• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: já to tak trochu reaguju. Ale je to s křížkem po funuse, ten krok.

    Ano, celý americký příklon k elektromobilům (konečně!) po letech poměrně zatvrzelé sabotáže ze strany Big automotive, byl samozřejmě tímhle "přehodnocením vztahů". Takže Tesla je v tom obrovským způsobem ontopic angažovaná. Ale Saúdi samozřejmě i nadále dostávali západní zbraně a všemožnou podporu výměnou za vývoz ropy tam, kam globální trhy ukážou prstem. Jediný vliv na to mají skrze navyšování či omezování produkce v různých krizových situacích. A ted se snižování produkce politicky fakt nehodí Západu a hodí Rusku (jakkoliv třeba z hlediska boje s GO je omezení produkce ropy vždycky fajn...)

    Důvody uspořádání západní ekonomiky tak, aby byla tak masivně závislá na exportech ropy z oblasti Perského zálivu (Saúdi jsou tu dlouho, ale Irán byl důležitý exportér ještě dřív...) a současně masivně závislá na asijské pracovní síle jsou fakt těžko pochopitelné. Samozřejmě se lze zaklínat "volným trhem", ale v globálním pohledu jsou některá odvětví tak silně monopolizovaná, že se dávno o žádný volný trh nejedná.

    Elonovy firmy, zejména Tesla a SpaceX, jakoby rozlušitily podstatnou část celé křížovky - ale rozhodně teda zaplnily zejména ta políčka, ve kterých se neukrývá tajenka. (např. elektromobily jsou jistě fajn, ale klíčem k řešení energetické náročnosti individuální dopravy je zřejmě spíš mikromobilita, paušálně nejde zatratit ani hromadnou dopravu, velkou otázkou je i centralizace výroby v nějakých gigatovárnách, které zvyšují globální provázanost a zranitelnost...)
    PES
    PES --- ---
    Takže se ukazuje, že Musk zblbnul...
    ... nestačil mu virtuální výprask po těch svých sděleních na Twitteru o "geopolitických řešeních", takže bude asi potřebovat výprask fyzicky ve všech svých byznysech...
    LEGI
    LEGI --- ---
    SEJDA: děkuji za dálkovou diagnózu mých problémů.

    ne, můj problém je, že jsem naštvanej z toho, že do největší bezpečnostní krize minimálně v Evropě od druhé světové války začne ve chvíli, kdy se tato krize začne jasně vyvíjet správným směrem, promlouvat fakin ego ješitnýho miliardáře se spasitelskym komplexem. to je můj problém.

    miliardáře, pro kterýho jsou pravidla a normy jen překážkou, což - a to rád přiznám - dosud mělo v drtivý míře pozitivní efekt na celou řadu odvětví. jenže jsou věci, do který outsideři fakt nemají co strkat nos.

    to jsme si sice mohli nedávno myslet i o elektromobilitě nebo kosmonautice a EM nás stylově vyvedl z omylu (opět - aplaus), ale asi to podle všeho fakt bude platit o geopolitice.

    mimochodem - tady je dobrá sada argumentů a jasných stop "ruských argumentů", jak je on sám použil v těch neslavných tweetech. i tahle jednoduchá rozborka může být nepřímý důkaz toho, že s Putinem mluvil a on mu jen překlopil svý vypilovaný lži tak, že je EM pustil dál s pocitem mírotvůrce...

    dyť je to vlaastně až komický, jak přesně ty ruský argumenty opakuje - btw fakt se bude miliardář s plánem kolonizovat Mars zaobírat separatismem na východním Balkánu, a proto argumentovat Kosovem?

    https://twitter.com/EHunterChristie/status/1579971386621452288
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: mas smulu a Biden te predbehl, zatimco jsi spinkal, prisel s tim, ze je potreba prehodnotit vtahy k SA, pokud SA neprehodnoti svoji podporu Ukrajine.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: no já bych ještě to dělení věří/nevěří doplnil na bojí se toho/nebojí se toho. Podle mě nebát se toho může jen naprostý psychopat. (To, že by všechna vina a zodpovědnost padala na Rusko, to by nám bylo asi málo platné..)

    Elonův postoj je ve skutečnosti tak trochu postojem "jednotné fronty" Čínské komunistické strany. Ale on je významným podnikatelem v Číně a můžeme se jen domýšlet, jakou formu má financování jeho aktivit v Číně (nejen akciemi jsou finanční trhy živy...). Zkrátka a dobře: kdo podniká v Číně, nějakou formou musí držet basu sw stranickou linií. A ted' začíná navíc megasjezd, na kterém Si Tin Pching zřejmě poruší letité zvyklosti a bude vládnout i během třetího funkčního období...

    Takže pokud někdo potřeboval vyslat signál, že Elon souzní s jeho geopolitickými postoji, tak to fakt není Putin... ale jak říkám, těžko za to Elona soudit. Restrukturalizace Západu, aby se obešel bez ruského plybu, saúdské ropy nebo třeba čínské průmyslové základny, je na Západě vytrvale odmítána coby "zelené šílenství" už desítky let... takže nevím, z jakých pozic koho vlastně kritizovat. Budeme dělat všichni všechno pořád stejně, akorát svět si má sednout na zadek ... před čím vlastně? Vlastně v podstatě možná tak ještě před tím Elonem, ale jinak nevím. (a i ten si vlastně netroufá říct něco jiného, než Čína...)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LEGI: tvuj problem je, ze mas potrebu se nad Muska vyvysovat. Vubec nechapu proc. Pak ti ale rozum zakali pycha a vytvoris si zly predpoklad "ze Musk nevi o cem mluvi a ja to vim lepe".
    Ty jsi uplne stejny jako Musk minimalne v tom, ze jsi chytry v jednom smeru ale uplne hloupy v jinych smerech.
    LEGI
    LEGI --- ---
    KAERO: ale samozřejmě. to byla jen nadsázka vyjadřující míru mého naštvání a touhy po nekompromisním postupu. ten člověk prostě netuší, s čím si zahrává a za jakýho kašpárka v Moskvě je.

    SEJDA: ale tak paušál by platil sám sobě, ne? to by spíš byl ušlý zisk, nikoli vynaložený náklad. já nezpochybňuju míru a důelžitost jeho podpory, ten blb měl taky nejspíš nakročeno na to dostat nějaký vysoký státní ukrajinský vyznamenání, ale tohle je prostě... dechberoucí, jak někdo s tak pronikavou myslí v jednom směru může být slepý ve směrech jiných.

    tohle vykoupí jen verzí populárního trika
    Occupy Moscow :)
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    KAERO: No a pak s ním ještě mluvil, před tím tweetem o vyjednání míru. Tak to už je minimálně dvakrát. Ale hlavně. On s ním nemá mluvit vůbec! To znamená ani jednou.
    KAERO
    KAERO --- ---
    LEGI: kvuli starlink zatrhnout starship? takhle soudy v demokracii nefungujou. mozna tak v autoritarskych systemech, jako je treba to putinovo rusko.
    KAERO
    KAERO --- ---
    HONZA09: ja tam vidim 'once'. to znamena jednou. kde je to tvoje casteji?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LEGI: Musk psal, ze se naklady pomoci SpraceX Ukrajine vysplahi na 100 mil USD do konce roku. Asi nejde jenom o to, kdo koupil terminaly, ale i to kdo plati pausal. A vubec bych se nebal, ze Musk nevi, jak tahat penize z federalni kasy .. SpaceX ani Tesla nejsou Agrofert, ale tak nejak.

    Ja nejsem nejaky velky fanousek Muska. Ale vadi mi, kdyz si sileny dav zacne pod falesnymi argumenty zapalovat pochodne .. Osobne bych dal Muskovi pokutu uz tehdy, kdy zajel na vlnu "vlada je zla".
    LEGI
    LEGI --- ---
    SEJDA: no "pomoc" - pokud vím, tak minimálně část těch terminálů normálně koupila US vláda, což se v březnu jaksi moc ze strany pana Muska neventilovalo. a dost by mě zajímalo, jak jsou nastavené smlouvy, jestli je tam jasně ošetřená povinnost zabezpečit konektivitu a dostupnost služby.

    tohle je prostě klasický prokletí selfmademanů-fachidiotů, kteří mají pocit, že korporátní postupy platí na společnost nebo svět. (stačí se podívat u nás na Janečka, Březinu, Lukačeviče - jeden magor vedle druhýho - a to ten IL je z nich asi nepříčetnější).

    měl by dostat jasně přes prsty. pro mě za mě, ať mu FAA okázale zatrhne Starship na dalších 10 let, pokud nebude schopnej pochopit, jaká je jeho role.

    a může si jít pouštět rakety třeba na Bajkonur. do Kazachstánu, kde by mu taky vysvětlili, jak fungujou "dohody s Ruskem".

    SEJDA: a tohle je, s dovolením, jen naivňoučká fanouškovská apologetika za velkýho vůdce, na kterýho je svět jeho vlastní blbostí zlý. co si on myslí o jaderných zbraních, je úplně irelevantní. pokud nedodržuje smlouvy nebo porušuje zákony, jeho boj.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HONZA09: od ted kazdy, kdo ma strach, ze pomateny Putin vybombarduje Kyjev jadernymi strelami, si vola s Putinem kazdy den?
    Nevypne Starlink Ukrajine a neproda ho Rusku, to by sel proti sankcim USA, a to by se mu nevyplatilo.
    Ja verim tomu, ze momentalne ani Pentagon nechce nejak moc burcovat Ukrajince k tomu aby podnikali zaskodniceni na Krymu. Ale neni vyloucene, ze se situace vyvine tak, ze to bude i strategickym planovacum pripadat jako dobry napad.
    Ted jsou zaskodnicke cinnosti na Krymu v ramci PR. Ale asi to neni dobre prehnat v prvnim roce, kdyz je lepsi jeste pomasirovat verejne mineni ne jenom v Rusku. A mozna, mozna se Krym Ukrajine vrati bez jakehokoli masivniho protiutoku.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    SEJDA: No, aby si ještě párkrát nezavolal s Putinem a nevypnul jim ten Starlink úplně, nebo ho nepronajmul Rusákům. Přece tvrdí, že v rámci vyššího dobra, patří Krym, Donbas a Záporoží patří Rusku.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HONZA09: nebud zmrd. Kazdeho pomoc ma svoje hranice. Tady jsou hranice Muska, ktery neni jenom ve SpaceX, ale i v Tesle a jinde. Musk pomaha tam, kde mu je to prijemne, kde se citi uzitecny, kde to podle neho ma smysl. Na to aby pomoc mela smysl vzdy daval duraz.
    Biden neveri, ze Rusko pouzije jaderne zbrane. Musk veri ze ano. Se s tim smir.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    TADEAS: Právě se připojil na stranu Ruska.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    PER2: Haha. Tak on ještě přizná, že si s ním volá častěji. :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    jak vytvoris planetarni infrastrukturu, hned musis delat geopoliticka rozhodnuti :)

    Elon Musk Blocks Starlink in Crimea Amid Nuclear Fears: Report
    https://www.businessinsider.com/elon-musk-blocks-starlink-in-crimea-amid-nuclear-fears-report-2022-10
    KAERO
    KAERO --- ---
    FURAN: aha, a koukam ze uz to je v planech delsi dobu. dik.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KAERO: tak minimálně bude následovat ještě full stack cryo test, 33-engine static fire
    a pak nějaký papírování
    nicméně blíží se to :)

    Starship Orbital Launch Timeline Checklist [S24 and B7] | Live Updates | Everyday Astronaut
    https://everydayastronaut.com/starship-orbital-launch-timeline-checklist/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam