• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: hele, ale ty COPV na spodku Superheavy (počítám budou ještě nějak kapotovaný, do startu) znamenaj, že nakonec budou mít kromě metanu a kyslíku ještě min. 3.pracovní látku (Falcon 9 má různých 5 pracovních/spotřebních látek) Původní plán byl jen 2 pracovní látky a baterie
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak mi došlo, že správný překlad není ani "amatérská" anii "civilní" mise, ale prostě "občanská". V americké angličtině se tohle spojení používá často... v tomhle případě jde prostě o "občanskou kosmonautiku".
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LEGI: pomahat lidem se uzdravit z beznajede .. anebo je doprovazet na ceste mimo planetu.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PER2: asi smazáno
    LEGI
    LEGI --- ---
    ano, po krátkém vzrůšu zase k soustruhům a budovat! 🙂
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PER2
    PER2 --- ---
    hehe, podpisy co tam cmarnuli pred startem jsou tam porad viditelne ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Elon Musk donates $50M to bring Inspiration4’s total St. Jude donation to $210M
    https://www.teslarati.com/elon-musk-donates-50m-st-jude-inspiration4/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: budou na obálce časopisu Time, v USA je to velká věc. A trochu tím Elon dal najevo, jaký image si představuje pro svoje budoucí kolonisty na Marsu... a jako jo, nekouká se na to špatně...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: maji zabookovany ale jsou long shot, SpaceX ma asi jine priority nez tradicni space turism pres Space Adventures. PR pro SpaceX z neco jako tohle nebo z reality TV shows je daleko lepsi nez co dela Axiom. Muzou si vybirat.

    Soyuz MS-20 a dva japonci jsou od Space Adventures, rusaci si moc vybirat nemuzou, takze Space Adventures je pro ne No 1.
    PER2
    PER2 --- ---
    jeste jared tusim rikal neco ve smyslu, ze tohle je jen zacatek ;) zalezi jak to myslel, ale nedivil bych se, kdyby si dal jeste v budoucnu dalsi let ;)

    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    PER2: Za stavu 152M přihodil 50 mega, aby to překročilo těch 200M, které byly cíl. Samozřejmě, akce pokračuje dál, takže se klidně může ještě dalších 50M nasbírat během týdnů a měsíců, ale původní naděje byla, že let bude tak inspirující, že lidi nahážou 100 mega během těch cca 5 dnů (před a během letu).
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: nepletes tu dve veci dohromady? start platil jared + dal 100M na hospital
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: no měli cíl 200 mega a dosáhli ho snad prý jen díky Elonovi...protože prve asi něco platili za start SpaceX, tak de facto skrz tu charitu z toho vyšel Elon nakonec jako sponzor :-) Myslím ale, že to, jak se první turistická mise pojala, nakonec dopadlo o hodně příznivěji, než kdyby to byl prostě Axiom, protože tam je to jen o penězích. Legrační ale je, jak jsou najednou úplně vyšachováni Space Adventures... nesledoval jsem to, ale myslím, že zatím žádného Dragona zabookovaného nemají...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES:
    FALLENANGEL: tohle byla převažujcí teorie celá léta, koncept "cycleru" hodně razil třeba Buzz Aldrin.

    Pak přišel Robert Zubrin (mimochodem, politicky hodně doprava a libertarián, což jsem dřív nevěděl, ale Amíci jsou prostě jiný, no) s konceptem "Mars Direct", ale v jeho pojetí to byly spíš třístupňové mise, o hodně skromnější než Starship, mimochodem zvážit koncept 3.stupně radí i Elonovi. Zubrinův ISRU koncept byl spíš motor na oxid uhelnatý, který jde vyrobit na Marsu daleko, daleko snáz, než metan (mimochodem, odpadním produktem experimentu Moxie, který už úspěšně proběhl, je právě oxid uhelnatý...) , ale raketové motory na oxid uhelnatý trpí nestabilitou spalování (což ovšem motory na metan historicky taky, proto se tou cestou asi nešlo v 60tých letech), minimálně by se musel vyvinout nějaký odlišný "raptor na míru" a CO zase není při startu zez Země nijak zvlášť ideální palivo pro 3.stupeň, takže je lepší s sebou "přibalit" nějaké množství hotového vodíku pro výrobu metanu (ovšem opět, teď to vypadá, že na Marsu bude možné ISRU využití podpovrchového ledu a vše se zjednoduší)

    Každopádně, abych se vrátil k tématu: Elonova Starship je variací konceptu Mars Direct, akorát pojatá výrazně megalomanštěji (Zubrin nejspíš ani ve snu neuvažoval o vícenásobné použitelnosti, asi s vyjímkou opaovaného startu přistávacího modulu z Marsu, ale i tam šlo spíš jen o výrobu paliva pro návratovou kabinu). Koncepty kategorie Mars Direct nepoužívají ani Aldrinovy cyclery, ani žádné planetolety, které by brzdily na oběžnou dráhu Marsu nebo Země. Ono to má poměrně zjevnou výhodu v tom, že při příletu k Marsu se ušetří palivo bržděném o atmésféru (a to samé při příletu zpět na Zemi - cesta zpět na Zemi je u konceptů Mars Direct málo komfortní, s vyjímkou Starship, což je nejmegalomanštější koncept, který v tomhle ohledu kdo navrhl, ale fakt je, že když už jednou závisíte na ISRU, je to skoro jedno...)

    Hybridním konceptem k Mars Direct je orbitální sekce planetoletu, která by byla schopná aerocapture, ovšem to je jednak koncept, který zatím nikdo nevyzkoušel (v principu ale asi už není náročnější, než přesně řízeníé přistání s využitím aerobrakingu), jednak se tím celá mise šíleně komplikuje, pro odlet z Marsu je najednou nutné dodržovat přesná startovací okna, dokovat na oběžné dráze, navíc nejspíš dost eliptické (protože pokud by se cirkularizovala, ztratí se energe), odlet k Zemi opět jen v přesně daných startovních oknech na oběžné dráze, apod. Indové by na Mars asi letěli takhle (oni jsou skuteční mistři těch nízkoenergetických trajektorií, spolu s Japonci), ale koncept Starship je fakt řádově jednodušší - jednodušší než cokoliv, s čím příšla předtím NASA nebo Rusové i jednodušší než Zubrinův Mars Direct. Ovšem je to za cenu, že je to "retro" - tedy hodně podobně měly rakety vypadat v 30tých letech 20.století, včetně dotankování na orbitě (akorát tehdy se ještě doufalo v úplné SSTO, pokud vím... dnes už se ví, že SSTO má obrovskou režii a popravdě si myslím, že spousta reálných misí Superheavy/Starship bude nakonec s expendable 2.stupněm a lehčím aerodynamickým krytem, než z nerezu.. ale to jsou jen moje spekulace, i když nákresy v tomhle směru se objevily...)
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: nevim jestli neco dorovnaval ale daval 50M
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak Elon prý dorovnal dary pro tu nemoncici, aby se naplnil cíl 200 mega USD. Nevím, jaký byl jeho dar, ale ve výsledku vlastně pak ten turistický let zasponzoroval , aby se na tu nemocnici vybralo. To mi nepřijde jako špatný modul pro "kosmickou charitu" do budoucna... a mimochodem, tenhle model sponzoringu a charity je v americké kultuře úplně běžný... to akorát u nás jsme si zvykli, že všechno tu funguje na bázi kde nic není, ani čert nebere.

    Samozřejmě z hlediska pí-ár je to to nejlepší, co mohl udělat....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam