• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: No pokrytí v intravilánu je další věc... to také obvykle města a vesnice prokaučovaly na plné čáře - taková vesnice (ale obecně libovolný sídelní útvar) měla při každé příležitosti, při každém výkopu (ale obce měly/mají i plno vlastních sloupů tam kde nekopou a stejně tak i určitě byly možnosti přivěsit např. tak jako byly přivěšeny třeba obecní rozhlasy) uložit minimálně kabelové chráničky a z uličních rozvaděčů pak chráničky do každého domu včetně kabelu a pár - opravdu do vesnického domu by stačily i 2-4 vlákna - optovlákny (samo kde by majitel chtěl, stejně jako když se leckde zaváděla kabelovka)...
    ...obce, které to takto udělaly, si tu investici mohou dnes vyvažovat zlatem (taková vesnice může mít vlastní komunikační infrastrukturu na své optice - modernější rozhlas, napojení kamerových systémů a dnes i všech "smart" věcí + samo lokální ISP a kabelovka atd. by běžela na separátním vlákně včetně možnosti konkurence v rámci WDM dělení optiky).

    Jenže to by bylo až moc dobré...
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: "konstelaci typu Starlink nejde jednodueš vyřadit z provozu nějakým antisatelitním útokem jako několik málo izolovaných družic,"
    kessler effect se ti o to postara ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: no to víš... telekomunikace jsou vysoká hra, a nemovitost, kam fakt vede souvislá optika (a nejen kolem bloku a k anténě) je reálně docela zhodnocená... jsme v podobné situaci, jako by do půlky vesnic už vedla elektřina a do půlky ještě ne. Otázka je, jaká by měla být vlastně v tomhle vládní politika, liberalizace telekomunikací na jednu stranu pomohla, na druhou stranu penetrace optikcký sítí je taková nerovnoměrná a vlastně trochu utajovaná (já to musím hlásit ČTU ale zpětně žádné vstupy od nich vlastně nemám...)

    Na jednu stranu je fajn, že to Elon se Starlinkem takhle rozřízl, protože si myslím, že vlastně toho můžou využít malí hráči jako my, co uměj tu úplně poslední míli třeba i za tím Starlinkem (nasdílet uplink, který stojí 10 000 měsíčně, je přeci jen know-how, který může být žádané, i když zase je to dnes už dost blbuvzdorné...). Taky si myslím, že ve skutečnosti je to strategický tah s vojenskými dopady, který je za civilní komerční projekt jenom tak trochu maskovaný - protože pochopitelně, konstelaci typu Starlink nejde jednodueš vyřadit z provozu nějakým antisatelitním útokem jako několik málo izolovaných družic, takže armáda zkráta může v případě nějakého protidružicového útoku přejít na civilní komunikační kanál.
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: To asi jo...
    ...i když já si stále myslím, že třeba u nás v ČR to všechny dosavadní vlády parádně prosrali s investicemi (zvláště ty dotace EU na rozvoj Internetu, které nakonec de-facto nikdo nečerpal, protože Telco mamuti naštěstí nemohli a menší ISP zase nedokázali) do Internetu a právě z každé blízké do každé sousední "zapadlé" vesnice měl být dotažen X-vláknový optický kabel (kde X by bylo alespoň 12 či 24) se zakončením ve vhodné budově (např. radnice) s tím že by se takové vlákno.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: tak ovšem ten tarif Premium si přímo říká o nějaké nasdílení celé vesnici... v nějakých odlehlých údolích, kam se klasický bezdrát dostane jen přes nějakou retranslaci a 2 hopy, to může být cenově docea přijatelná varianta... je to asi pronajmout si běžný 500 Mbps pozemní linku, pokud to má být fakt připojení bez agregace, dostane se člověk na podobné ceny...
    PES
    PES --- ---
    SN0WCRASH: To je velmi důležitý parametr...
    ...a kolik se jich na tom upeče ;-)
    GESTO
    GESTO --- ---
    SN0WCRASH: vzdyt to jsem psal.. akorat jsem tam dal otaznik, aby me nikdo netahal za slovicka a ze to nemam ozdrojovany. a byla to narazka na tvoji uvahu ze by jeden blok mohl letet 111 krat. Konec OT. kdyztak napis rovnou do posty. Nesnasim kdyz tady tu diskuzi lidi zasiraj. Mam ji rad jako prehled novinek a ne jako diskuzi o tom jestli EM je jenom o PR a podobny nesmysly
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    PES: kolko maciek sa na nu zmesti? :)
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    GESTO: the company indicated in 2018 that they expected the Block 5 versions to achieve ten flights, each with only minor refurbishment. Wiki clanok, ktory som postol nizsie.
    PES
    PES --- ---
    Starlink s větší anténou nabídne parádní rychlost za brutální cenu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/pc-mac/starlink-premium-satelitni-internet-elon-musk-500-mbit.A220204_113912_hardware_nyv
    GESTO
    GESTO --- ---
    SN0WCRASH: Jsou to vsechny dohromady... to ze jsi to nepochopil je ok stane se.. nebudu to hledat, ale u te verze 5 se pocitalo s 10ti znovupouzitimi?
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    TOXICMAN: ano, uz som si to dohladal. Ono, aj keby to teoreticky bolo mozne, ak vezmeme do uvahy ze najkratsi turnaround bol 38 dni, SpaceX este nelieta dost dlho na to, aby jeden booster toto vsetko mal kedy zvladnut :)

    GESTO: B1051 https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Falcon_9_first-stage_boosters#Block_5
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SN0WCRASH: to není jeden :) ale jako typ Falcon 9
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SN0WCRASH: Pfizer!
    GESTO
    GESTO --- ---
    SN0WCRASH: ten posledni? :)
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    TOXICMAN: nevies nahodou pls, ktory booster to bol? Neviem to mejak dogooglit..
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN: "Takový full stack v pozadí by byl fajn :D"

    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN: ja myslel ze elon jen troli, tak sem to ignoroval :p
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    TOXICMAN: A to je co, za HDR rozmazaninu? :-/
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam