• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    EXIS: U Rogana Elon rikal ze experimentuji s velikosti mezer. Ze kdyz budou moc velky tak to nebude tak ucinny. A kdyz budou moc maly tak to muze namahanim praskat. Tak treba je tu udelali moc maly a ted to zjistili.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    LEGI: zejtra - 13.00 - 21.00
    LEGI
    LEGI --- ---
    wen hop?
    EXIS
    EXIS --- ---
    TOXICMAN: špatné lepidlo? třeba testujou různé typy uchycení...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    to vidím poprvé, že dlaždice utrpěly poškození při staticu
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---

    SN11: Bude RUD?

    50 hlasy od 50 respondentů

      TOXICMAN
      TOXICMAN --- ---
      SN11 waits her chance
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      SHINIGAMI: no tak v podstatě přesně tohle říkám... první Starshipy na Marsu mi přijde nejjednoduší prostě zahrabat a použít jako habitat. Ovšem motory by se pro cestu zpět na Zemi určitě hodily, takže mi vrtá hlavou nějaké kompromisní řešení. Úplný pendl mi pořád přijde strašně náročný, navíc si nejsem úplně jistý, jestli Starship pro odlet k Zemi bude potřebovat úplně plné nádrže (existují místa, která by mi to spočítala) nebo všechny motory.

      Základní princip, tedy "Mars Direct", s bržděním přímo o atmosféru, bez motorického brždění na oběžnou dráhu Marsu, je léta známý jako nejefektivnější způsob přesunu na Mars, a má překvapivě dobré parametry, protože se nemusí vláčet tolik paliva na brždění (na rozdíl třeba od Měsíce, co nemá atmosféru). Potud je Mars jedna z nejjednodušších destiancí - právě kvůli tomu snadnému brždění.

      Ale u té cesty zpět je to složitější a fakt si nejsem úplně jistý, že létat zpátky tou samou raketou je nejefektivnější varianta. No, necháme se překvapit. (na druhou stranu, třeba F9 Heavy vypadal jako hodně logický krok a nakonec se skoro nepoužívá, nebude man-rated, apod.)
      JONAS3
      JONAS3 --- ---
      EXIS: Zítra u toho budeš sedět jak debil. Zapni až pozítří ;)
      EXIS
      EXIS --- ---
      TOXICMAN: jeden den u toho nesedím celej den jak debil a zrovna se něco děje :D zítra zapínám! :D
      KULA
      KULA --- ---
      JONAS3
      JONAS3 --- ---
      Tak snad zítra poletí!
      TOXICMAN
      TOXICMAN --- ---
      static fire completed
      TOXICMAN
      TOXICMAN --- ---
      LIVE: Starship SN11 Static Fire Attempt
      https://www.youtube.com/watch?v=vyj5HDz62pE&feature=youtu.be
      SHINIGAMI
      SHINIGAMI --- ---
      XCHAOS: prave ze nejdriv musi pristat, u prvnich par pokusu bych se bal podobnych efektu, jako predvadeji ted. Btw. proc nafukovaci habitat, kdyz se ti tamhle vali roura 9m v prumeru, staci polozit a zahrabat?:)
      PER2
      PER2 --- ---
      boring v miami
      TADEAS
      TADEAS --- ---
      [FSD Beta 8.2] Oakland - Close Calls, Pedestrians, Bicycles!
      http://www.youtube.com/watch?v=antLneVlxcs
      PSYKO
      PSYKO --- ---
      KAERO: nemusí, protože má mnohem větší účinnost konverze tepla. Perseverance používá termočlánek a kilopower Stirlinguv motor, takže ze stejného tepla mnohé víc elektřiny.
      KAERO
      KAERO --- ---
      PER2: navic kilopower ma toho materialu vic nez perseverance, nebo ne?
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      SHINIGAMI: myslím, že otázka betonu v kosmu byla věděcky vyřešena tak, že astronauti počůrají regolit nebo tak něco ... pravda, to bylo na měsíci, ale na Marsu by to mohlo fungovat taky.

      V zásadě první věc, co na Marsu udělaj, ať už přistanou s čímkoliv, bude, že se zahrabaj do země, prostě odolná vojenská lopatka jako základní vybavení. Zahrabat nafukovací habitat asi nebude praktické, ten "písek" bude asi tvořen ostrými úlomky, i když na Marsu, kde fouká, zřejmě méně ostrými než na Měsíci, kde to jsou v podstatě malé skleněné střepy, všechno. Ale ani na Marsu se nejdají čekat žádné oblázky...

      Kompaktní pendlující Starship pro 100 lidí mi tedy v prvních 10 letech přijde nepraktická. Já to vidím na rozdělení cca půl napůl (to pravda může být třeba každá 2.raket): přeletový habitat, ve kterém byly cestou tam zásoby, dostat na povrch a zahrabat lopatkou pod vrstvu regolitu. Pro cestu zpět by to chtělo loď podstatně skromnější (například nafukovací, které se před návratem do atmosféry Země odhodí?).

      Každopádně vícenásobné použití tankerů nebo i nákladních lodí na LEO, proč ne. Ale vícenásobné použití lodí vracejících se z Marsu... no nevím, nevím.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam