• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Today's road closure for the SN9 static fire attempt has been cancelled. Next opportunity is tomorrow.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    tak no go for today - pocasi... ona ta vyhoda vratit kargo na floridu nese sebou nevyhodu s pocasim.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    NASA Television | NASA
    https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public
    cargo dragon mel dneska pristavat, ale je tam nejake zdrzeni - zrejme spatne pocasi na mori.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SN6 je postupně rozebírána
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SULINAR: ve skutečnosti to ale byl popis stavu věcí, byť mechanismy řízení byly odlišné. zejména ta jednotná zahraniční politika z toho dělala spíš ekvivalent USA, než svobodné části světa jako celku...
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Ano M701 byl ciste ceskoslovenskej motor to je pravda, ale treba L29 zacinal na anglickejch Viperech ;) U M601 se porad vedou dohady jestli je to okopcenej PT6 nebo ne...ale to je fuk, L39 je ceskoslovensky letadlo postaveny za ucelem pokracovaciho vycviku pilotu varsavsky smlouvy (mimo Polska, ti meli svoje). Mimochodem ja jsem ve Waltrovce studoval a vystudoval obor letecky mechanik a na M701 jsem delal praktickou zkousku, skladajici se demontaze a mereni jedny ze spalovacich komor ;) ale to uz jsme dost OT
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KULA
    KULA --- ---
    SULINAR: já mezi to nedávám apriori rovnítko, vycházím z toho, co jsem nabral od lidí žijící ve Státech v 70-80 letech. Pro ně to tady šéfovala Moskva. Nekomplikovali si to rozdělením do republiky Sovětského svazu, členů RVHP atd.
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    KULA: stavět státy východního bloku na stejnou úroveň jako státy v USA je přinejmenším nepochopení historie :)
    KULA
    KULA --- ---
    Kluci, nechte ten patriotismus, L39 vyrobilo Aero, podnik ve východním bloku. Je to v textu nejspravedlivěji vyjádřené, jak jen to šlo. Taky tu mluvíte o "amerických letadlech" nikdo nerozlišuje, že drak postavili ve státě Washington, motory v Marylandu a avioniku v Cali.
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    SEJDA: takže americké letadlo využívající britské motory je fskutečnosti teda britské, naopak anglické auto používající neměcký motor je německé :) Prostě L-39 bylo československé letadlo, které používalo sovětský motor. Návrh, konstrukce a ostatní části byly československý.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SEJDA: LOL.Ok. takze kazda oktavka je nemecke auto. hele podle me ses totalne mimo, a tim bych to uzavrel. rozoruj to vposte. na zacatku padesatejch to bylo tak, ze rusko bezostysne kopirovalo/kradlo vsechno mozny vcetne veci z Walteru / Motorletu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SUMAC: Slo prece i o vymenu know-how v ramci RVHP. Fakt byla v ceskoslovensku nejaka "konstrukcni kancelar" pro proudove motory, ktera delala i neco jineho nez prekladani?
    Dneska uz mame Rusko, Ukrajinu a Cesko. Predtim byl Sovjetsky svaz a Ceskoslovensko. Podle meho je to sovetske letadlo s ceskoslovenskymi prvky.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SEJDA: ???? Delfin mel M701 Motorletu a Motorlet byl v ramci RVHP centralne "presunut" v 60tejch na vyrobu civilnich M601 pro L-410 a bylo narizeno pouzivat motory ze SSSR pac se vetsina L-39 posilala tam a vojska VRSR mela cvicne letouny s motorama z Ivancenkovy kancelare z ukrajiny, to bylo taky centralne naplanovane. dela tohle z L-39 ruskou stihacku podle tebe? podle me ne, a to ani kdyz na ni jsou zrovna sovetsky hvezdy jako na vetsine L-39 v USA pac je to tak vic cool.

    tady je pro zajemce seznam vsech L-39 v USA https://www.airport-data.com/search/search2.html?field=model&search=Search&code=Aero+L-39
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SUMAC: Nevis na jakem repasovanem nebo prototypovem kusu Musk lital ani kdo jej naposledy servisoval. Urazi te leda tvoje vlastni nadutost. Cesi a jejich vyzkum proudovych motorych a stihacu. Jako verim na mimoradna individua, vzdyt Musk je ukazkou, ale taky verim na rychlost a efiktovnost kopirovani, vzdyt Musk je vybornou ukazkou.
    Je uplne jedno jestli to je rusky motor, anebo motor vyrobeny v cesku.
    GODY
    GODY --- ---
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    SUMAC: Muj deda rysoval primo v Aero ve Vodochodech. Taky me sere ze to nekdo oznacuje za "ruskej tryskac", kdyz vim, ze je ceskej. Ale pokud ho koupil z ruska, tak byl "ruskej".
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    XCHAOS: Velmi pravdepodobne to koupil od nejakyho mezinarodniho prekupnika, kterej to mel treba i z ruska. Ale viditelne Elon vi, ze neco na tom je z Ceska. To ze netusi kdo to vyrabel, to je druha. A ze to ma ukrajinskej motor? Bud ho tam montovali uz v "Ejrovce", nebo ho tam mohli v ramci nejakyho upgradu namontovat rusove, pokud byl opravdu "sovetskej"...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam