• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    KAERO
    KAERO --- ---
    VOYTEX: Baterky z tesly meli ozkousene, protoze je pouzivaji v samotnych raketach Falcon. Jake baterky by tam strcili studenti, nikdo nevi, a nejspis by to dopadlo tragicky pokud by jim nekdo nepripravil vhodne studijni materialy.
    Cele to ve SpaceX zvladli za kratkou dobu, protoze SpaceX je firma na vyrobu raket, a Musk tam asi nahnal nekoho z Tesly, ktery zna to auto odshora dolu, a ktery rekl co musi pryc a co muze zustat. Narozdil od studentu, kteri nic nevi o satelitech, problemech pri startu, beztiznem stavu, vakuu, a musi si toho spoustu nastudovat.
    Takze - opravdu srovnavas 2 mesice prace odborniku ze spacex se studenty skol? Opravdu?

    Argumentoval jsi ze nektere osmilete deti jsou schopny postavit elektricky obvod. Souhlasim. Muj desetilety kluk to taky da. Ale jen diky tomu, ze mel dobre vyukove materialy a vhodnou hracku na ktere se neco naucil. Kdo by naucil deti stavet neco co je vhodne do rakety a vyrdzi pretizeni pri startu a nasledne vakuum? Aby vydrzel aspon jeden experiment. Nebo bys to delal bez jakekoliv podpory detem, a riskoval ze nevyjde ani jeden jediny vesmirny experiment? To by mohl byt solidni debakl a dosahnul bys leda toho ze deti ztrati jakykoliv zajem o kosmonautiku.

    Cena VZLUsatu byla pro srovnani, jestli mas nejake lepsi tak sem s tim. Pokud nemas, tak si odpust ty kecy o "uletu mimo seriozni debatu".

    Tys me jako prvni prirovnal k rakousku uhersku "kde neni vule, tam nejde nic, jako v Rak.Uh." a pak mi vyctes prirovnani k Hurvinkovi? Vzpamatuj se!
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    KAERO: "Hurvinek" Konecne mas padny argument! :))

    Fakta jsou takova, ze Starmanuv roadster mel 3 HD kamery, ne 1 jak rikas. Broadband downlink, uplink, space-rated baterky a fungoval nejmin 12 hodin. Piedestal a 2 prihradovy konstrukce musel nekdo navrhnout v CADu, vyrezat, svarit, vyzkouset. Cele za _2 mesice_, ne roky.

    Teze, ze projekt roadsteru byl levny a projekt pro zactvo/studenty by musel byt drazsi, nebo dokonce nerealizovatelny, je evidentne neudrzitelna. Nacenovani skolniho pokusu na uroven ceny vyvoje patentovych technologii pro VZLUsat2 je totalni ulet mimo seriozni debatu, kterou nejsi schopen vest koherentne a bez utoku ad hominem.

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TOXICMAN: ty mi snad citas myslienky alebo co, zrovna sem idem s otazkou ci niekto nema nejaky pekny wallpaper z toho pristatia
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    VOYTEX: mno, tys tu nahodil projekt, tak jsem ocekaval ze si ho obhajis. Mozna to nekomu jako obhajoba stacilo, me to prijde ze si to predstavujes jako Hurvinek valku. Od predstav o samotnem nakladu po ochotu firmy riskovat experimentalni start bastlema studentu.

    Mam pocit ze to zapadlo - ja si myslim ze by takovy projekt sel, ale ne s Falconem Heavy od SpaceX. Slo by to s nejakou raketou NASA, kterou vyviji 15 let, deti budou mit cas na vyvoj, bude cas to vsechno otestovat, a na spolupraci s verejnosti ma NASA rozpocet a lidi co takove veci umi organizovat, kteri pripravi projekt, popis co ano a co ne, jednoduche materialy pro deti a na co se treba zamerit a cemu se vyvarovat. Pro soukromou firmu s rychlym vyvojem a rychlymi zmenami z roku na rok mi takova akce prijde nerealna.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    KAERO: ja tu nechci dal panu majiteli a clenum jako obcasny navstevnik dal plevelit OT, nicmene naposledy a timto tema koncim.
    Na znovupolozeny otazky, jedna po 2., 3. sugestivne a znovu po 4. nebudu odpovidat.

    Modul-vyvojovy modul prece, Raspi etc, nebo jen bezdrat. cam.

    Dalsi ot. nedava smysl.

    Baterky byly i v Tesle a tady muze bejt pro nenarocny projekty solar.

    Spinac-na eshopech maj spesl s vytahovaci pojistkou presne pro tento ucel. Odjisti je napr. viko payload. Magic :) Kdybych to nevedel, je cela myslenka nahradit dvoutunovou mp3 pokusama neplatna? Nechces i PCB v Eaglu?

    Prenos - lokalni bezdrat do retransl. modulu k Zemi.

    Kamer - Ne, Starman mel nejmin 2, spis 3 streamy. Pomaly pokusy se daj multiplexovat, nebo na karusel.

    Webcamy- co maji prezit ~24 hodin nejsou drahy, kdyztak oplechovat olovem, stejne musi zatizit jako beton.

    CubeSat je overkill.

    Neignoruju, to je vlastne po 5. otazka na ucitele. Ty budes ucitel, vid? Zodpovezeno minule, projektove dny/krouzek. Nerikam, ze to musi byt JEDINE ZS/SS, takze ucitele zaplati necekane rodice krouzku :) Nebo sam Spacex mohli pozvat nadany deti do svych labu. Promo jak vino.

    Jak rychle neco vyrobi - nektery deti samy v 8 letech stavi obvody a programujou, sokujici ze.

    Testy projde jedna krabice. Kdo doveze na orbit srot, tak smula, malo utahl merkur. Kazdej naklad taky neni dokonale tuhej, splouchajici tekutiny v brise napriklad. Rozhodi raketu? Myslis, ze kazdej barel plnej bezbublinove? Takovyho neforemnyho bordelu uz vytahli na orbit!... miliardu medenejch jehel napriklad. Jde o stabilitu krabic v nakl. prostoru.

    Sync - nechapu.

    Never A Straight Answer- ptej se jich. (hodne stesti). Prenosy - hahaha to neni moc dobrej priklad, ty vypadky vzdycky, kdyz se objevi neco anomalniho a potom nikdy, nikdy neuploadujou stopaz vzniklou behem vypadku ci jeho duvod.

    Vzlusat- overkill po 2. Nesoumeritelny. Nove vyvinutej senzor na VS, inovativni baterka a cely hardrad s predpokladanou zivotnosti o nekolik radu vetsi, nez potrebujou krabice pro zakladku.

    Reklamu moh Spacex realizovat spolupraci se skolou, byt na jedinym banalnim pokusu, jelikoz by ten zazitek spoluprace na necem takovym byl pro zucastneny pozitivne formativni.

    A kde neni vule, tam nejde nic, jako v Rak.Uh. Nejde, nezname, nemame, cekejte, doslo, neprivezli, nevyhovuje se, odejdete :)
    PES
    PES --- ---
    VOYTEX: ještě tomu mohli přidat rozkládací solární panely, aby to mělo průběžně dál nějakou šťávu a mohlo to vysílat obraz a poziční maják dál ;-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    VOYTEX: Cas ucitelu na ZS/SS se nemusi pocitat do financni bilance? Proc? Co myslis tim 'testovanym modulem'? A co myslis tim 'mimo testovanym modulem'? Mas tam baterie - tazke musis zajistit, aby ty baterie vydrzely pretizeni pri startu a vakuum. Jak zajistis aby tam studenti dali jen ty spravne baterie? Co spusti ten mechanicky spinac pri vypusteni? Jakym zpusobem studenti provedou prenos obrazu? Pokud to ma zajistit SpaceX, tak to bude asi vice kamer? Versus jedna na Starmanovi. Takze jen jeden pokus? Nebo vice? Tim ale rostou naklady na kamery, spojeni, prenos.
    Takhle jak to popisujes to spis smeruje k tomu pouzit dokumentaci k CubeSat a nechat to studenty nastrkat dovnitr. Nastudovat dokumentaci ke CubeSatu neni uplne trivialni. To udela kdo, ucitel nebo student? A jak rychle? Kdo zaplati ucitele? Stale nam zbyvaji minimalne testy pevnosti, kdo je zaplati? To vse se vejde do ceny 1 ojete tesly? Proc si to myslis ze to bude levnejsi/drazsi?
    A ignorujes argument casu. Jak rychle studenti neco vyrobi a nastuduji? Jak rychle se provedou bezpecnostni testy? Jak to sesynchronizujes se startem neozkousene rakety?

    A treba - proc NASA nedala studentske projekty na nevyzkousene rakety? Pritom NASA dela se studenty casto. Prenosy ze Shuttlu se studentskymi experimenty byly uz mockrat.

    Jen tak pro srovnani, vyvoj VZLUSAT-2 stal 20 mega (za start zaplatili 2 mega). Ojeta tesla stoji kolik? Asi 1 mega?
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    KAERO: "Vyborna reklama" ok, tak to neni co resit.

    Jink cas by padl na ucitele ZS/SS pri projektovych dnech, zajistili by formalni pozadavky. SpaceX by si pak vybrali.
    Elmag komp. (to je to RF) by se resila jen jednou, pac mimo otestovanyho modulu by tam nebyla elektronika. Aktivace bateriovych zdroju pekne mechanicky pri vypusteni. Jednoduchy pokusy jako sledovani zmeny skupenstvi, kolorimetrie, rozpad pigmentu vlivem zareni, sledovani kosmiku na levnych CCD, ruzne stinenych, drobny kineticky pokusy a tisic dalsich sly polepit logem a stovka deti mohla mit motivaci do zivota. Jenze reklama.
    KAERO
    KAERO --- ---
    VOYTEX: okruh projektu omezis, ale stejne musis studentske vytvory prezkouset, nemuzes studentum duverovat v pripade prvniho startu rakety. Takze ty penize na tohle by padly tak i tak. Vakuove testy, vibracni a zatezove testy, elektromagneticka kompatibilita, je toho celkem dost. Penize na vyvoj studentskych modulu taky nevzniknou samy od sebe. Tohle by urcite dalo par milionu, a srovnavas to s ojetou teslou a testovacim skafanderm urcenym na vyhozeni?
    Navic by se musela vypsat soutez, studenti musi mit cas na praci (rok), a synchronizovat to vsechno s neznamym startem rakety ve vyvoji je beh na dlouhou trat.
    Navic nezapomen ze fotka Starmana byla ve vsech novinach. Vyborna reklama, ktera mozna prinesla spoustu zakazek (tehdy jeste SpaceX nedominovalo uplne, dnes uz reklamu asi nepotrebuji).
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    KAERO: kompatibilita se dala zajistit omezenim okruhu projektu tak, aby nepredstavovaly chem/rad/bio/kinet/therm/RF nebezpeci a standardizovanym A/V/data modulem pro vystup. Ty kamery mohly sledovat rust krystalu v beztizi misto crash test dummie a palubky. Auto, dummie a skafandr staly par mega, ktere se mohly investovat inteligentneji, coz jsem doufal ze je zrejme, ale neni.
    KAERO
    KAERO --- ---
    VOYTEX: porad to byl pokrok, do te doby se pri prvnim letu rakety jako zatez pouzival ocelovy nebo betonovy blok. Ani studenti by nebyli nadseni kdyby jimi pracne vyrabene sondy udelaly papa ve spektakularnim vybuchu:)
    Navic by studentske projekty taky musel nekdo platit (nejaka grantovka), a musely by prochazet kompatibilitou (co kdyz tam student da neco co ohrozi test rakety). Timpadem by i ty studentske projekty staly podle mne docela dost penez a casu.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    DZODZO: slunce, prulet atmosferou a perchloraty v pude a prachu moc potvurek neprezije. Krome toho na tom nesejde, kosmir je pln zivota.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ušetřím vám práci. Nejlepší reakce na
    https://twitter.com/elonmusk/status/1587631360025542656

    je
    https://twitter.com/DianaWallace888/status/1587632879244398592

    :-)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Za poslední kvartál měla Tesla (3,3 $ miliard) větší čistý příjem (net income) než Toyota (3,1 $ miliard).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    mozno to auto pred odpalenim ponorili do dezinfekce :)
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    DZODZO: oni tehdy po akvizici orbitu spocitali dvoucifernou pravdepodobnost srazky s Marsem do nejakych 150? let, musi to tu byt v komentarich.

    Poslat neco uzitecnejsiho jako studentsky pokusy zrejme nebylo tak cool fjucr jako poslat dvoutunovej mp3 player s jednou Bowieho pisnickou (ktera je ale dobra) a dvema kamerama.
    PES
    PES --- ---
    DZODZO: Proč jen na Mars, může ho něco trefit, hodit na jinou dráhu a i v přeživší části trosek by se hypoteticky bakterie mohly dostat a spadnout třeba na některý vhodný měsíc Jupitera...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    dival som sa ze uz updatli wiki na success ( https://en.wikipedia.org/wiki/Falcon_Heavy ) ale zaujalo ma tam toto:

    "The Planetary Society was concerned that launching a non-sterile object (as was done on the Falcon Heavy Test Flight) to interplanetary space may risk biological contamination of a foreign world.[88] Scientists at Purdue University thought it was the "dirtiest" man-made object ever sent into space, in terms of bacteria amount, noting the car was previously driven on Los Angeles freeways. Although the vehicle will be sterilized by solar radiation over time, some bacteria might survive on pieces of plastic which could contaminate Mars in the distant future.[89][90]"

    tam sa pocita s tym, ze jedneho pekneho dna spaceman dolieta a havaruje na marse?
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    ... tak GSO je hodne vysoko, takze to chce celeho soudruha...
    PES
    PES --- ---
    DZODZO: Sem ne, při přímém letu nan GEO, jak tu někdo mezi tím stihne napsat, je fakt lepší ten třetí stupeň utopit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam