• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    JANOS: Aaaha! Diky!
    JANOS
    JANOS --- ---
    BLACKHEAD: Dnes expirujou nejake ty options tak spekulace s tim vzdy zahejbou
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    CRAZY_IVAN: Sakra, jsem sivcera nevsiml... Co se kurva stalo? :-o
    Teda, ja jsem happy, ale jako pres noc? Cekal bych prudkou zmenu treba po Q3 results, nebo tak... Ale proc vcera?
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    tesla akcie ath :)
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    https://preview.redd.it/t3s6rqo8kwu71.png?width=640&height=413&crop=smart&auto=webp&s=bccf7dbc3d965b34615d07ae94c72921ac851863
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAWRHIS: jasne. a budou to opakovat tak dlouho, az budou vsechny drzet jako pribite.
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    TOXICMAN: takze zítra to zas celý polepí růžovejma post-itama?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @SpaceX
    First firing of a Raptor vacuum engine integrated onto a Starship

    @elonmusk @Erdayastronaut
    Raptor has a very high chamber pressure, which in turn allows for a large expansion ratio nozzle without flow separation at sea level

    https://twitter.com/SpaceX/status/1451350259729420288
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @elonmusk
    Shaking out the problems (literally) haha

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Tesla is enforcing strict FSD Beta rules for inattentive drivers
    https://www.teslarati.com/tesla-kicks-off-fsd-beta-inattentive-drivers/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ALCATOR: uz to vidim, 501 je navratova, Rosas zustava .. ja to bral jako statickou animaci pristani :D
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    SEJDA: Co tím myslíš? Na obrázku jsou 2 lodě, jedna z nich se vrací, a jen jedna se mění v základnu. V té, co se vrací, odvezou ty věci a ty lidi, které budou potřebovat odvézt zpátky.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN: chybi navratovy modul :D
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    zajímavé návrhy z internetů, Starship samotná jako měsíční základna

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    A busy night for work crews on chopsticks and carriage. Screenshot from LabPadre this morning shows that all skates have been connected to carriage, and skates have been unhooked from chain hoists on tower (red arrows in pic).
    Also, chopstick assembly has been lowered to rest on support platform at base of tower (yellow arrow). Possibility of lifting slings coming off soon.

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: tak shodneme se, že u Starlinku je určitě fixní část nákladů na udržování satelitní sítě v plném stavu obrovská: družice mají omezenou životnost (omezenou zásobu pracovní látky pro ionotový motor), takže se musí po pár letech obnovit. (pro neekonomy: fixní náklady nejsou myšleny jednorázové, ale ty, které se pravidelně opakují, v tomto případě to bude start jedné další várky cca 1x za měsíc - tam sice náklady mírně klesají vícenásobným použitím falconů i sériovostí výroby, ale konvergují k nějakým fixním, daným materiálovou náročností 2.stupně, výroby družic a nakonec i paliva pro start a celkově režie jednoho startu a přistání)

    u všech těhle věcí je problém, že taková ta prostá "živnostenská" rozvaha (tedy jaký zlomek tržní hodnoty Starlink bandwith představují reálné náklady) je zcela zastíněná tím, že spekulativní hodnota Starlinku obrovsky převyšuje případné bezprostřední hotovostní výnosy (protože oběžná dráha je vzácný zdroj, rádiové frekvence jsou vzácný zdroj a jde tedy vyčíslit podíl, který má Starlink na max. dosažitelné kapacitě).

    teď si úplně nedělám legraci, je to pro mě v podstatě každodenní životní téma: spekulativní aspekt kapitalismu vidím jako jeho slabou stránku (je to asi stejný zdroj nestability, jako že v demokracii si lze při troše snahy zvolit strany, které demokracii zruší a nastolí totalitu)
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: no tak treba u elektriny je pevna cast cca 50 % u maloodberatelu, ne? to neni vetsina. jako jo, myslel jsem to 1, jako vtip, 2, ano, amortizace dratu, rezervovane kapacity, overenych elektromeru, to vsechno porad jede i kdyz nespotrebovavame. ale to ze ten proces odhlasovani a prihlasovani prilis dlouho trva, to je pravda. u telekomunikaci to je asi jinak, nebude to 50 % ale vic, anteny musi porad stat, druzice musi porad litat.
    jinak to pozastavovani a obnovovani se prece resi poplatkem pri zavedeni, ne? pak si lidi muzou spocitat jestli se jim vyplati na pul roku pozastavit a pak platit poplatek nebo ne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: no jde spíš o to, že u některých služeb je většina nákladů fixních a u telekomunikací to platí dvojnásob... zamysli se nad tím, energie, pronájmy, amortizace, to vše v podstatě běží prakticky bez ohledu na skutečné využívání služby. Jistá proměnná složka nákladů tam je, ale ve srovnání s náklady na administrativu, kterou přináší to zapínání a vypínání, je zanedbatelná.

    No a teď s představ podíl te variabiní a fixní složky u Starlinku... jistě, v momentě, kdy se to začne blížit vyčerpání kapacity, půjde vlastně o dražbu dostupného pásma, to potom jo, a to vypnutí by dávalo smysl, uvolnilo by kapacitu. Ale do té doby, než dojde k vyčerpání pásma, převažují v telco fixní náklady. Lidi, co se dožadují neustálého pozastavování paušálu, se vlastně dožadujou toho platit za internet cenu jako někde za placené letištní wifi...tzn. daleko dražší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam