ja rikam ze to je blbost, tak se prober jo.
    KULA
    KULA --- ---
    ONDRA_99: Dlouhodobě nelogický jsi ty.

    Ukažte mi jeden příklad křížení raketové techniky, protože tohle je za vlasy přitažené snění....Tak oni konstruují Starship ale s Centaurem na Falcona. Že má Falcon větší průměr, že ScX nikdy netankovalo LH2, proč by ULA řešila přesun technologie, když vyrábí Vulcan, moderního nástupce bývalé letové sady.

    Ty Vaše krůčky kuci...
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: Protoze Atlas ma aktualne jednu vyhodu a to je Centaur. Jinou vyhodu uz dnes nema.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: Je to prostě produkt, mohli by ho prodávat, levný není... třeba ATK prodával motory na TPH komukoliv, nevím jakou politiku mají Northrop Grumman, ale nevidím důvod, proč neprodávat jednotlivé stupně.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SN6 čeká na svou chvíli slávy :)

    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: Neverim tomu ze by Centaru letel nad Falconem. Pro ULA by to bylo naprosto nelogicke aby dali svoji nejvetsi vyhodu co na trhu maji k dispozici komukoli jinemu. Z business pohledu je to naprosto nelogicky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LADINEK: Centaur je samozřejmě super, stejně jako motor RL-10 (je samozřejmě škoda, že se vykašlali na J-2 z éry Saturnu/Apolla, ale nějak to vypadá, že cluster motorů RL-10 vyjde výhodněji, než ten J-2, tak co se dá dělat).

    Popravdě, asi nejsem jediný, kdo by pokládal uspořádání Falcon Heavy - Centaur za naprosto logický další krok amerického kosmického průmyslu jako celku, a dokonce to podle mě není ani úplně vyloučené, protože SpaceX pro vládní/armádní zakázky tuším poskytne vertikální integraci - od čehož je k integraci Centauru jako 3.stupně už fakt jen krůček:
    SpaceX envisions massive rocket enclosure for military applications
    https://www.teslarati.com/spacex-envisions-massive-rocket-enclosure-military-applications/

    No ale uvidíme. Kolonii na Marsu by samozřejmě Falon Centaur postavit nedokázal, z tohoto úhlu pohledu je Starship opravdu nutnost :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    denne updaty zo stavby gf4

    https://twitter.com/Gf4Tesla
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    LADINEK: navic imho boeing prodelava uz 3/4 roku ozdravnou kuru, tak se i u nej zacnou veci zlepsovat. snad .
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    XCHAOS: s tou cenou utechy bych byl opatrnej. Delta IV i Atlas V jsou porad spickovy nosice a ve svoji kategorie nemaji moc konkurenci (zatim) navic jsou velice spolehlivy a disponuji super druhym stupnem Centaur.
    A hlavne Boeing a Lockheed jsou porad jedni z leadru druzicovych platforem, moc firem ktery jsou schopny postavit takovy mastodonty na svete neni a pro armadu USA jsou naprosto klicovy....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SITH: takhle, ještě u Starlineru jsem byl ochoten uvěřit, že prostě u pilotovaných letů je to sázka na agregované know-how korporace, co ten business dělá desítky let, tedy na jistotu, vs. předpokládané přehmaty nezkušeného startupu, které se dají víceméně očekávat (a že jich bylo! zejména to překvapení, co všechno může nečekaně bouchnout - jako třeba uhlíková tlaková nádrž s héliem ponořená do podchlazeného kapalného kyslíku nebo palivová soustava motorů superdraco, že...)

    Jenže potom, co Boeing převedl, že je u Starlineru schopen předvést botu na úrovni Roskosmosu (tedy ty opačně zapojené trysky - to bylo na úrovni opačně namontovaných sensorů u Protonu...), tak teda už nevěřím ničemu. Akorát snad teda ULA není jen Boeing a Lockheed Martin je tak trochu serióznější složka ULA, odhaduju.

    Dále pochopitelně jde o to, že NASA vyřadila (asi oprávněně - viz Starliner) Boeing ze soutěže o lunární modul pro Artemis, takže u těch vojenských zakázek jde o takovou cenu útěchy (starty budou nepilotované...)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SITH: no ver tomu, ze keby vyhral spacex, tak by to media pekne rozmazli ako to pekne ten elon vyloboval :) ale prezidentkou je myslim gwynne shotwell, to je ta osoba, ktora sa stretava s ludmi a reprezentuje firmu a v tej firme okrem muska pracuju stovky ludi
    SITH
    SITH --- ---
    LADINEK: nebudeme naivní si nemyslet, že Spacex také nedělá politiku a nelobuje
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    SITH: coz o to, lobby i politika v pripade ULA hraji dost podstatnou roli. Boeing i Lockheed jsou pro USA, a specialne pro armadu, klicovy firmy. At uz na poli nosicu nebo na poli druzicovych platforem takze je zcela logicky se je bude armada snazit prosadit...

    Ty armadni zakazky jsou tak specificky a je to tak slozity, ze bych v tom nic, nez cistej pragmatismus, nehledal.
    SITH
    SITH --- ---
    DZODZO: chápu správně, že když vyhraje Elon, tak je to výhra svobodného trhu, a když někdo jiný, tak lobby, politika a úplatky?
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    DZODZO: Tech 967M bych do toho nepocital, pac to byl uplne jinej kontrakt nez ten stavajici...

    Kazdopadne to, ze se armadni zakazky deli mezi vice firem, byt jsou drazsi, je zcela normalni. Armada nechce a nemuze bejt zavisla jen na jedny spolecnosti i kdyby tim danovy poplatnik usetril.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam