• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SpaceX McGregor Raptor Vertical Engine Test 05/27/2021 Angle #2
    https://www.youtube.com/watch?v=pD6V3c9r6rU
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    On May 13th, it was reported by DriveTeslaCanada that the Model S Plaid had broken the quarter-mile record that the Bugatti Chiron Sport set in 2018. The Bugatti completed the 1/4-mile in 9.4 seconds with a speed of 158 MPH.

    According to the report, the Model S Plaid successfully completed the 1/4-mile at Famoso Raceway in 9.247 seconds at 152.09 MPH, Jay Leno said during the Spike’s Car Radio podcast.
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: jinak na kosmo.cz tvrděj, že tahle divná placka je pro 9 Raptorů (8 po obvodu a 1 centrální). No, dávalo by to smysl, ale nesedí to s těmi rendery, kde mají 3 centrální motory...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLACKHEAD: on je to i díky popularizaci Scotta Manleyho už spíš takovej folklór mezi raketovými geeky. Fakticky, jediná použitelná aplikace u některých typů raketového paliva je vypustit to směrem k oponentovi jako falešnou špionážní informaci, aby se jeho příliš odvážní raketoví experimentátoři sami vyhodili do vzduchu...
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    KAERO: Vzhledem k tomu stari bych se vubec nedivil, kdyby to byl "jen" titan.


    XCHAOS: FOOF dobrej! Diky za tip na dlouhy a zajimavy cteni. Doporucuju toho Strenga, jako zdroj informaci!
    KULA
    KULA --- ---
    KAERO: !! libové
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: jj... raketová věda od 50tých let už není, co bývala :-) Až se Elon definitivně přestane maskovat za "autistického génia" a veřejně přizná svojí pravou povahu psychopatického technokrata, tak očekávám, že začne stavět rakety létající na pentaboran, používající jako okysličovadlo FOOF :-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: jedna z prvnich Bondovek (knih) je o spionske akci kvuli strategickemu materialu pro tryskova kormidla. akorat uz si nevzpominam jestli to byl wolfram, grafit, nebo nejaky jiny suprmatros.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DRON: tak první raketoví inženýři taky ne, proto historické rakety měly různá trysková kormidla, verniery apod. bazmeky

    Ale myslím, že Copenhagen Suborbitals přešli na gimballing motoru, takže až se se svým amatérským raketovým hii-tech dostanou až k potřebě vlnovce, tak bude sranda :-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    KULA: tady se mi jeste povedlo najit pekne povidani s odkazem na NASA dokument. a jsou tam obrazky jak zajisti aby se vlnovce moc nevyboulily.

    DRON: v tech obrazcich v tom odkazu je videt ze uvnitr vlnovce je jeste jedna vrstva, jakoby vnitrni kryti, ktere asi zjednodusuje proudeni a snizuje turbulentnost.

    fuel - Are rocket engine feed pipes flexible? - Space Exploration Stack Exchange
    https://space.stackexchange.com/questions/36928/are-rocket-engine-feed-pipes-flexible
    DRON
    DRON --- ---
    KAERO: diky za krasne schema, stejne si ale nedovedu predstavit vlnovec, kterym opakovane proteka tekuty kyslik a jeste se to ma ohybat :-)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    KAERO: to byl docela zajimavy dotaz. u rakety, ktera se pouzije jen jednou je to asi fuk. ale zajimalo by me, jak je to asi s opotrebenim behem opakovanych startu. jsou motory meneny po uspesnem pristani?
    KULA
    KULA --- ---
    KAERO: a já měl za to, že tohle žebrování jsou vůle aby to nepopraskalo, ne přímo "kloub".
    KAERO
    KAERO --- ---
    DRON: ohebne napojeni trubek se dela pomoci vlnovcu - predstav si ohebnou cast hadice od vysavace. a ta ohebna cast muze byt dost dlouha, aby zvladla i takovouhle velkou desku.

    V tomhle obrazku motoru Titanu je pekne videt ty ohebne trubky - jsou to casti trubek pricne carkovane - treba pod cislem 21 nebo pod cislem 23 (ne kam to cislo ukazuje, ale doslova pod nim)

    http://heroicrelics.org/info/titan-i/titan-i-stage-1-engines/titan-i-stage-1-engine-subassembly.jpg
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DRON: tak ve světě, kde ten stupeň bude zachytávaný za letu za grid fins můžeš očekávat už cokoliv, že jo :-)
    DRON
    DRON --- ---
    Cim dal vic premyslim, jak je vlastne ten gimbal reseny, teda konkretne napojeni trubek na nadrz. Jeste bych si asi dovedl predstavit jeden centralni motor, ale takova placka mnoha motoru, to mi hlava moc nepobira. Neni to nekde popisovane?
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    XCHAOS: Musk to komentoval, je to vnitřní kruh pro 9 motoru, později přijde vnější pro 20.

    Ten vnitřní disk se bude hýbat celý jako jeden gimbal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam