• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    SUMAC: hele, řekni mi, čteš ty vůbec někdy věci, které ti píše někdo jiný? A přemýšlíš nad nimi.

    Tohle je totiž takové déjà vu... Někdy před půl rokem tu byla debata o tom, že Musk je hovado, protože se tehdy zachoval hodně hloupě kolem první vlny covidu. A bylo to strašné překvapení.

    Tehdy jsem tu psal, že nechápu, co na tom koho překvapuje, když EM se takhle chová naprosto konzistentně celou dobu. Je úzce technicistně zaměřený, má jasný cíl a jde si za ním. Na lidi kolem sebe hledí jen málo (jen v tom smyslu, jak s ním postupují k cíli, víc ho nezajímá*). A navíc v tomhle jedná zcela otevřeně a na rovinu, je to vidět v jeho osobním životě, na vzestupech (a pádech) jeho firem, říkají to desítky lidí, kteří s ním spolupracovali nebo žili. Je to veřejně dostupná informace a přesto jsou lidé znovu a znovu překvapeni, co Musk zase plácnul za volovinu.

    Pro mne je naprosto nepochopitelné, jak vůbec někdo může považovat kohokoli, kdo je dobrý v jednom oboru (či klidně více oborech), za nějakou autoritu v oborech jiných, naprosto nesouvisejících. Je jedno, jestli se ptají na epidemiologické problémy rakeťáka nebo zubaře, cintat pentli budou zcela nepřekvapivě oba (a oba mohou občas mít pravdu, ale ne proto, že jsou odborníci, ale protože i člověk neznalý oboru se občas trefí správně a leccos chápe, ale furt to z něj nedělá autoritu, protože prostě nezná obor celý).

    Takže teď mi řekni, v čem máš pochybnosti o humanitě, když se člověk, co v dané věci říkal blbosti před půl rokem, říká stejné blbosti i nadále? Jako že tě překvapuje, že se nestal zázrak?

    Nebylo by lepší prostě oddělit tyhle věci a to, jak si kdo cintá pentli, prostě neřešit a dívat se na výsledky v tom, kde má ten člověk hlavní obor činnosti? I když ve tvém případě... S tím, jak sebejistě tvrdíš věci, které očividně nejsou tvým oborem a nenecháš se rozladit fakty, které říkají něco jiného...




    * ohledně toho, jak se chová k lidem kolem - když tým lidí dělal na prvních motorech Merlin, jeden z nich si na testech rozbil brýle (omlouvám se, že si nepamatuju jméno). Neměl čas si pořídit nové, používal nějaký čas náhradní. Krátce na to si zničil i tyto náhradní. Slepý jak krtek nadával na Muska, že kvůli němu teď nevidí. Netušil, že Musk je tam taky. Pár hodin poté mu Muskova asistentka dala vizitku na kliniku, kde už měl předem zaplacenou laserovou operaci očí. Na první pohled velmi lidské gesto, reálně ale jen Musk zaplatil opravu porouchaného stroje, aby nedocházelo ke zdržením při dalším vývoji. Na druhou stranu má úplně stejné nároky i na sebe a opakovaně jede "na krev" a neřeší riziko, ani u sebe si nenechává žádné rezervy. A je to něco, co dělá skutečně konzistentně celý život (doporučuju životopis Muska od Vance, včetně zajímavé předmluvy o tom, jak daný životopis vlastně vznikal).
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    “Everybody dies.” The SpaceX founder also gave his thoughts on the handling of the pandemic, believing that a lockdown was not necessary. At-risk people should have quarantined, he said, and those who did not fall in that category would not need to follow that protocol. “It’s a no-win situation,” Musk continued. “It diminished my faith in humanity… the irrationality of people in general.”

    Elon Musk Say He Won't Get Vaccinated for COVID-19: 'Everybody Dies'
    https://popculture.com/celebrity/news/elon-musk-vaccinated-say-wont-covid-19-everybody-dies/

    moje faith in humanity diminishes prave kvuli lidem jako je EM co si myslej, jak jsou osviceni a racionalni a nejak kvalitativne nad ostatnima...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LADINEK: stejne jako starlink 13 ;)
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Ta Delta IV (NROL-44) už mě začíná trochu štvát :-D
    PER2
    PER2 --- ---
    GIOMIKY:
    Kara Swisher : Right. Well, you know, President Trump is impressed by stock. You have an impressive stock. And I think he’s a big fan of yours. Do you continue to press on that issue?

    Elon Musk : You know, I think President Trump is — we’re sure he’s supportive on the space exploration side. And then, you know, I mean arguably he has been as supportive as he can be on the electric car front. Recognizing that a massive portion of the Republican support is coming from oil and gas. So, I don’t know. I’m not a politician, obviously. But if you’re a politician and you want to win and you got a big chunk of support coming from oil and gas. Then there’s a limit to how far you’re going to push that situation.

    Kara Swisher : Do you like him? Are you voting for him?

    Elon Musk : [SIGHING] I mean, I’m — to be totally frank I’m not — I mean, I think — let’s just see how the debates go. You know?

    Kara Swisher : That’s going to be your thing, the debates?

    Elon Musk : Well, I think that is probably the thing that will decide things for America.

    Kara Swisher : Why is that?

    Elon Musk : I think people just want to see if Biden’s got it together.

    Kara Swisher : Mm-hmm. And if he does?

    Elon Musk : If he does, he probably wins.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Elon Musk says he may vote for Trump, despite saying climate crisis is existential threat | The Independent
    https://www.independent.co.uk/...s-election/elon-musk-vote-trump-president-us-elections-b681470.html
    LEGI
    LEGI --- ---
    PER2: Glover má skvělej meme potenciál ksicht :)
    PER2
    PER2 --- ---
    PER2: a jerab je nakonec relativne prcek ;)

    PER2
    PER2 --- ---
    :)


    NEXIS_CZ
    NEXIS_CZ --- ---
    Crew Dragon‘s Second Demonstration Mission
    https://www.youtube.com/watch?v=FMi_m9-e9MU
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    staci kus lana a kladka. ale to je asi moc jednoducha technologie z ISS, takze se tam vytiskne 3D pyramida z horniny a jako backup budou SAFER + MMU.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    STARE_CASY: na nastupovanie si tam lokalne 3d printnu nejake schodiky, strukturalne asi nemusia byt tak pevne vzhladom k nizsej gravitacii, ale ten zeriav dava zmysel v pripade vykladania nejakeho objemneho/tazkeho cargo

    alebo nejaky antigrav skate, nieco ako tuto maju ten lietajuci rudl:

    Futurama - Breaking The Dolly Pt. 1
    https://www.youtube.com/watch?v=HTNaVV1sRQs
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    A na vystupování jedině tobogán. Efektní, levný, stylový... Jenom tedy s nastupováním by mohl být drobný problém... Co takhle metan+LOX jetpack? :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MRAKY: vidím sice trochu rozdíl mezi roadsterem, který byl jen mrtvou váhou místo bloku betonu a technicky náročným přistáním, ale jo, je to možnost. Orientační motory na metan stejně udělat chtějí, takže jak jinak ukázat, že je fakt mají a že fungují dobře. S tím, jak Musk pracuje s PR, to rozhodně možnost je. Navíc by tím dal spolknout některým lidem kolem NASA (a zejména politiků, kteří rozhodují o financích) pěkně hořkou pilulku.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    TOXICMAN: spatne slovo. chtel jsem napsat nestylovy. Ja chci teleport. :)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    STARE_CASY: zitra ma NASA admin Bridenstine dalsi slyseni v senatu, slyseni minuly tyden nevyznelo moc pozitivne, i pro-NASA senatori nezneli moc nadsene z toho, kolik chce NASA v rozpoctu penez. vzhledem k politickym zmatkum co se daji cekat v nejblizsich tydnech je vize "bring the first woman and next man on the moon" politicky malo zajimava.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    MRAKY: tak náklad i posádku máš poměrně vysoko nad povrchem, co bys navrhoval? :)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    STARE_CASY: "Ale to je imho mimo současné směřování SpaceX." ne ze bych s tebou nesouhlasil, ale spacex ma historii vtipku v ramci testovani novych techonlogii - viz roadster, ktery poletuje nekde kolem :)

    btw. co rikate na ten navrhovany styl vystupu ze starshipu - neprijde vam ten vytah ujety/nepromysleny ?
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    ohledně přistání na Měsíci - nemyslím si, že by do pěti let SpaceX nebyla schopna na Měsíci přistát. To není zas tak složitá věc v momentě, kdy zvládnou přistání tady na Zemi.

    To, proč nevěřím, že SpaceX na Měsíci do pěti let přistane, je NASA. Má to být v rámci mise na Měsíc, kterou neorganizuje SpaceX, takže termíny budou ještě opožděnější, než je klasická Muskova konstanta. Kromě toho se pro přistání na Měsíci musejí vyvinout a použít ještě další motory. Klasický Raptor na spodku Starship použít nelze, protože je i na minimum příliš výkonný a hrozí, že by "odfoukl" měsíční rigolit až na oběžnou dráhu Měsíce. Pokud si to pamatuju správně, SS by měla časem dostat postranní orientační motorky na metan+LOX, které by byly mimo jiné využity i na přistání na Měsíci. A opět - nebojím se, že by je SpaceX nestihla udělat (i když to bude jen tak tak), ale jsem si prakticky jistý, že se nestihne certifikace pro NASA a tedy to oddálí přistání.

    Jediná možnost by byla, že by SpaceX přistála na Měsíci demonstrativně zcela samostatně bez spolupráce s NASA. Ale to je imho mimo současné směřování SpaceX.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ESTEN: ja bych asi celkem realne videl pokus o rozsekani prototypove StarShip na Mesici. Necekam, ze by SpaceX slo bez jedineho testovaciho pristani rovnou do pristani z plne funkcnim landerem, to mi prijde zbytecne.
    A tak mame 2 projekty, do kterych se SpaceX prihlasilo:
    > oblet Mesice s lidmi
    > nabrani lidi na orbite Mesice, pristani a navrat na orbitu Mesice (opakovane).
    Takze musi SpaceX testovat 2 veci:
    > ze dokaze alespon jednou pristat na Mesici (na to ma lhutu 4 roky).
    > ze dokaze obelet Mesic s lidmi ze Zeme a zase s nimi pristat.

    No a protoze je ukol pristani na Zemi s lidmi mnohem slozitejsi, myslim, ze se dockame behem 2 let, pokusu o pristani na Mesici, kde probihala motoricka pristani odjakziva.
    Takze bych v podstate prototypovou Starship v mesicicni verzi, tj. naprosto oholenou, vybavenou jenom jerabem, nalozil CyberTruckem, a vystrelil to rovnou na pristani. Nevim jestli budou mit dost paliv pro zaparkovani na orbite, takze rovnou pristani, otevrou dvere, spusti Truck na jerabu a ujedou s nim dal nez vsechny predchozi sondy dohromady. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam