• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    TOXICMAN: Jako nová. :-D
    Jinak mne u těch detailních záběrů přistání pobavily ty nožičky. Jak se tak srandovně vyklopí. U Falconu to vypadá majestátně, ale tady u toho létajícího sila mi to přišlo hodně vtipné.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    silnice znovu otevřena, přichází detailní fotky :)

    BEYBOY
    BEYBOY --- ---
    To, že SS pořád upouští nějaké plyny (metan, nebo kyslík nebo možná obojí?) chápu že je kvůli tomu, že ty plyny se ohřívají, a aby se nepřekročil určitý tlak tak se musí upouštět. Není mi ale jasné, jak bude toto řešeno u delších letů. Ví se to už vůbec?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: vznikne nova, tzv sub-orbitalni trida korporatnich manazeru .) ... top class bude hibernovat na orbite, aby se v mziku snesla tam, kde bude potreba, pokud to nekdy vubec bude potreba. jak bylo scifi autory predpovezeno .)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KARLOSK: já myslim, že Raptory asi projdou nějakou inspekcí, jsou to vůbec první exempláře, které zvládli bellyflop a nejsou na placku :)
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    jsem dost zvědav jestli sn15 poletí znovu. znovu použitelný prototyp by byl super
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Starship SN15 Test Flight & Landing
    https://www.youtube.com/watch?v=BYSGlc6THJ8
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    krásný záběr
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    na přistávací plochu jede jeřáb
    SITH
    SITH --- ---
    LEGI
    LEGI --- ---
    tak se přece uvádí, že start Saturnu 5 byl po jaderných výbuších to nejhlasitější, co na Zemi kdy člověk vytvořil..
    a tohle bude silnější než Saturn 5
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    TOXICMAN: pecka :) A ten kraval ze tri motoru, si nejak moc nedovedu predstavit az jich zapalej 28 najednou :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: no to doufám taky, nicméně tu dopravu Země-Země beru stejně s rezervou... stejně bude trochu zdržující nejdřív cestovat na nějakou plošinu desítky kilometrů od pobřeží, protože ten hluk startující rakety bude trošku větší problém, než hluk z dnešních letišť.

    samozřejmě... turistickému výletu kolem Země nebo k Měsíci na palubě Starship bych se nebránil, ale myslím, že tam bude drobný problém s cenou, vzledem k počtu potřebných tankování.. jenže Země-Země bude ještě snažší, než výlet na orbitu, takže jako forma kosmické turistiky maskovaná za dopravu to má asi lepší budoucnost, než nějaká ta suborbitální turistika. Ale nečekám, že to bude používané jako praktické dopravní spojení... spíš lidi podstoupí náročnou zbytečnou cestu, aby zažili suborbitální skok :-)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    STARE_CASY: To ono se aktualne vubec nevi jak by to mohlo byt. Prvotni animace ukazovaly ze by startoval i SuperHeavy. Pak v jednom tweetu Musk rekl, ze mozna by to mohla zvladnout samotna Starship. Takze jak to realne je tezko rict. Jinak aby to fungovalo tak by to prave potrebovalo i vyrazne zjednodusit pripravy a vse okolo (coz je jeden z cilu co chteji docilit).
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Ale dožít se toho, že bych se tímhle zaletěl ubytovat na týden do orbitálního hotelu... No, snad to někdy v důchodu půjde a zdravotně to zvládnu :)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: S posadkou rozhodne nebudes mit autodestrukcni system.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    ONDRA_99: nemá na Země-Země startovat jen upravená SS bez SH? Těch třiceti motorů na SH tomu dá jiný grády :)

    Ale jinak tedy tomu cestování Země-Země stejně moc nevěřím. Nepřijde mi to moc praktický a vzhledem k tomu, co je všechno potřeba kolem, to ani moc nezrychlí cestování. A navíc jsem strašně skeptický k tomu, že by snad někde u Evropy stále v dohledné době plošina na starty tohoto monstra.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: Tam je trochu problém, jestlii lidi budou ochotný vlézt do něčeho, v čem budou destrukční nálože pro případ porušení range safety :-)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    STARE_CASY: ja bych se chtel podivat i zevnitr :)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    STARE_CASY: Tak kdyz jim vyjde i ta moznost ze by to letalo na trase Zeme -> Zeme, tak by to nemuselo byt pak tak daleko na podivani. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam