• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: myslim, ze nejvice se stejne uplatni "samocenzura", vyhodnoti li kolektivni inteligence jakekoli firmy, ze nema smysl vyvovalavat obcanske nepokoje, aby zabranili krveproliti, nutne je to povede k tomu ze budou napredovat jakemukoli rezimu. Cenzura je socialni fenomen a zabyvaji se jim vedci v ramci univerzit, vyzkumych ustavu i OSN. Takze ano, tady jsme mimo, stejne jako je Musk dost casto mimo, kdyz se zacne vyjadrovat k spolecenskym tematum.

    Protivladni propagandu lze uspesne provozovat jenom na vladou necenzurovanem internetu. Jak nas ostatne uci Velky cinsky firewall.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: za "protistátní" se v Číně dá v určité považovat i písmeno "n" a to se rozhodně dá poslat i po běžném čínském innternetu :-) myslím jsme se už dostali hodně offtopic. .Kromě toho, cenzurou Internetu se zabývajíj i ekonomicky výrazně slabší režimy, než Čína, navíc v zemích s barvitouu tradicí pašování čehokoliiv. Globální satelitní pokrytí navíc v jiistém smyslu oslabí i pozici tradičních mobilních operátorů, i když spíš na venkově, než ve městech. Budou to globální hráči a než to nějaká země začne zakazovat, bude muset pečlivě zvážit nákady toho, že se část jejího obyvatelstva ocitne zbytečně offline - zvlášť v řidčeji zalidněných oblastech (ostatně, jak ukazuje případ východní Evropy, propagandu lze úspěšně provozovat i na necenzurovaném Internetu....)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MAKROUSEK: podcenujes americkou armadu?
    Vyslovil si nazor "Starlink v Cine proste nebude". Ok. Je to tvuj nazor. A ted budes urazet kazdeho, kdo si mysli neco jineho?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SEJDA: Aha a urcite se tim uplinkem daji poslat protistatni letaky :-)!
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MAKROUSEK: GPS maji Uplink, tedy alespon ta 3. a 4. generace.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: nevím. je to zatím vzdálenější budoucnost, protože zatím Starlink nabízí pokrytí jen v blízkosti pozemních stanic. pořád ale pokládám za pravděpodobné, že chtějí spolupracovat s aerolinkama - nebo aspoň Google chce.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: GPS nema uplink. Uplink cehokoli vytrejsujes uplne v pohode a tajna policie te v tabore nauci, ze jsi nemel pasovat ten hardware a ze bohuzel, brachu uz neuvidis. Kolik Cinanu si myslis, ze toto riziko dobrovolne podstoupi?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: jo, a GPS tam taky není? :-) Každopádně, pro slabší režimy, než je Čína, bude Starlink významný oříšek. A i pro Čínu bude složité rozlišit např. legitimní vysílače na letadlech od těch zakázaných pozemních. Pokud po tom nějak půjdou, tak tím režim projeví před populací represivní povahu, která není tak otevřeně zjevná, jak se to jeví nám: hodně to stojí na izolaci od Západu, ty lidi nic jiného, než režimní propagandu neznaj....
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Starlink v Cine nebude nikomu konkurovat, Starlink v Cine proste nebude.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: hele, Čína je samostatná kategorie :-) ano, jistě, Starlink tam bude konkurovat hlavně všudypřítomným VPN, které stejně provozuje čínská vláda :-)
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: " a samozřejmě, státy, které to se zákazy přeženou, pravděpodobně budou trpět poklesem hodnoty nemovitostí, turistického ruchu a co já vím všeho"

    china laughs maniacally.....
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Za vlastnictví terminálu do kriminálu...
    ...tak se to bude rýmovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: no, nevím, ale jediné, co budou moc "lokální právní rámce" hlídat, bude vlastnictví terminálů... a samozřejmě, státy, které to se zákazy přeženou, pravděpodobně budou trpět poklesem hodnoty nemovitostí, turistického ruchu a co já vím všeho

    Především tu existují mezinárodní vody, takže už jen úplné pokrytí mezinárodních vod je zajímavé. Ale ještě zajímavější je to pokrytí paluby letadel. V zásadě si nedovedu představit, že by státy cenzurovaly internet na palubách letadel registrovaných v jiných zemích, které jejich území přelétávají. A pokud pandemie skončí, tak je v jednu chvíli ve vzduchu nějaké šílené číslo lidí, snad milion nebo kolik, kteří jsou vesměs slušně movití a zvyklí používat internet. Takže Starlink v letadlech je sám o sobě obrovský trh. Podle mých zkušeností bude každé obsazené letadlo potřebovat aspoň gigabit (když to srovnám s přípojkou pro hotel v centru Prahy...). Letadel jsou současně ve vzduchu skutečně stovky (za normálního provozu). Je to obrovský trh a Google na něm určitě chce být. Projekty stratosférických letadel se zatím ukazují být slepá ulička. Největší poptávka po internetovém připojení bude přitom během dálkových zaoceánských letů....

    Oneweb taky vypouští spoustu družic, ale na rozdíl od Starlinku jsem zatím neslyšel nic o nějakém zkušebním provozu....
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    XCHAOS: letecke spolecnosti poskytujici pasazerum internet nad urcitym statem, jsou nuceny splnovat jeho podminky. Proto se internet vypina napr nad indii ( a v JV asii jsou i dalsi takove pripady)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: ad "Internet dostupný bez různých firewallů a národních cenzur z konstelací bude ten, který bude považován za "globální" a ty firewallované a cenzurované budou "národní"."

    tohle jsem tu uz nekdy nadhazoval. ta globalni necenzurovana sluzba se na uzemi cenzurovanych statu bude nabizet v jakem pravnim ramci?

    krom toho si teda osobne nejsem jisty, ze ten necenzurovany tok informaci neni jen prilis jednoducha ideologie, ktera taky tu nasi cast sveta muze privest k rozpadu "spolecneho".
    APPU
    APPU --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: možná se snaží víc peněz vyždímat z Googlu. To, jestli se po světě rozšíří Googlovský, Facebookovský nebo čínský Internet, samozřejmě do značné míry závisí na tom, kdo ovládne satelitní konstelace - protože Internet dostupný bez různých firewallů a národních cenzur z konstelací bude ten, který bude považován za "globální" a ty firewallované a cenzurované budou "národní".

    Ve hře není jen Čína a její totalita na steroidech - prakticky všechny asijské země od Iránu přes Indii po Thajsku se snaží o nějakou formu kontroly Internetu.

    Za sebe znovu opakuju, že pokud se aerolinky místo pochybné snahy investovat do "palubního entertainmentu" zaměří na to, aby v letadlech bylo broadband wifi přes Starlink, tak jednak cestující se zabví sami - na svých tabletech, svými Netflixy, apod., i když samozřejmě, jde v rámci palubního wifi přidat "palubní netflix", ale taky jde na ty displeje na sedadlech prostě pustit Internet a mít cestující z krku - a hlavně, pro Google je vyhledávání, o kterém se ví, že bylo z paluby letadla právě letícího tam a tam, podle mě naprostý megabusiness (hledání ubytování, car-rental, whatever). (nemluvě o tom, co z toho můžou vyždímat třeba tajné služby, ale to už je úplně jiný level). Prostě kdo kontroluje, kdo kam cestuje a co přitom vyhledává na netu, ten kontroluje planetu a její bezpečnost.

    A Elon rozhodně asi nechce takovouhle obrovskou moc nikomu dát zadarmo, a v tomhle případě asi nemá cenu uvěřit ničemu jinému, než že se fakt chce stát "imperátorem Marsu" - protože ono to je jedno, finanční zdroje, které k tomu musí ovládnout, jsou zkrátka ekvivalentem toho, co chce, ať už doopravdy chce cokoliv. Myslím taky narazil na limity in-house vývoje pod jednotným vedením - protože zřejmě se s Rapotorem dostal už do úplně nové oblasti, kde by spíš pomohlo kdy by několik soutěžících týmů testovalo různé přístupy a tak. Kromě toho prostě myslím, že přestřelil - ten motor je jistě geniální, a místo tunění parametrů se to chtělo zaměřit spíš na jednoduchost, vícenásobnou použitelnost a cenu, což podle všeho udělají RocketLab s Neutronem - sice neoslní svými parametry, ale pokud skutečně dosáhnou rychlé a mnohonásobné znovupoužitelnost s relativně malou a levnou raketou, tak to nakonec může zamíchat kartama hodně, když se navíc vezme v úvahu, že Neutron je na hranici toho nabídnout poměrně levnou kosmickou turistiku (i když v první fázi nejspíš půjde jen o zásobování ISS a komerčních stanic).

    Takže abych tu shrnul: Elon zkrátka cítí šanci vytáhnout víc peněz z Googlu a ostatních mocných, protože jim teď nezbývá nic jiného, než na něj vsadit (i když to, že se evidentně hodně investuje do ostatních startupů, navíc obchodovatelných na burze, taky hodně naznačuje).
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    výborný vlákno

    Check out the thread below to see how the most advanced launch mount on the planet was constructed!
    https://twitter.com/GoldenBwai/status/1462271871529988097
    APPU
    APPU --- ---
    TOXICMAN: tady je o tom taky nějaký zmínka
    SpaceX opustilo hned několik vysoce postavených zaměstnanců – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/spacex-opustilo-hned-nekolik-vysoce-postavenych-zamestnancu/sc-870-a-213587/default.aspx
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    nějaký ten livestream z rampy :)

    LIVE at SpaceX Starbase Launch Complex Entrance 1080p60
    https://www.youtube.com/watch?v=wtWWwIWDYSo&ab_channel=StarshipGazer
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam