• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: s těma krabicema a aeroskirt kolem Raptorů to už začíná vypadat jako raketa a ne jako vnitřnosti německý ponorky z 1.světový....
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    live, chystá se asi booster lift
    Live SpaceX Starbase Booster 4 Lift 1080p60 Pro Super Zoom Cam Let's Go!!
    https://youtu.be/5j6qN2A6P1Q
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    COSMO-SkyMed Tracking Footage
    https://youtu.be/FWUv7XXBb2Y
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SpaceX Falcon 9 Launch To Landing Supercut - NROL-87
    https://www.youtube.com/watch?v=Gv0SWkVONUQ&ab_channel=NASASpaceflight
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PES: "Přes 800 tisíc tesel jede do servisu kvůli bezpečnostním pásům - iDNES.cz" to je samozřejmě lež, normálně to už je v procesu přes OTA update, žádný servis se nekoná... lžiDnes zase úřaduje
    PES
    PES --- ---
    JANOS: ;-)
    JANOS
    JANOS --- ---
    PES: LOL, Tesla mela setting zda ma na STOPce zastavit nebo jen spomalit na 3km/h v pripade ze auto nevidi ZADNE JINE AUTO NA KRIZOVATCE.
    Protoze tak lidi jezdi.

    No a urady se stezuji ze to je proti zakonu a jak je mozne ze Tesla dava moznost lidem takto porusovat zakon.

    No a proto pushli update ktery to zrusil.

    TO JE TEN RECALL.


    APPLE RECALLS 50 MILLION IPHONES DUE TO MISCONFIGURED AUTOCORRECT!
    PES
    PES --- ---
    KAERO: Stejně divné, to by u Tesla car měl být snad také jen SW problém pro stažení aktualizace OTA...
    KAERO
    KAERO --- ---
    PES: ty pasy jsou koukam spis 'byrokraticky' problem: "při jejich nastartování se nemusí aktivovat zvukový signál upozorňující na nezapnutý bezpečnostní pás."
    PES
    PES --- ---
    Hmmm, netřeba Kessler effect na orbitu, stačí zůstat "přízemní" (tedy na zemi, doslova)...

    ...nejen problémy se STOPkou (sranda, že tohle nevyřeší SW updatem dálkově)
    Tesla svolává 56 tisíc automobilů, neumějí zastavit na stopce | cdr.cz
    https://cdr.cz/clanek/tesla-svolava-56-tisic-automobilu-neumeji-zastavit-na-stopce

    ...ale dají si i servis s pásy (jako se stalo i jiným a větším automobilkám v historii)
    Přes 800 tisíc tesel jede do servisu kvůli bezpečnostním pásům - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/tesla-bezpecnostni-pas-servis-alarm-signal.A220204_165622_automoto_fdv
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XCHAOS: zrovna kessler effect nikde zmineny nemaji.. a pri poctu tech satelitu a jineho bordelu... bylo by zajimave dat maly kviz v samotnem SapceX kdo tam vi co to vlastne je:)
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: " kessler effect zřejmě většina obyvatel planety"
    to zni v dnesni dobe dost naivne
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Nu on takový EMP z jaderného výbuchu na orbitě popř. injektovaným rovnou do VanAllenových pásů by těch družic zhaslo hodně - nejspíš prakticky všechny nevojenské...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: no, kessler effect zřejmě většina obyvatel planety oproti třeba globálnímu jadernému střetu odzívne... ale podle mě se do spousty malých družic nebude zas tak jednoduché trefit. doufejme...

    Podle mě o žádná apokalyptický scénář nikdo zájem nemá. Spíš chtějí mít všichni jistotu, že se jim nikdo nebude šťourat v nějakejch regionálních projekcích síly... a na to se nakonec satelitní internet může spíš hodit..
    PES
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: No pokrytí v intravilánu je další věc... to také obvykle města a vesnice prokaučovaly na plné čáře - taková vesnice (ale obecně libovolný sídelní útvar) měla při každé příležitosti, při každém výkopu (ale obce měly/mají i plno vlastních sloupů tam kde nekopou a stejně tak i určitě byly možnosti přivěsit např. tak jako byly přivěšeny třeba obecní rozhlasy) uložit minimálně kabelové chráničky a z uličních rozvaděčů pak chráničky do každého domu včetně kabelu a pár - opravdu do vesnického domu by stačily i 2-4 vlákna - optovlákny (samo kde by majitel chtěl, stejně jako když se leckde zaváděla kabelovka)...
    ...obce, které to takto udělaly, si tu investici mohou dnes vyvažovat zlatem (taková vesnice může mít vlastní komunikační infrastrukturu na své optice - modernější rozhlas, napojení kamerových systémů a dnes i všech "smart" věcí + samo lokální ISP a kabelovka atd. by běžela na separátním vlákně včetně možnosti konkurence v rámci WDM dělení optiky).

    Jenže to by bylo až moc dobré...
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: "konstelaci typu Starlink nejde jednodueš vyřadit z provozu nějakým antisatelitním útokem jako několik málo izolovaných družic,"
    kessler effect se ti o to postara ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: no to víš... telekomunikace jsou vysoká hra, a nemovitost, kam fakt vede souvislá optika (a nejen kolem bloku a k anténě) je reálně docela zhodnocená... jsme v podobné situaci, jako by do půlky vesnic už vedla elektřina a do půlky ještě ne. Otázka je, jaká by měla být vlastně v tomhle vládní politika, liberalizace telekomunikací na jednu stranu pomohla, na druhou stranu penetrace optikcký sítí je taková nerovnoměrná a vlastně trochu utajovaná (já to musím hlásit ČTU ale zpětně žádné vstupy od nich vlastně nemám...)

    Na jednu stranu je fajn, že to Elon se Starlinkem takhle rozřízl, protože si myslím, že vlastně toho můžou využít malí hráči jako my, co uměj tu úplně poslední míli třeba i za tím Starlinkem (nasdílet uplink, který stojí 10 000 měsíčně, je přeci jen know-how, který může být žádané, i když zase je to dnes už dost blbuvzdorné...). Taky si myslím, že ve skutečnosti je to strategický tah s vojenskými dopady, který je za civilní komerční projekt jenom tak trochu maskovaný - protože pochopitelně, konstelaci typu Starlink nejde jednodueš vyřadit z provozu nějakým antisatelitním útokem jako několik málo izolovaných družic, takže armáda zkráta může v případě nějakého protidružicového útoku přejít na civilní komunikační kanál.
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: To asi jo...
    ...i když já si stále myslím, že třeba u nás v ČR to všechny dosavadní vlády parádně prosrali s investicemi (zvláště ty dotace EU na rozvoj Internetu, které nakonec de-facto nikdo nečerpal, protože Telco mamuti naštěstí nemohli a menší ISP zase nedokázali) do Internetu a právě z každé blízké do každé sousední "zapadlé" vesnice měl být dotažen X-vláknový optický kabel (kde X by bylo alespoň 12 či 24) se zakončením ve vhodné budově (např. radnice) s tím že by se takové vlákno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam