HONZA09: je rozdíl, když jde o manipulaci ostatních, u kterých navíc můžeš oprávněně pochybovat o schopnosti informace vyhodnotit (že je velká část populace reálně hloupá je prostě fakt), a když si máš připustit, že manipulaci podlehneš taky.
Říkej tomu bias, Dunning-Kruger efekt, cokoli, to je jedno, reálně se s tím setkáš velmi často u jinak hodně chytrých lidí (a chytrých bez ironie) - budou ti do očí tvrdit, že oni manipulaci snadno prohlédnou, na ně nefunguje. A nepřipustí si, že na ně funguje taky.
Roky jsem dělal v reklamě (jako grafik) a protože mne to zajímalo, načetl jsem si k tomu i dost literatury. Hodně mne fascinovala, jak se dalo (a dá) v reklamě úplně nejlíp pracovat s lidmi, kteří tvrdí, že na ně reklama nefunguje. Pokaždé se bavím, když to někde znovu slyším nebo čtu, i tady na nyxu. "Na mně si reklama nepřijde, to na mně nefuguje." Nefunguje pouze některý typ reklamy, ale naopak spolehlivě zabere jiný způsob právě proto, že daný člověk si to nepřipouští. A s manipulacemi je to totéž, nikdo nejsme imunní. A naopak právě chytří lidé mají při manipulacích jednu obrovskou slabinu - ve chvíli, kdy uvěří, tak si strašně silně zpětně racionalizují úplně vše a vytvoří si "logický" řetěz, se kterým operují.
Musk tohle jede úplně ukázkově.