• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PES
    PES --- ---
    MRAKY: Mezi satelity na stejné orbitě už k moc změně vzájemné polohy nedochází (samo, dochází, protože Země není dokonalé homogenní koule a gravitační pole průběžně kolísá i dle toho co zrovna za horniny je v té oblasti a samo musí se korigovat i ostatní vlivy dalších gravitačních těles), takže udržet záměr nemusí být takový zázrak (zvláště když ten laser se na té vzdálenosti také trochu rozšíří v průměru paprsku).
    Horší to je pro spojení mezi satelity na různých drahách a sám jsem zvědav jak dlouho vydrží to zaměřování paprsků neustále přesunující úhel při spojích mezi satelity na různých drahách (být třeba jen sousedních polárních se shodným směrem oběhu, u případných protisměrných spojů si ten fofr změny vzájemně se sčítajících proti-rychlostí také představuji jako problém - tedy v tom udržet ten mechanismus ve vesmíru v chodu neustále po několik let, takže tam budou muset mít nějaké "triky" s minimalizací/eliminací přímé mechaniky)...

    Něco málo, ale s informací o výrobci těch laser-pojítek je třeba na
    Laser Links will link small satellites to Earth and each other | Laser Focus World
    https://www.laserfocusworld.com/lasers-sources/article/14104017/laser-links-will-link-small-satellites-to-earth-and-each-other
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    PER2: jsem zvedavy, jestli boeing nescratchuje starliner. Odchazi mu lidi, ma problemy s financovanim a ted museli starliner vratit z rampy, protoze nasli dalsi problemy... a pokud spacex uspeje s spaceship, tak vyvijet starliner bude perspektivni jako vyvijet konske sprezeni v dobe nastupujiciho automobilismu.
    PER2
    PER2 --- ---
    uz se nam to blizi :)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    nasel nekdo detaily o laser spojeni mezi satelity? starlink satelity meni neustale svoji pozici vuci ostatnim. docela rad bych videl nejake detaily :))
    PER2
    PER2 --- ---
    a kdyby si nekdo chtel dat alarmy z dragona ;)

    PER2
    PER2 --- ---
    jak se tu resilo misto, ze to tri dny bude meh ;)

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: tak jasně, je to jenom fanouškovský nástřel z internetů :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: No, čistě z hlediska reentry by takový tvar 2.stupně smysl dával. Ale zase booster je zřejmě efektivnější jako monoblok. Já mám ještě schovaný pro reusable 2.stupeň jednu variantu, i když v zásadě lifting body taky není špatná volba. Ale tenhle render je pitomost, vzniklá copy+paste kusem motorové sekce boosteru... vždyť 2.stupeň ani nemá vakuové verze motorů :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Kdo ví, co přinese budoucnost :)

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ElonX:
    Po více než tříměsíční pauze tu konečně máme další misi Starlink, která je plánována na úterý 5:55 SELČ. Půjde o první misi Starlink z Kalifornie, navíc s vylepšenými družicemi, které jsou všechny vybaveny lasery pro vzájemnou komunikaci na oběžné dráze. Již devětkrát použitý Falcon 9 vynese 51 těchto družic. Přistání proběhne na plošině OCISLY a již použité aerodynamické kryty budou vyloveny lodí NRC Quest.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    technik z tesly radi pockat pred nakupom noveho modelu nez sa preda aspon 10000 kusov z tej rady, aby sa vychytali chyby a zdokonalil design, ako napriklad v pripade tejto kliky od dveri modelu s

    Tesla Is Lightyears Ahead Of... Tesla
    https://www.youtube.com/watch?v=Bea4FS-zDzc
    PER2
    PER2 --- ---
    PER2
    PER2 --- ---
    ALCATOR: domlatej az odmontujou ty uchyty ;) stejne je otazka, jak to bude vypadat ted po tom vetriku, co tam zrovna maji a hlavne po tom az to zvednou a posadej, celkem by me i zajimalo jak moc se to bude hybat az to natankujou (vaha + teplotni rozpinani)

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @SpaceX
    Static fire test of Falcon 9 complete – targeting Wednesday, September 15 for launch of Dragon’s first all-civilian human spaceflight. The 5-hour launch window opens at 8:02 p.m. EDT
    LEGI
    LEGI --- ---
    ALCATOR: nic, co by nevyřešilo pár úderů kladivem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALCATOR: no já vlastně nenapsal nic jiného, než že prostě dělají show, kterou cílí na jinou cílovku, než na mě. ve skutečnosti ten start asi není horší, než kdyby přes atlantik v dopravním letadle jen ve 4 lidech, což se určitě občas dělá jen kvůli přeparkovávání letadel. já se v tom dál vrtat nechci... samozřejmě coolness faktor že letíš na start 4 minitryskáčema místo třeba business jetem pro 10 lidí tam nějaký asi je... a lze to označit za trénink (to ale tu horskou dráhu taky :-)
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    XCHAOS: Jo. Na tříminutový nákup rohlíků taky jezdím na kole. Na tři dny trvající víkendovou loupež ve Fort Knox ale přijedu s pořádným náklaďákem s krytou korbou, týmem mexikánců s krumpáčema, a budeme to předtím pár měsíců nacvičovat ;-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    ZUULUU: tezko rict. na nekterych dlazdicich byly ruzne barevne stitky, na nekterych bile cary, na nekterych jsou cervene cary. barevne stitky postupne zmizely, nektere bile tecky zustavaji. a asi to jeste neni hotove.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEGI: tak v zásadě, lidi si platí za jízdu na horských drahách, které jim možná protřepají vnitřnosti důkladněji, než ten start... a jízda trvá i srovnatelně dlouho...

    Spíš vidím jako adrenalin, že fakt na palubě nebude "profesionální" astronaut, ale zase pro pilota by mělo platit přístrojová deska jako přístrojová deska. Rusové v začátcích přistávali s Vostoky a Voschody občas dost šíleně ručně, typu orientace motoru před brzdícím zážehem ručně podle polohy Slunce (a mám pocit, že u Mercury a Gemini to min. párkrát proběhlo taky.. .teď bych si musel znovu nastudovat u kterých misí, nejsem takový nerd, abych si pamatoval všechno)

    Dnes je avionika kosmických lidí o světelné roky jinde (celá dnešní elektronika jak jí známe vznikla nakonec díky tlaku kosmonautiky na miniaturizaci palubních počítačů...) ale představa, že něco nezafunguje automaticky a bude se to muset řešit ručně, je stejně úlet (na druhou stranu, zrovna SpaceX předvedlo obrovskou sérii zásobovacích letů Dragonu bez závady, což je mimochodem něco, co bude pro Boeing obrovská nevýhoda a ostatně to předvedli při testovacím letu...)

    Chci říct, nevím co je čeká. Špičkové přetížení trvá jen pár desítek sekund. Spíš je problém, že adaptace na stav beztíže nějaký čas trvá a tady budou všichni 4 dny v relativně malém prostoru, nejblíž v nedávné době k tomu asi mají lety Shuttlu jinam, než k ISS, nebo čínské lety, než zamířily ke kosmickým stanicím. Samotné namačkání 4 lidí v malém prostoru po 4 dny je asi jako jet v plně obsazeném autě někam 4 dny, s noclehem uvnitř, bez zastávky na vyčůrání (no dobře - bylo by to v obytném autě).

    Fakt je, že když se člověk rozhodne, tak nic jiného, než se šíleně smát, jim stejně nezbývá. Riziko je snad jen v tom, že je to málo vyzkoušená loď, na mě zatím působí bezpečněji, než třeba Shuttle, který byl obklopený zcela nezaslouženou aurou "rutinního provozu" - ale dokud za náme nebude 100 letů Crew Dragonu, tak nevíme...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam