• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: radostně šířím dílčí část širšího komplexu hoaxů :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: obchod se zdanitelnou castlou 1 USD neznamena, ze neprobehlo i nezdanitelne. Vymena pozemku atp. Mas smlouvu k dispozici, nebo se sam podilis na sireni hoaxu?

    OTAVA: uz davno se nepodava, nepredepisuje a ani neaplikuje inzulin. Protoze existuji o hodne ucinejsi latky, ktere resi stejny problem s mensimi vedlejsimi ucinky .. jenom se jim rika "inzulin" protoze idioti si nejsou schopni zapamtovat v kolik hodin si davaji jaky lek a kdy naposledy si strelili jak velkou extra davku.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    mne pride divne ze sa stahuju z trhu ked pred par dnami davali tento tweet

    https://twitter.com/Tesla/status/1591204080286064641
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: no asi jo, ale mě jde o ten princip, jak se lidi hrozně zaměřujou, aby to "vypadalo jako tašky". Ale co třeba vyměnitelnost za jinou technologii, za pár let? Je zřejmé, že prodej přebytků do sítě se časem normalizuje, apod.

    Asi to nechci dál řešit. Powerwallu a solárních instalací je škoda, pokud Tesla ten trh fakt vyklidí. Ale asi se potřebujou zaměřit na jednu věc a nechtějí záviset na trhu, který za závisí na na dotačním rámci, který bude nejen v každé zemi, ale i v každém americké státě zřejmě v průběhu času různý a bude se vyvíjet různě... kdo ví... fakt to těžko vůbec nějak komentovat zevnitř EU, kde je situace hodně jiná, a my tu americkou nemáme nastudovanou a jen občas z náznaků něco vyčteme (ono taky čteme výstupy amerických novinářů a sociálních sítí, ale ti zase nejsou většinou specialisté na tohle...)
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: triskat kolejnici, fakt. Ja tu pisu jak to novinar zkopal, protoze se stejne nevi jak moc co propad zpusobilo, a ty napises tohle: "Pointa je, že akcie Elly Lilly se propadly kvůli něčemu jinému". Ty jses si uplne jist, ze modra fajfka twitteru v tom nehrala zadnou roli nebo co?
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: zas zalezi na podminkach, na jihu USA mit pul tasek na vychod a pul na zapad asi je porad vyhodne. Bez konkretni financni analyzy (pri dane cene solarni tasky, elektriny, umisteni, normalni strechyňormalni panely) to je jen takove to internetove placani.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    v poslední závorce mi chybí " .... bude nějaký jiný)". Píšu moc tldr souvětí :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OTAVA: asi to bude jako vždy ztraceno v překladu, v tomhle případě mezi obory. ale to zdravotnictví je fakt v různých systémech různý problém... pokud chceš být v nějakým oboru na špičce, nutěj tě podstoupit riziko práce přímo v Americe, kde ale právě máš to široké rozpětí zdravotní péče... přes to všechno se to lidem vyplácí a uprchlíci se tam hrnou (ale ne všichni takoví, které by v USA hledali, no...) (Problém nerovnosti v životním stylu napříč planetou nakonec Amerika bude muset vyřešit ve svém vlastním zájmu, řekl bych... že nakonec cokoliv jiného pro ně bude dražší ... a řekl bych, že i to přetahování se o kontrolu nad skoro-globálním Twitterem je nějakou součástí tohohle problému či možná hledáním řešení...)

    Pointa je, že akcie Elly Lilly se propadly kvůli něčemu jinému a ta pseudokauza s modrou badge mohla být pokusem, jak zamaskovat insider trading (který je v Americe trestný a je to jedna z mnoha věcí, kterou tu o americkém akciovém trhu chápe málokdo... že by navenek vůči ne-insiderům měl fungovat jako loterie, což je v takto hluboce informatizované civilizaci samozřejmě chiméra... a ano, kontrola nad komunikačními kanály a znalostmi toho, kdo kde pracuje, je pro zjištění skutečné hodnoty akcií klíčová a skutečně bych za vším hledal peníze a ne nesmyslné příběhy, jak "alt right" chtějí útočit na "woke", kteří je chtějí cenzurovat.... sice je to zjednodušující story pro lidi, co chtějí jednoduché odpovědi, ale skutečný popis problému a důležitosti ochrany osobních údajů v kontextu amerických regulací trhu - protože on to dávno není žádný divoký Západ - bude o několik řádů komplexnější...)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    XCHAOS: jestli jsem zachytil info kolem, tak ten nejlevnejsi inzulin na zaklade puvodniho patentu prodavaji za cca 10 nebo 25 USD, ale mezitim tu formuli dost vylepsili a nejaky long lasting insulin se prodava za ty sileny prachy.

    Kazdopadne u nas je inzulin levnejsi. Holt jako s cimkoliv jinym, nechces bejt v americe nemocnej.
    PES
    PES --- ---
    KAERO: Ale hejtit Muska je přece mediálně populární a přináší click(baity) ;-)

    A chtít po novinářích hledat skutečnosti, ověřovat, uvažovat, MYSLET ?!?!?!?
    GRAETAR
    GRAETAR --- ---
    TOXICMAN: Ještě dodává:
    https://twitter.com/elonmusk/status/1592441977525923841
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: no, mě přijde, že převládají estetický kritéria nad funkčností, u spousty lidí. Vyžaduje to celkově jiné plánování celého domu, včetně umístění vůči zelení. Část panelů směrem na západ místo na jih se taky vyplatí...

    Jako chci jen říct, že solární tašky sice vypadaj fajn, ale není to vždycky to nejefektivnější řešení, protože nutně vykryješ i části budovy, co nemají dobré oslunění (třeba bys je chtěl mít na sever a na jih, ale na sever je to dost plýtvání zdroji).

    Jinak že Tesla couvá ze solárů je podle mě škoda, no. Určitě závisí na detailech dotační politiky. Ono pokud se SpaceX dostane k veřejným zakázkám, co byly šité na míru pro "kamenný" aerospace průmysl, tak samozřejmě už nemusí paběrkovat dotace na soukromé soláry a elektroauta...
    KAERO
    KAERO --- ---
    PES: mam pocit ze nekdy bych novinare triskal kolejnici. Na jednu stranu napisou ze za propad muze 'Muskuv nedomysleny napad', ale v pulce clanku se clovek dozvi:

    "Roli v tom ale sehrálo více faktorů. Propad akcií totiž ovlivnil také pokles v tržbách nejprodávanějšího léku firmy a také středeční rozhodnutí soudu, kvůli kterému musí Eli Lilly zaplatit konkurenční společností Teva 176,5 milionu dolarů (4,16 bilionu Kč) za porušení patentů ve výrobě léku na migrénu."

    Tak doprcic, pokud nevi ktery z tech duvodu prispel jakym dilem k propadu akcii, tak proc vubec neco pise? A hadam ze ostatni noviny to pisou obdobne a fama je na svete, a nikdo nikdy uz ji v myslich lidi nevyvrati.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: oni ten patent na inzulín ale koupili za 1 USD, že jo... před 101 lety. takže ono je to fakt celé zajímavé. Není volný trh jako volný trh a není kapitalismus jako kapitalismus... jsou tu nuance. Jak říkám, Fantomas - "zaplat'te mi za svoje právo na život" :-) Fantomas korporátu :)

    Když jsme u toho - to, že si někdo může půjčit peníze na koupi firmy a ručit za to tou firmou samotnou, je taky fenomén, o kterém se na veřejnosti tak nějak celkově málo ví... samozřejmě, občas pak s nějakým tím miliardářem či dvěma spadne vrtulník....
    PES
    PES --- ---
    Ha, ha, ha...
    Muskův nedomyšlený nápad stál farmaceutickou firmu přes 350 miliard - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-muskuv-nedomysleny-napad-stal-farmaceutickou-firmu-325-miliard-40414473
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PER2: test went well
    https://twitter.com/elonmusk/status/1592434912765747201?s=19
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Tasky maju nizsiu ucinnost oproti panelom, takze na velku plochu strechy je mensi vykon, tuto pre predstavu ma typek na streche 9kWp solarnych tasiek

    1 Year with Tesla Solar Roof: top 11 questions answered + real production numbers & utility bills!
    https://youtu.be/DG8ImNJHeKI
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: solarni tasky mi prijdou v utlumu uz delsi dobu, je to ptoste drahy a i instalace je takova meh, hromada spojek, kabelu atd... pro nekoho bohatyho asi pekny, ale dostupnost taky ted nic moc, ale uz to bude tak pul roku, co jsem na to koukal, takze to je ted treba jinak
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Zase taškami se vykryje více plochy střechy (prakticky 100%), proti tomu dnešní panely např. s výkony kolem 400Wp mají rozměry kolem 1x1,8m (skoro 2m2) a třeba na klasický nejběžnější tvar lichoběžníku jedné strany střechy (v našich končinách) rodinného domku se to nedá dát od kraje ke kraji, protože se to tam nevejde. Z relativně malých tašek se to dá vyskládat a vyplnit prakticky celé.
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: no, ale zase jsou nejake duvody, proc si na strechu dat tasku, treba jako aby neprselo dovnitr :)
    Cimz chci rict ze ucinnost panelu na strese neni jediny pozadavek a neni to jen o estetickych duvodech. Kdyz mas klasicke obdelnikove panely, tak mas hadam 2 moznosti - mit pod tim normalni strechu, takze platis za panely a strechu, anebo ty panely mezi sebou utestnit, coz je asi nerealne aby to casem neprotikalo.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KOUDY: ty nebyly jejich ne? Tam to jen "preprodavali" pokud se nepletu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam