• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Jinak teda u těch parking spotů v USA /celková plocha 14.000km2, to při 50% obsazenosti solárama s účinností 20% dává nějakejch 1,5*10^12W~1.5TW maximálního teoretickýho výkonu. Současná kapacita USA produkce elektriky: 1,2TW
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: "skutečnost je manipulativní" - to je oxymoron. Nebo spis uplny nesmysl. Proste slovo manipulativni tu nema co delat.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    HOWKING: https://www.euro.cz/byznys/rana-repce-na-solar-1443073

    Rostliny na výrobu biopaliv (vedle řepky ještě cukrová řepa a kukuřice) se v současnosti v Česku pěstují zhruba na 163 tisících hektarech. Podle propočtu VUE vyprodukují ročně zhruba 6,5 petajoulu energie. Pět a půl procenta tuzemských polí tak dokáže pokrýt 2,3 procenta energie spotřebované v tuzemské dopravě.
    ...
    Za předpokladu, že by tuzemští řidiči přesedli do efektivních elektromobilů, fotovoltaika by dokázala vyprodukovat energii pro veškerou dopravu v Česku na pouhých 14 procentech současné výměry určené pro biopaliva.
    ...
    Doporučuju si přečíst celej článek, mluví i o agrovoltaice.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Tady je zase sraz boomeraliance proti obnovitelným zdrojům?


    HOWKING: hele, ani ne. Třepete tu prázdnou slámu po 123x dokola, co se k tomu dalo slušně dodat, už proběhlo v prvních pěti iteracích. Že těmhle technologiím nevěříte, už jsme pochopili všichni, co jsme šli náhodou kolem, opakovat to každej tejden třikrát není třeba. Fakt není nutný u každýho obrázku soláru nad parkovištěm v Kalifornii špekulovat, že to v noci nesvítí, zabírá zemědělskou půdu nebo nebude fungovat v Nordcapu.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    OMNIHASH: Můžeš mi říct kokote, co na faktickém sdělení mínuskuješ? Jestli nesouhlasíš předlož svůj výpočet.
    PES
    PES --- ---
    HOWKING: už jen že se plochy a vhodná místa (i z hlediska svitu) moc nekryjí s místy odběru/spotřeby (třeba elektromobily nad cca 50 rovnoběžkou anebo rovnou za polárním kruhem by na soláry nejely ani náhodou, tj. další velké náklady na dálková HV/UHV vedení, ztráty při přenosu a též dost podceňovaná rizika citlivosti na geomagnetické a solární bouře prudce rostoucí právě se zeměpisnou šířkou)...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jestli jsem dobře počítal. Prosím o ověření, třeba sem se sekl v řádu a je to 20% :D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DZODZO: No to je další úvaha, jaká by byla plocha solárů, aby obsloužila miliardu aut co je teď na zemi, kdyby byly všechny na elektriku. Rychlým výpočtem cca 2% celé pevniny a když vezmeme jen dostupnou půdu, tak by to asi byla veškerá zemědělská půda celé pevniny.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    PES: Přesně.
    PES
    PES --- ---
    PES: jo a trafostanice
    PES
    PES --- ---
    HOWKING: Nutné izolace (v koncovém úseku), prakticky nutné nadzemní vedení, ochranná pásma na 110kV... žůžo...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: Manipulativnost vždy potřebuje neznalost. A špatně jsem se vyjádřil. Ne ta fotografie, ale samá skutečnost je manipulativní. Troufnu si říct, že valná většina těch co to uvidí si pomyslí, že ty soláru jsou pro tu stanici podstatné.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DZODZO: Je jich někde 50 najednou? A bez ní? Logicky Baterka auta cca 80Ah A při zhruba stejném napětí jako je v síti je třeba na nabití za 20 minut 200A to při 50 nabíječkách najednou je 10000A na 220V (což je zhruba i napětí autobaterie), nebo 1000A na 2,2 kV, nebo 100A na 22 kV a nebo tedy konečně něco co síť unese bez velkých ztrát 20A na 110 kV - a to je obvyklé dálkové vedení. V podstatě přímé spojení na elektrárnu.
    PES
    PES --- ---
    DZODZO: Sada ToiToi budek? ;-)

    Každopádně to potřebuje velkou plochou panelů, dost lithia na aku (a ztráty nabíjení/vybíjení) a hlavně - což je leckde úplně nedostupné - sušší pouštní podnebí s co nejdelší dobou slunečního svitu (ideálně by ty panely ještě byly otočné, aby sledovaly ideálně Slunce)...
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: napsal jsi ze " soláry u tohoto množství nabíječek téměř nehrají roli " - roli pro co? Hraji roli treba pro ornou pudu. Misto toho aby se jak u nas zabirala solarama orna puda, tady se zabere strecha ktera by stejne neslouzila jinemu ucelu. Jestli si z te fotky nekdo pomysli "solary na strese budou kompletne nabijet auta", tak to neni manipulativnost fotografie, ale spis velka neznalost toho kdo si to pomysli. Proto nechapu proc by ta fotografie mela byt manipulativni.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    HOWKING: tak to mi nejde do hlavy ako doteraz mohli bez tejto cache fungovat tie tisice superchargerov co uz su postavene :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DZODZO: Pořád je to jen cache. (nutná proto, že síť by takové množství nabíječek neutáhla možná ani elektrárnou v dohledové vzdálenosti)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    HOWKING: nie, je to jedna tato: https://www.tesla.com/cs_cz/megapack neviem kolko ich maju dokopy ci len jednu alebo viac, ale aj 3MWh nie je na zahodenie
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DZODZO: Pokud je to naftová centrála, tak OK ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam