PER2: no u novějších má být nějaké stínítko. předpokládám, že když zvyšujou svoji oběžnou dráhu, tak musí mířit motorem správným směrem a nemaj čas správně orientovat to stínítko... kromě toho, výsledná dráha je výš, takže by to samo o sobě nemělo být tolik zářit, nemělo by se to pohybovat tak rychle, apod.
Ale samozřejmě, spíš doufám, no. Jako je to fakt složitý, protože třeba vize toho, že budu mít broadband internet kdekoliv a ne jen v dosahu mobilní sítě, mě osobně celkem láká. Místo na Mars se můžu stáhnout klidně na pár měsíců do divočiny, když tam budu moc být online.... ale zase to znehodnocení noční oblohy mě trochu trápí.
Je fakt, že tryskáče (blikající světýlka v noci, contrails ve dne) taky nebyly nic moc. Ale šlo argumentovat, že odlehlých končin planety se to moc netýká. Argumentace je podobná, jako když někdo strašně emocionální odmítá větrné elektrárny, ale nekonečná vedení VVN, hlasitě sršící elektrickým nábojem a neustále obnovované široké průseky pod nimi ho nechávají chladným...
Je fakt, že moje vize vždycky byla expanze do kosmu + Země jako přírodní rezervace. Jenže vývoj během mého života byl takový, že už nebude brzy moc co chránit v té rezervaci...