• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MTO: co si rusi prepocitali ze im to vyjde este lacnejsie ako sojuz?
    MTO
    MTO --- ---
    SpaceX spacecraft gain enough experience to deliver Russian cosmonauts — Roscosmos - Science & Space - TASS
    https://tass.com/science/1353795
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ALCATOR: jsou dalsi priklady - napr u me jako priklad extremniho zamestnavani je trebas saturacni potapeni. Tam neuteces, kdyz te neco chytne a zaroven jsi vystaven po dlouhou dobu extremnim fyzicky podminkam (neni zmenena gravitace, ale tlak - coz ma taktez velmi neprijemne vedlejsi ucinky) Sice takovy "ponor" trva "jen" mesic, tak taky zaslouzi pozornost.
    Byt se ve vesmiru nepochybne stanou spatne veci, tak clovek je prekvapive odolny.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    SEJDA: Hele, bude super, pokud to bude, jak říkáš ty. Přál bych jím to. Ale fakt je dost velký rozdíl mezi "gravitace furt stejná, mám 8 hodin denně co dělat, jím normální jídla, spím v normální posteli, a především vím, že v případě jakýhokoliv průšvihu jsme do pár hodin "zpátky na zemi" (a nebo mrtví)" - což je případ ponorky - a "kurva, všechno, co není přivařený, poletuje, jím jídlo ze sáčku, z huby mi smrdí reflux, není do čeho píchnout, kosti a svaly mi slábnou protože Jannice okupuje rotoped, vidím pořád těch samejch stejnech osm ksichtů, a pokud se něco posere, tak budeme možná dva roky pomalu chcípat v raketě, ze které se nedá vystoupit" :-)

    No nic, jsme mimo téma.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: The longest submerged and unsupported patrol made public is 111 days (57,085 km 30,804 nautical miles) by HM Submarine Warspite (Cdr J. G. F. Cooke RN) in the South Atlantic from 25 November 1982 to 15 March 1983.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: na Gateway všichni budou vědět, že jsou nejvýš týden cesty zpět k Zemi, navíc mají na výběr na přistání daleko větší fleky, než třeba při návratu z nízko letící ISS a Země i Měsíc jsou furt na dohled.

    Říkám to už přes 10 let, ale experimentální výlet do hlubokého kosmu - klidně v něčem, jako Mercury, akorát možná s přidaným nafukovacím habitatem a klidně sólový - je jednou z největších výzev, která je přitom v dosahu pro soukromý sektor nebo kosmické agentury "dohánějících" zemí, jako teřeba Indie. Protože žádný pobyt v jeskyni ti to nenahradí... tady máš kolem vakuum a radiaci a deep space sensory effects a nemožnost okamžitého ukončení mise a tak. Pořád spekulujeme o 200 dnů trvající cestě na Mars, ale fakticky i 30 dnů v hlubokém kosmu a odlet mimo přímý dohled Země bude přelom, jako když se Polynésané poprvé vypravili mimo dohled pobřeží... (mimochodem, intuitivní navigační techniky Polynésanů, postavené z velké části na intuitivním uchopení noční oblohy včetně její rotace, jsou docela inspirativní a bude zajímavé, nakolik se kosmonauti intuitivně zorientují v hlubokém kosmu podle výrazných hvězd a tak... lidské vědomí se přizpůsobuje prostředí, kterému je vystaveno...)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: vyzva by to byla, ale jestli chces testovat pobyt v temne jeskyni, oblibenym cilem turistu do nitra sebe jsou Indicke hymalaje. Ale fakticky uz i v CR existuji treningova centra pro pobyty v tichu a temnote.
    Na testovani mezihvezdneho prostoru postaci i Gateway, ktera ale bude zaroven plnit i dalsi ukoly.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ALCATOR: zadna nuklearni ponorka jeste netestovala co to udela s posadkou, kdyz se nevynori 6 mesicu?
    Jinak samozrejmne existuji analogicke mise, kde lidi ne zdridra travi v uzavrenem kolektivu s velmi omezenou volnosti pohybu i dele nez 6 mesicu. Sampiony v analogovych misich jsou napriklad nemecky astronaut Gerst nebo i slovenska vedkyde Musilova.
    Tvuj cynismus prameni z neznalosti, tedy je to jenom stin naivity.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALCATOR: proto mi přijde zajímavý téma zkušební let ne jen tak nějak kolem Měsíce, ale do vzdálenosti třeba milion km od Země a zpět... několik týdnů temnoty. Psychologicky je to velká výzva. Technologicky to přitom není extra náročnější, než lety na LEO... (není potřeba dělat to tak monstrózně, jako Orion a SLS, podle mě...)
    EKG
    EKG --- ---
    DZODZO: No jasne, Prometheus. A na Zemi mezi tim Vzpoura mozku.
    EKG
    EKG --- ---
    ALCATOR: Po osmi měsících ponorkové nemoci ve stísněném prostoru, ze kterého není vidět žádný pevný objekt kromě Slunce?

    Orgasmus z kazdyho blbyho cervenyho sutru;)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Len*
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Tak nie je to ken o marse ale aj dalej mimo solarny system, na to pravda uz bude potreba kryospanok alebo skor nejake mozky uploadovane do kybernetickych tiel
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ALCATOR: je pravda, že psychická stránka věci bude taky mimořádně náročná...
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    TOXICMAN: Po osmi měsících ponorkové nemoci ve stísněném prostoru, ze kterého není vidět žádný pevný objekt kromě Slunce? No, napadá mě pár objevů, které asi udělají, jako například jak zní rozpůlená lebka někoho, koho praštíš upadnutou termální dlaždicí :-)

    Sorry, jsem dost cynickej.

    Jsem velmi velmi zvědavý, jak dopadne první let lidí k Marsu. Na ISS se můžou kdykoliv podívat z okna a vidět Zemi. Ale během cesty k Marsu to bude dost jiný kafe.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TSLA 1024 USD
    WOW
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ALCATOR: řekl bych, že myšleno jako my, lidé...

    roboti jsou super, ale dokážete si představit, kolik vědy a objevů udělá pár lidí na Marsu osobně? :)
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    DZODZO: A těch pár vozítek, co jezdí/jezdilo po Marsu, to je nic?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Today, @NASA and @SpaceX managers are gathered for the Flight Readiness Review (FRR) of the upcoming #Crew3 mission to the @Space_Station

    Datum startu: 31. 10. 2021 07:21 SEČ, záložní termín 3. 11. v 06:10

    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    TOXICMAN: trhy na to reagují hezky: Předburzovní 949,00 +39,32 (4,32 %)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Hertz orders 100,000 Teslas, the single-largest EV purchase ever
    https://electrek.co/2021/10/25/hertz-orders-100000-teslas-the-single-largest-ev-purchase-ever/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam