• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: "Užitečné" boty třeba nechá ;-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: to teprve bude sranda, do ted Elon zajimal jenom technosexualy a auto-motosexualy .. ted se o nej budou zajimat i lidi studujici veskere spolecenske fenomeny obecne.

    PINGVINS: Az odstrani vsechny "boty", kolik uzivatelu twitteru zbyde realne? :D
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    DZODZO: Nic záhadného na tom nebude. Elon se netají tím, že chce odstranit všechny boty z Twitteru ;)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    https://mobile.twitter.com/elonmusk/status/1518623997054918657

    Teraz zahadne zmizne ten ucet co trackuje lietadla? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: jj, každopádně to, že velkým cílovým trhem Starlinku je internet na palubách letadel (a tím pádem i celý segment palubního entertainmentu, který to zatraceně disruptne...) se vědělo už dlouho. (já tipuju, že dalším velkým zákazníkem by mohly být třeba i vlaky... min. se to může s pokrytím mobilních sítí dobře doplnovat...)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    KAERO: tak starlink ma nahore uz nejake satelity, ktere umi komunikovat mezi sebou... V nejakem momente urcite nastane obdobi ziveho testovani. Neprekvapilo by mne, kdyby toto bylo prvnim ... ale nedohledal jsem zadne detaily.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    LUCIEN: 3 měsíce starej tweet? :)
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    It turns out the congestion-busting “future of transport” is already experiencing congestion. #boringcompany

    https://twitter.com/adamtranter/status/1479149037253238790
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: Hawaiian Airlines litaji mimojine i kratsi trasy mezi ostrovy, takze pozemni stanice u techto letu bude vzdy celkem blizko. Na testovaci provoz to bude treba jen na tech internich linkach.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: tohle se čekalo, nicméně trochu to trvalo... zase Starlink zatím potřebuje blízkost k pozemním stanicím, takže pokud to pokrytí chtějí během letů nad Pacifikem, tak je to dost zajímavý...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Hawaiian Airlines
    @HawaiianAir

    We're proud to be the 1st major U.S. airline to select @SpaceX’s Starlink, which will provide the best internet connectivity in the air — free for our guests. Stay connected from the comfort of your seat. This is the future of flying.
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    Sem to patří také, kdzbz někdo ještě nečetl
    Rusko se pokusilo zablokovat Starlink. Rychlá reakce Muskova týmu překvapila i Pentagon — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3477543-rusko-se-pokusilo-zablokovat-starlink-rychla-reakce-muskova-tymu-prekvapila-i-pentagon?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MRAKY: https://www.cnbc.com/2022/04/14/elon-musk-offers-to-buy-twitter-for-54point20-a-share-saying-it-needs-to-be-transformed-as-private-company.html

    "Elon Musk offered to buy Twitter for $54.20 a share in a filing published Thursday, saying the social media company needs to be transformed privately" - tohle si vykladam jako stazeni z burzy.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    takze musk si koupil vlastni kecadlo:
    Musk koupil sociální síť Twitter za astronomickou částku: 44 miliard dolarů | Byznys | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/byznys/musk-twitter-nakup-socialni-sit-akcie.A220425_210231_ln_ekonomika_rkj

    " Elon Musk kupuje Twitter za 44 miliard dolarů. Nejbohatší muž na světě tak získá kontrolu nad sociální sítí používanou miliony lidí na světě.
    "

    a nekde jsem videl info, ze chce tweeter stahnout z burzy - dohledavam zpetne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: to já dělám rád :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: vyvozuješ mnoho věcí z velmi mála informací :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: BTW, něco podobného prý způsobilo selhání prvního testovacího letu Starship....
    https://twitter.com/DJSnM/status/1518601811531165696

    Tohle je teda docela oříšek... pokud skutečně rozdílná spotřeba kyslíku a metanu během činnosti motoru způsobuje rozdíly v tlaku nádrží, tak to možná vysvětluje, proč dostal přednost konstrukčně jednodušší kerosen(?) který zůstane kapalný v dostatečné míře, aby mu nějaké rozdíly tlaku byly jedno (?) že by to byla přeci jen "rocket sicence"? a čím je, že je tohleto jedno u vodíku? nebo si vodík vždycky udrží vyšší tlak, než kyslík? (u Elonových superraket metan je nahoře a kyslík dole, ne?)

    vypadá to, jako by tlak metanu výrazně kesl, což u toho testu mohlo být způsobené napuštěním jen jedné nádrže místo obou (?) nevím, jestli problém u letu první Starship byl teda takovýhle, nebo přesně opačný (naopak přetlak v horní nádrži, místo pod tlaku). ale vlastně když to vidím, tak kroutím hlavou, jak by to vlastně vůbec mohlo teoreticky fungovat... kde je vlastně dané, že dvě látky s různou teplotou varu si udrží stejný tlak? přijde mi to clelkem logické: metan se podchladí od kyslíku, zkondenzuje, udělá se podtlak (viz obrázek). A důvod? Nerez je možná lepší vodič tepla, než hliník. U kerosenu se efekt nemohl projevit, tam nejsou žádné páry (plynný metan), které by zkondenzovaly. Vodík je zase kapalný až nižší teplotě, než kyslík, takže se od kyslíku ohříval a vařil. Efekt zkondenzování se týká právě asi jen plynného metanu... sakra.

    možná oddělit od sebe ty nádrže, aby se nedotýkaly a nepředávaly si teplo? (nebo je efekt způsobený něčím jiným, než si myslím?)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Ax-1 Mission | Return
    https://youtu.be/bK29EBx7AH8
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Ax-1 Mission | Undocking
    https://youtu.be/GBFZghqrI_4
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam