• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: tiktok je výzva. Wechat je čínská obdoba whatsappu + mapy + platby. Ale na západě se neujal, i když není explicitně banovaný. Ale množství nečínského obsahu nebylo nikdy zásadní...

    Ale videa... videa jsou mezinárodní jazyk. Navíc krátká a vtipná. Číně se to poprvé povedlo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: ...a taky se nemusel bát antimonopolního úřadu
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Mark uz nekupuje. Mark hlavne kopiruje. Koupil whatsapp a instac, ale posledni leta primarne kopiruje funkce od tiktoku nebo snapchatu..at uz jde o stories, reels, filtry atp..Tu uzivatelskou bazi vybudovanou ma. Zajima me jestli treba bude chtit koupit tiktok casem, protoze je na nem baze tech mladejch lidi, pro ktery jsou fcb a instac uz spis site pro stary..ale Twitter by pro nej imho nedaval smysl. On potrebuje tlacit hlavne co nejvic reklam. Jeho nezajima freespeech a podobny veci.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Zuck si nejspis rekl ze 1) twitter s tema ztratam stejne brzo skonci
    2) ti uzivatele stejne uz chodi obcas i na fcb
    3) neni jich zas tak moc
    Takze mu to za to nestoji :) takze nemyslim ze existovala varianta ze by fcb koupil twitter

    Pokud by neco nekdo z big five chtel koupit je to tiktok ale od cinske vlady se blbe kupuje :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Důležitá otázka: napište si do googlu "big five corporations". Legendární pětice, která dominovala IT posledního desetiletí. Veřejně obchodovatelné korporace. Většina startupů končila, nebo byla skoupená Big five. Některé skončily potom. Pamatujete si někdo... no já už ani nevím, jak se to jmenovalo. Aha, Wunderlist. Glorified shopping list. Koupil a zrušil ho Microsoft, protože v Outlooku má svoje ToDo. A nechtěl proti němu konkurenci.

    Jak dlouho by přežil Twitter, kdyby ho koupil např. Zuckerberg a Facebook/Meta?

    JIMIQ: ...to se ptám jako odpověd tobě :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ještě mi napadlo, že Elon se může snažit navenek zdánlivě Twitter "znehodnotit", aby někdo (on sám?) mohl levně odkoupit tu část úvěru financujícího transakci, za kterou ručí Twitterem samotným... tyhle věci jsou straně zamotané, jakmile se nad rozhodovacími mechanismy a způsobem financování takovýchle obřích struktur zamyslíte.

    Je ale zvláštní, že nikomu nepřišly sociální sítě takové, jako byly předtím, jako dostatečný důvod k odchodu - a teprve nyní se panikaří v důsledku v zásadě generické události, kterou právě šlo předvídat předem a byl důvod se jí obavat (v obecné rovině, ne Elona konkrétně, protože ten je už tak opředen mýty z jedné i druhé strany, že prostě už nevíme, jak je to doopravdy).

    Já osobně jsem se minimálně posledních 15 let obával víc úplně obecné a dávno známé bublifikace vytvářené prostě jen tím, že i poměrně základní algoritmus může lidem doporučovat jiné lidi, kteří favují to samé - tím se oslabují vazby na lidi, kteří od začátku lajkovali něco jiného. A bubliny se pak utvrzují vzájemně ve své vlastní pravdě.

    Každopádně, soutěž Muskodonu s Mastodonem bude zajímavá... někteří nově příchozí posledních minut nejsou lehké váhy. U nás i ve světě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: tak zase situace, kdy si nejaktivnější troll koupí sociální sít', na které trollí, aby mohl trollit nekontrolovaně, je zajímavý precedens :-)

    Jak jsem už psal k sobě na Mastodon - jak politická situace v USA, tak chování jejich (resp. globálního) akciového trhu je oboje hodně složité a odlišné od naší zkušenosti, takže tvrdím jediné: doopravdy je pro nás složité pochopit, proč se to děje. Jsou to nějaké diskurzivní procesy, které se týkají hlavně americké scény. Ale je celkově znepokojivé, že to na naše lokální dění vlastně může mít takový dopad...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: tak minimalne je rozdil ze Zuck ten fcb fakt vymyslel :) ale zmrd je to taky, wtz
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    OMNIHASH: "naprogramovat za pár tejdnů na zelený louce" -- to zas ne. Ekvivalent pro par milionu uzivatelu mozna jo, ale v objemu, pokryti a rychlostech se kterejma musi pracovat twitter vyvstavaj problemy, ktery nevyresis tunama zeleza ani hordou spatne placenych opic. (Pro priklad doporucuju hledat termin "eventual consistency", ale je lepsi si na to vyhradit cely odpoledne, ne-li semestr.)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KOUDY: Nejde o to, cemu veri Musk, dulezite je, co od toho ocekavaji Saudove.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    asi mam nezdravou posedlost Twitterem s Muskem..

    1. je sobota
    2. ty lidi od pohledu vypadají, že potřebují americká víza.
    3. ty úsměvy jsou trochu nucené

    https://twitter.com/elonmusk/status/1593899029531803649?s=19
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Podle me je chyba si myslet, ze Elon koupil Twitter z nejakeho businessoveho hlediska. Jeho mindset je imho nastavenej spis na to, ze ho sralo jak o nem mluvi lzi media a chtel proste nejakou "free speech" platformu, ktera bude podavat uzivatelum nezkresleny informace. Viz dejme tomu valka na ukrajine, viz krach FTX burzy, viz metoo kauza, blm kauza apod. Samozrejme ze tam bude i plno dezinformacnich uctu, ktere ale budou nejspis hure dohledatelne jak psal niz..Nemyslim si ze by veril tomu, ze ta cena kterou za twitter zaplatil se mu nekdy vrati.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: pro začátek by asi Twitter ušetřil za servery, kdyby ho nechal přepsat např. do Rustu. Levný to ale nebude...

    Osobně mi přijde zajímavé, že uživatelé socsítí si až díky tomuhle uvědomili, že ONI jsou asset, který někdo může koupit. Že jsou když ne digitální otroci, tak rozhodně digitální nevolníci, že to je digitální feudalismus.

    Ale tvářit se, že Elon je zlo, zatímco Zuckerberg dobro? no nevím :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    STARE_CASY: pravdu máš kolego. Co si budeme povídat, twitter není nukleární raketa, ale jenom namakanej message board, a když na to přijde, není neřešitelnej úkol ho naprogramovat za pár tejdnů na zelený louce s dostatečně velkou bandou indickejch kontraktorů.
    Největší/jedinej reálnej asset všech sociálních sítí je uživatelská základna a schopnost provozovatele jí nějak podojit a tady fakt nevěřím, že Musk přijde s nějakým gamechanger techem, co by mu zázračně zvednul zisky o řád. Buď můžeš dojit přímo uživatele, nebo inzernety, a obojí už twitter dělal taky. Lidí tam spíš ubývá, než přibývá a ať to bude řešený technicky jakkoliv, těžko z nich vytáhne násobky toho, co dneska.
    Že bude jednou v černejch číslech věřím, ale imho ten bilion, co stál, z twitteru už Musk zpátky nevytříská. Ale jízda to bude veselá a popcornu u toho sním rodinný balení.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    89% of surveyed Twitter employees say the company will fail under Musk - Rest of World
    https://restofworld.org/2022/twitter-will-fail-under-musk/
    JANOS
    JANOS --- ---
    KOUDY: Na tom obrazku je trochu videt ten efekt ze vsichni lidi co maji work visa klikli ze chteji zustat, protoze jinak by je vyhodili z USA :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: jinak neodsuzoval bych ho za to, že je drop-out (to já taky). Ale za to, že o tom lhal, asi ano. Takoví lidi mi štvou hodně (protože sám vím, jak je VŠ těžká... lhát o titulu je nefér vůči nám, kteří jsme to zkusili a čestně v boji padli)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: jestli to je pravda, tak je to zásadní. já vždycky myslel, že na rozdíl např. Gatese nebo Jobse dostudoval...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    (ne ze by mi tohle stourani prislo zabavny, ale...)

    https://twitter.com/capitolhunters/status/1593307541932474368?s=19



    https://docs.google.com/document/u/0/d/1SZerKotu3YRHtuPyqeCa3RJBZX8t9NbVSpkLdbHfCpE/mobilebasic
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam