• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    KULA: mne nemusis poucovat. A proste nechapu, ze se nechas vytocit "komunikaci" a ignorujes nesporny zasluhy.

    KARLOSK: proc, proboha?

    ONDRA_99: "akorat na chvili vyletet trosku nahoru a pak to nechat pomalu padat dolu" -- to je kurva velka vec a nikdo jinej krome spacex to neumi. A s f9 to nikdo rozumnej nesrovnava.


    Jako prijde mi to fakt jen jako slepa nenavist, a v tom kontextu vaseo ohaneni se zajmem o rakety a kosmonautiku pusobi dost roztomile.
    KULA
    KULA --- ---
    ESTEN: já jejich komunikaci sleduji dobře přes pět let intenzivně, ale mnohem déle je beru v patrnost. Ta firma zdaleka není taková jak se prezentuje v médiích a i businessu. Lidi říkají, že Musk je slibotechna. BO lháři a fabulanti. S tím kapitálem a časem, který měli, je v technologické složitosti překonává Firefly Aerospace, ASTRA, RocketLab etc. Nemají sice obří haly s velkými nápisy, ale svůj hardware posouvají k dosažení cílů.
    A BO? vytáhla New Glenna ve stylu iránské armády. Pro tlakové zkoušky mu navlékla falešné sukénky. Důvod? Testování pozemního vybavení, logistiky apod? Ne, bude to vypadat větší na fotkách.
    Dám ruku do ohně za to, že New Sheppard, pokud kdy vůbec poletí, tak 2030+, BE4 na Vulkánu? 2025+.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    ESTEN: a já v ten monopol na vesmír pro SpaceX doufám.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    KULA: ale to je prece blbost, predvadi veci, ktery v pred nima dokazala jedina firma na svete, jinak nikdo. To ma v tvym prirovnani bliz stribrny medaili na olympiade. Chapu, ze lidi bezos sere z tuny jinejch duvodu, ale – kdo ma k raketam aspon nejaky vztah, ten to prece musi dokazat oddelit.
    KULA
    KULA --- ---
    ESTEN: no jo, ale BO se dlouhodobě prezentuje, že vyhrálo olympiádu, zatímco je to tak maximálně sportovní odpoledne na prvním stupni základní školy. Způsob jakým se prezentují prokoukne každý, kdo má k raketám alespoň nějaký vztah.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    i o
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ESTEN: asi jde i soupeření image Elona s Bezosem. Elon si hodně zakádá na image "geniálního a správňáckého" miliardáře, zatímco Bezos a jeho Amazon mají spíš image takových novodobých otrokářů....
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    Tohle kopani do blue origin je strasnej sport. Kurva, budte radi ze existujou a poskytujou konkurenci, i kdyz jsou dost pozadu. Nebejt spacex, tak slintate nad kazdym jejich milestonem. Ale takhle, z nejakyho duvodu kterymu nerozumim, musi kazdej jouda ukazat, jak jima pohrda. Ja jim fandim a doufam, ze diky nim treba za desitky let nebude mit na vesmir monopol jedina firma.
    KULA
    KULA --- ---
    AVATAR: Boostrem bych nazýval něco, co překonává gravitační stundu. New Sheppard je tlaková nádrž s tryskou, příznivým poměrem TWR a skleníkem na špici.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    ONDRA_99: umej pristat s boosterem, to je revolucni know-how. Ze nejsou sami a nebyli prvni je vec jina :)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    DZODZO: A tobe prijde ze ma BO nejaky revolucni know-how? :D
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: to je zaujimavy pristup ako sa dostat ku know-how, vyprovokovat konkurenciu, aby poukazala na nedostatky :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN: Jestli se Blue Origin poradilo skutecne upozornit na nestatky v bezpecnosti navrhu HLS od SpaceX (Starhip, kterou jeste nikdo nikde nevidel), tak uz to snad maji ve SpaceX i zapracovane :D
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    No ale jsem rad, ze muzeme tuhle diskuzi uzavrit s nasledujicimi zavery: problem jde resit, problem se resi, a zakopavaji hlavne ti co to nechteji resit.

    A ted by bylo fajn, kdyby se diskuze prenesla k necemu relevantnimu. Treba jak je na tom recyklace solarnich panelu, kolik stoji vzhledem k cene panelu, a jak komplikovana je vzhledem k zivotnimu prostredi. A take jakym zpusobem vlastne solarni panel odchazi? Kdyz nebereme v uvahu rozbitim ci katastrofou - je to difuze v polovodicich? Tepelnou roztaznosti zpusobene namahani a popraskani spoju?
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    ZEDDICUS: Problém je klasický - NIMBY and BANANA ("Not In My BackYard"; "Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anybody").

    To, co bys potřeboval, je vlastně veřejnou soutěž "Jaký bordel budete mít za humny" - a pro těch cca 6000 obcí v ČR by v té dražbě muselo být 6000 položek, s tím, že kdo dřív přijde, ten dřív mele, a co zbude na ty poslední, tak se rozhodí losem. U každého typu bordelu by bylo uvedeno "Kolik to té obci vynese na poplatcích" (například obce, které u sebe mají sklady vyhořelého jaderného paliva, dostávají miliony korun ročně), a bylo by naprosto jasně řečeno (zákonem), že každá obec si bude muset něco vzít - že prostě není možné, aby z toho někdo vyvázl bez čehokoliv.
    ZEDDICUS
    ZEDDICUS --- ---
    PES: a kde je problém narvat pár krychlovejch kilometrů bordelu pod zem - pokud se to časem bude dát recyklovat a ted se to šikovně zakope, tak se to vyplatí vykopat a zrecyklovat. Pokud ne, tak to tam zůstane a co, rvou se pod zem horší věci a obecně to nevadí.
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    Inak, Preco vas tu tak strasne bavi ten offtopic? A vzdy ti isti usual suspects :P
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    PES: Tieto sa uz pouzivaju u offshore farms v NL, ty vlastovko
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam