• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    BLACKHEAD: a kde jinde nez v auditko o Elonu Muskovi? (Protoze osobne se nezname/nepotkali jsme se)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    PER2: A hlavne to resit nekde jinde... ;-)
    PER2
    PER2 --- ---
    mozna byste si meli defimnovat slovo "vizionar" a co to presne znamena, pak si mozna porozumite lip :)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    CRAZY_IVAN: nejen ve stratreku:) oni existovaly uz pred Iphonem a Ipadem. Takze v tomhle ohledu ano. Nic zasadne originalniho to zase nebylo :)
    A opet se vracime kruhem tam "kde jsme zacali". I Steve Jobs byl v prvni rade vyborny v marketingu. protoze to co tu pises jak ty tak asi i KAERO: je to ze "to umi prodat". A o tom mluvim...

    Tesla byl genialni inzenyr/vynazlezce (ci jak to nazvat) ale byl to zaroven fakt mizernej obchodnik. A jak to dopadlo ve "valce proudu" vime. A to i pres to ze na svou dobu byly teslovy napady a reseni rozhodne lepsi nez konkurence.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Why is Steve Jobs considered a visionary?
    He revolutionized the world with ground-breaking innovations with the personal computer, iPod, iPhone, and iPad. Steve was and still is a role model for many struggling entrepreneurs, ousted business leaders, college drop-outs, adoptees, and disease-fighting people who could relate to his journey.

    Reálně všechny ty produkty už někdy ve scifi byly, nebo je někdo jako koncepty vyzkoušel (i s windows byly tablety bez klávesnic), ale reálně je prostě fakt, že až Steve tomu dal reálné pevné základy, ukázal jak to udělat, že to jde a bude to tímto směrem. Měl vizi budoucnosti s daným produktem, přivedl jí k životu a uměl jí prodat.

    Jasně, je možný si tu definici ohýbat jakýmkoliv směrem, ale nikdo mu neodpáře to, že změnil trh se svojí vizí budoucnosti na několika frontách.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    MAWERICK: o Jobsovi by se taky dalo říct, že jenom kopíroval nápady a neměl nic originálního (dotykové destičky a tablety měli už ve star treku... a další koncepty), ale měl vizi produktu, dotáhl jí do konce, prodal to, ZMĚNIL trh a všichni ho následovali.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KAERO: mea culpa. asi jsem to nepopsal uplne nejlip jak jsem to myslel.

    Ale jo. shodneme se ze se (uplne) neshodnem a pojdme se podivat co prijde dal :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAWERICK: ad genialni vizionar - pises ze neni, ale na tu moji 'vize ze to dokazu odmanagovat' jsi argument nedodal. "vize technicka" vs "vize dat vsechno dohromady". a zas - neupiras PR uspesnost, ale mam pocit ze Musk je uspesny i v jinych vecech nez jen public relations. hele uz se to jen omila dokola, uz to asi nema smysl dal rozebirat.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KAERO: ja reagoval na Xchaosovo "Genialni vizionar" coz neni :)

    a ty projekty.. tam mas pravdu, ale na druhou stranu to byla jina doba... Neexistoval internet (aspon ne verejne), socialni media. a hjodne tech projektu podlehalo nejakemu stupni utajeni... Je otazka jak by probihaly dnes.

    a znovu rikam.. ja EM neupiram jeho PR uspesnost...
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAWERICK: jo, delta clipper, roveroc, rotary rocket, je jich vice. A co maji tyhle projekty spolecneho? Uz si je pamatuje jen par odborniku. Falcon si pamatuje kazdy jouda.

    Mam pocit ze pod slovem 'genialni' vidis jen neco vedeckeho nebo inzenyrskeho. Ale umet vest lidi a spravovat zdroje je taky neco vyjimecneho. Treba se pouziva vyrazivo 'genialni strateg', 'genialni vladce'. Tak proc ne 'genialni podnikatel', 'genialni manazer'?
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ale i Mara nam dokazal prodat Burese... z toho bych mu pomnik nestavel...
    A stejne tak je to imho s vetsinou projektu u EM...

    Takze genius PR? mozna. (rozhodne extremne schopnej), genialni vizionar? eeee... ne :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN: krásné přistání
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KAERO: i v USA existovaly veci typu D-X ale tam to bylo jeste o nekolik radu slozitejsi tim ze to melo byt SSTO...

    tady bych to videl na to ze EM podarilo se trefit presne do "rovnovazneho stavu" mezi tim co je technicky mozne a tim jak to "prodat" verejnosti. Coz je urcite extremne obtizne a zvladl to vyborne.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    MRAKY: ja nemluvim o prumernosti, ale o tom ze to nejsou nove genialni vizionarske myslenky. Coz nejsou...
    Vizionar byl AC Clarke, Jules Verne, Da Vinci... Lidi kteri prisli s originalni myslenkou. A pak mas skvele (mozna genialni) inzenyry I.K. Brunell, v jistem smyslu i Da Vinci, R. Trevethik a Stepehenson kteri neco prelomoveho sestrojili.

    EM neni ani jedno z toho...

    jestli se v necem da povazovat za genialniho tak je to PR manipulace a v nekterych vecech bude rozhodne vybronej manager
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAWERICK: ja bych to formuloval asi takhle: je to genialni manzer-obchodnik.

    Ta genialni vize u SpaceX byla v tom, ze dokaze sehnat financni prostredky a tym lidi a dokopat je aby dosahli funkcniho reseni. Tu genialni vizi ohledne pristavajici rakety melo asi vice lidi, ale nikdo nebyl genialni v oblasti managementu, a zdroju, aby to dokazal dotahnout do funkcniho celku. (Samozrejme s nejakou davkou stesti, zeano, rusti inzenyri byli taky genialni s jejich konceptem Uragan, ale holt v 80. letech to v CCCP nebylo mozne protlacit at byli sebeschopnejsi.)

    Nebo treba genialni management Tesly, kdy nejprv vyrabi auta pro smetanku, a po zavedeni znacky rozjede vyrobu pro sirsi cast populace, za stedreho vyuziti statnich dotaci pro 'zelene' technologie.

    I o Fordovi se rika ze byl genialni. Ford nebyl genialni konstrukter, nebo genialni vedec ci psycholog. Byl genialni manazer.

    Nebo u nas Bata - nebyl to genialni svec. Byl to genialni obchodnik a dokazal si zajistit trhy po celem svete.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MAWERICK: s touto logikou by jsi mohl zacit citovat scifi knizky a odmitnou jakoukoliv realizaci za jako "prumernou".

    to ze musk dokazal prinutit v nekolika oborech konkurenci ke zmene smeru je uctyhodne. At uz je to financnictvi, nebo rakety, nebo ev auta. Ono nestaci byt chytry. Je trebas mit taky drive. Musk asi neni technicky genius, ale ma nepochybne velmi sikovny mix schopnosti obchodnika a technika. Nenapada mne v soucasnosti nekdo podobny. Minimalne jich nebude hodne.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    DZODZO: toje bez pochyby obrovskej uspech inzenyrskeho teamu SpaceX protoze jsou prvni kdo to dokazal uskutecnit pro celej letovej profil. Ale samotna myslenka je pres 60 let stara. Ale rozhodne na ni neni nic genialniho nebo vizionarskeho.

    A dal je tu co?
    Tesla - auto na baterie je tu s nami pres 100 let, ve skutecnosti to jako koncept predchazi auta se spalovacim motorem.
    Hyperloop, Boring Company atd atd... Nic z toho neni nova myslenka a zadna z nich se ani smykem neblizi tomu jak je EM prezentuje.

    Takze ano. Inzenyri jsou bez jakychkoliv pochyb super schopni. Ale nazyvat EM geniem je ponekud... prehnane.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MAWERICK: nejake rakety? co pristavaju z vesmiru na zem? nieco co bude mat ariane za 4 roky?

    Maia, the French reusable Ariane Group mini-rocket - The Limited Times
    https://newsrnd.com/business/2021-12-06-maia--the-french-reusable-ariane-group-mini-rocket.rJcLv1nYF.html
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XCHAOS: jaké geniální vize?
    PER2
    PER2 --- ---
    NASA says Axiom’s first private astronaut mission to the International Space Station is now scheduled for March 30, and will use SpaceX’s Crew Dragon Endeavour spacecraft — apparently a change from an earlier assignment to Crew Dragon Resilience

    NASA, Space Station Partners Approve First Axiom Mission Astronauts | NASA
    https://www.nasa.gov/press-release/nasa-space-station-partners-approve-first-axiom-mission-astronauts
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    BLACKHEAD: Jak rikam osobne vubec netusim jak to s pravni strankou agregace dat je. Kdyz to vezmu v dusledku tak ten ucet nesleduje Elona osobne. Pouze trackuje jedno letadlo. Ruznych agregatoru dat na vse mozny je vsude milion.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam