JIMIQ: to je nesmysl. základem ekonomické teorie je, že hodnotu má to, po čem je poptávka. To, čím je poptávka vyvolaná, jestli jsou to nějaké základní životní potřeby, nebo jestli jde o krácení volného času - to s tím nesouvisí, ale prostě o nějaké hodnotě něčeho můžeš mluvit, když máš nějakou křivku poptávky (za cenu P je ochotna odebrat množství Q) a křivku nabídky (za cenu P je ochotná dodat množství Q). A ty křivky se buď protnou, nebo neprotnou...
To, že očekáváš, že to co stojí energii/čas, bude vzácné, a tudíž křivka nabídky dané komodity (na P-Q diagramu) bude mít konkrétní tvar - konkrétně, že nabídka bude schopná méně pružně reagovat na poptávku - to už je nějaká tvoje spekulativní obchodní úvaha. Pravděpodobně správná, ale nic to nemění na tom, že toto popisuje pouze chování strany nabídky - nikoliv chování strany poptávka. Poptávku formuje celá řada více či méně reálných potřeb i více či méně racionálních rozhodnutí. A taky na ní ovšem mají vliv i úplně nesmysly, třeba reklama, marketing, víra.. :-)
Bitcoin coby finanční náboženství pomotalo dohromady v zásaě správný mikroekonomický předpoklad, že když je poptávka po nějakém vzácném zdroji, bude dražší, se svými vlastními pravidly (jejichž dodržování závisí na dobré vůli významných minerů, což jsou ale momentálně subjekty kontrolující minimálně vyřazenou uhelnou elektrárnu :-) s určitým zneužitím makroekonomické zákonitosti, která řídí inflaci: do té totiž vstupuje kromě velikosti peněžní zásoby i rychlost oběhu peněz... a vzhledem k tomu, že Bitcoin mimo jiné hashrate zneužil k zpomalení rychlosti oběhu peněz (pod falešnou záminkou zamezenou double spendingu), tak je z toho jedna velká splácenina tezí, z nichž část je pravdivá, část diskutabilní, část pochybná, část lživá... a část "zjevená pravda", které musíš slepě věřit, abys byl členem sekty :-)
V současné době je ale bitcoionová "komunita" v naprosto absurdní situaci, kdy když budeš bitcoinem chtít zaplatit účet za elektřinu, bude na to muset někdo (nějaký spekulující miner) spotřebovat daleko více elektřiny, než je cena té elektřiny, kterou chceš zaplatit. A toto je z celé řady hledisek absurdní - buď cena tvého účtu za elektřinu vystoupá úplně nade všechny meze - tedy nikdo si nebude moci dovolit zaplatit účet za elektřinu, což by asi znamenalo dost krvavou občanskou válku - a nebo bublina praskne a bitcoin zkrachuje, což mi teda přijdde jako daleko bezbolestnější možnost (aspoň pro mě, já mám v BTC už jen pár šupů a klidně je obětuju jen pro tuhle srandu :-)