• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Aktualizovaný harmonogram:
    🔶 7. 11. v 19:05 SEČ – Odlet Crew Dragonu Endeavour s Crew-2
    🔶 8. 11. v 13:14 SEČ – Přistání Crew-2
    🔶 11. 11. v 03:03 SEČ – Start Falconu 9 s Crew Dragonem Endurance s Crew-3
    🔶 12. 11. v 01:00 SEČ – Připojení Crew Dragonu Endurance k ISS
    PER2
    PER2 --- ---
    novy hracky
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    DZODZO: No vzhledem k tomu, ze jejich navrh byl v kazdem (i technickem) ohledu hodnocen jako horsi, tak nevim jak relevantni jsou jejich poznamky, uvidime.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ONDRA_99: no asi vedia nieco co spacex nie, ked dokazu poukazat na to ako to robia spatne, neviem to som si z toho vydedukoval :)
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    TOXICMAN: zrovna ty se obhajovat nemusis, tvoje pusobeni ve vsech tematicky spriznenych klubech je na pochvalu pred nastoupenou jednotkou :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SUMAC: pověz, jak si představuješ odbornou a věcnou diskuzi o technice? musím se prokázat diplomem z technické univezity?
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    ESTEN: tak zase se moc nediv, ses tady ve fanklubu Muska a ne na nejaky odborny a vecny diskusi o technice :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    ESTEN: me prijde ze problem je hodne i v novinarich. spousta z nich (clanku) prezentovala prvni komercni lety BO jako buhvijaky zazrak letu do vesmiru, pricemz trochu znalejsi vedeli ze to je nesrovnatelne v porovnani s falconem. a kdyz koukam zpetne, prvni lety falconu nebyly tak medializovane jako prvni turisti na shepardu, protoze byly jen nakladni a nemely slavne osobnosti na palube. proto taky ta zast/horkost.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    Dobry, asi neni duvod to dal rozmazavat. Jen jsem se ozval na to davovy kydani hnoje, protoze mi prijde ze je hodne prehnany a je to tady bohuzel po kazdy zmince o BO.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    on stejně nikdo jinej lítat nahoru a zpět neumí a umět nebude, takže to jinak ani dopadnout nemůže.
    a kopání do ukňouranýho Bazoše, jehož držku nemůžu vystát a úspěch mu rozhodně nepřeju schvaluju. Blue origin je prostě gigantickej fail.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    KARLOSK: s timhle pranim bych byl opatrnej. Treba fandis muskovi, ale ten bude uz za 20 let v duchodu a pak z toho bude uplne beznej nadnarodni korporat. A lidem monopol nikdy nic dobryho neprinesl.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    XCHAOS: kazdej kdo veri v pr miliardaru by se mel zrict svepravnosti.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ESTEN: hele nemyslim, že je to od někoho nenávist... až vyvezou reálný New Glenn na rampu, určitě jim
    budu přát úspěch... ale po těch letech je na čase aby něco předvedli, protože to jak se prezentují neodpovídá výsledkům... viz žaloby, plány na stanici atd... dostat se vůbec na orbitu je docela dobrý první krok a je řádově náročnější než skoky
    KULA
    KULA --- ---
    ESTEN: tak kdybych komunikoval jako oni, mám pinďoura kolem stehna obmotaného, svaly jak Arnold a dvě čela aby se mi tam ten mozek celý vešel. A chce mě tvoje holka. Rozumíš té mé nadsázce, že jo? :))
    My se Ti tu snažíme říct, BO sice rozpočtem všechny schová pod nehet, ale ti všichni pod tím nehtem už dokázali víc než oni.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    KULA: mne nemusis poucovat. A proste nechapu, ze se nechas vytocit "komunikaci" a ignorujes nesporny zasluhy.

    KARLOSK: proc, proboha?

    ONDRA_99: "akorat na chvili vyletet trosku nahoru a pak to nechat pomalu padat dolu" -- to je kurva velka vec a nikdo jinej krome spacex to neumi. A s f9 to nikdo rozumnej nesrovnava.


    Jako prijde mi to fakt jen jako slepa nenavist, a v tom kontextu vaseo ohaneni se zajmem o rakety a kosmonautiku pusobi dost roztomile.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    ESTEN: Ale oni zatim realne nic nepredvadi. Umi akorat na chvili vyletet trosku nahoru a pak to nechat pomalu padat dolu. Kazdeho kdo se trochu o kosmonautiku zajima urazi to ze si nekdo dovoli to srovnavat s pristavanim Falcon 9. Protoze to je uplne neco jineho.

    New Sheppard
    Max vyska: 100km
    Rychlost v max. vysce: 0 km/h (pak zacne zrychlovat)

    Falcon 9 (Inspiration4)
    Max vyska: 170 km
    Rychlost: 5 339 km/h
    KULA
    KULA --- ---
    ESTEN: já jejich komunikaci sleduji dobře přes pět let intenzivně, ale mnohem déle je beru v patrnost. Ta firma zdaleka není taková jak se prezentuje v médiích a i businessu. Lidi říkají, že Musk je slibotechna. BO lháři a fabulanti. S tím kapitálem a časem, který měli, je v technologické složitosti překonává Firefly Aerospace, ASTRA, RocketLab etc. Nemají sice obří haly s velkými nápisy, ale svůj hardware posouvají k dosažení cílů.
    A BO? vytáhla New Glenna ve stylu iránské armády. Pro tlakové zkoušky mu navlékla falešné sukénky. Důvod? Testování pozemního vybavení, logistiky apod? Ne, bude to vypadat větší na fotkách.
    Dám ruku do ohně za to, že New Sheppard, pokud kdy vůbec poletí, tak 2030+, BE4 na Vulkánu? 2025+.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    ESTEN: a já v ten monopol na vesmír pro SpaceX doufám.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    KULA: ale to je prece blbost, predvadi veci, ktery v pred nima dokazala jedina firma na svete, jinak nikdo. To ma v tvym prirovnani bliz stribrny medaili na olympiade. Chapu, ze lidi bezos sere z tuny jinejch duvodu, ale – kdo ma k raketam aspon nejaky vztah, ten to prece musi dokazat oddelit.
    KULA
    KULA --- ---
    ESTEN: no jo, ale BO se dlouhodobě prezentuje, že vyhrálo olympiádu, zatímco je to tak maximálně sportovní odpoledne na prvním stupni základní školy. Způsob jakým se prezentují prokoukne každý, kdo má k raketám alespoň nějaký vztah.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam