• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    Takže, pokud půjde vše hladce, wen orbital hop?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (ééé Falcon 9 1.0 pokrytý korkem, chtěl jsem říct :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: dosažení orbity je na tom všem asi to nejsnažší... reentry bude větší výzva a belly flop manévr s lidma palubě?.. no nevím, stačí si vzpomenout, jak dlouho se testoval Dragon...

    Jak říkám: přemýšlím o tom vlastně léta, od doby co design odhalili, a myslím tam bude nějaký revert k těm úplně původním malůvkám. Sázím na revert na trojúhelníkový, zvonivitý či dejme tomu lichoběžníkový průřez u Starship (ne u boosteru). Sice z hlediska poměru objemu vůči povrchu to bude lehce suboptimální proti kruhovému průřezu - ale zase ušetří možná i třetinu dlaždic tepelné ochrany (a to nemluvím o těch šílených úchytech aeroplácaček).

    Samozřejmě jsou tam nějaká důležitá ale - např. zachycování na chopsticks při přistání vyžaduje horní aeroplácačky plus mínus v rovině procházející těžištěm, což s tou změnou průřezu půjde dohromady těžko. Ale jo, budu rejpal a fakt si vsadím na redesign Starshipu. Vlastně to bude škoda, protože tohle vypadá fakt ikonicky, třeba jako zepelíny, nebo tak nějak - ale zkrátka si myslím, že válec není vhodný tvar pro tvarování rázové vlny při reentry a že i když asi plochu plácaček nějak spočítanou mít musej, tak přesný poměr jejich rozpětí k průměru trupu určitě budou nějak ladit a tak. Prostě přese všechny genialitu a získané zkušenosti se pořád koukáme na Falcon 1 pokrytý korkem, obrazně řečeno - je to ta fáze, kdy zkouše něco nového, je předčasné je nyní kopírovat (jak se už leckdo snaží) a bude nutné počkat si na ty iterace, které přijdou brzy po zkušebním letu... (nebo možná prvních dvou)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Měli jsme i pěknou anketu z roku 2020 o tom, co se stane skutečností do září 2025, bohužel po upgrade nyxu se to nějak spotvořilo :( Nyx říká, že je to zřejmě neopravitelné ... což je docela škoda
    269 hlasy od 48 respondentů

    vidím jenom 3 odpovědi, co vy?
    [TOXICMAN @ Elon Musk (SpaceX - Falcon / Heavy / Dragon / Starship, Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, Twitter, Solarcity, Hyperloop atd.)]
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: sice jsem hlasoval optimisticky, ale fakt je, že jsem tím myslel, že to asi nebouchne hned během startu a dosáhne to oběžné dráhy. Ale pak jsem si všiml poslední možnosti a vlastně bych ten hlas klidně změnil. Tím přichycením aeroplácaček si fakt vůbec nejsem jistý a nemyslím si, že se to v hypersonických (a možná dokonci i v supersonických, jenže těch se to nedožije) rychlostech bude chovat tak, jako při těch zkušebních pádech v podzvukových rychlostech.

    Popravdě i pokud se jim to nedezintegruje, tak očekávám, že to přichycení prostě budou muset nějak redesignovat (a kdo ví, třeba tím vznikne i nákladový prostor navíc, či co..). Vlastně sázím na redesign celé Starship - budu hodně překvapen, pokud si uchová kruhový průřez a nepřesune se k nějakému více trojúhelníkovému či zvonovitému... současný projekt okázale předpokládá, že všichni kosmičtí konstruktéři v minulosti se vlastně mýlili (Shuttle bych ponechal stranou - ten se mýlil úplně na jiném levelu - velkolepě. důkladně a nadčasově :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    viditelná komprese boosteru
    https://twitter.com/CSI_Starbase/status/1617642273990381570
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MIKE23: Na marsu nevim..Na mesici bych to do 2030 videl realne :)
    MRAKY
    MRAKY --- ---

    starship pri prvnim pokusu v plne sestave


    Instrukce:
    beru v uvahu jen scenar, kdy dojde ke startu. Situace, kdy kontrolni mechanismy/ridici zastavi start, nepocitam jako start.

    anketa je verejna ;)

    28 hlasy od 28 respondentů
    • 35.7% / 10 hlasů
    • 14.3% / 4 hlasy
    • 7.1% / 2 hlasy
    • 3.6% / 1 hlas
    • 39.3% / 11 hlasů

    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    KOUDY: jo, určitě ... kdy že to měl přistát první člověk na Marsu? 2016, 2020, 2024? Nechal bych pokrok času ...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MIKE23: za pet let budou litat a pristavat tri mesicne :)
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    KOUDY: jako výbuch to bude celkem pěkný, těším se ;)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    pekne velka krava..:)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    https://twitter.com/NicAnsuini/status/1617636231214661632


    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    téměr plně natankovaná Starship :)
    KULA
    KULA --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAWERICK: no a nebyl jsem si jist, ale Saturn V taky pouzivaly deflektor, ktery to poslal do prikopu a vsechno slo bokem.
    Moonport, CH11-7
    https://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/SP-4204/ch11-7.html

    SLS ma +- to same:
    Pad 39B to gain new Flame Deflector and Trench upgrade - NASASpaceFlight.com
    https://www.nasaspaceflight.com/2015/02/pad-39b-new-flame-deflector-trench-upgrade/

    Protoze na floride se blbe kope do zeme. Navic je to tam vsude placate. To na bajkonuru vykopali obrovskou diru a posilaji to bokem jednim smerem.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XCHAOS: voda a beton evidetne v pohdoe staci.. podivej se na rampy na Misu.... Ty vydrzely i Saturny V
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: saturn 1b pouzival deflector - google saturn 1b flame deflector, je ocelovy. a jine rampy taky maji. dokonce i A4 (V2) mela maly jehlan na odklon spalin do stran.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: já si nemůžu pomoct, ale ty plechový chrániče na trubky přidělaný k nohám startovacího stolu prostě vidím už předem urvaný při startu... taky nechápu, proč pod tím stolem není nějaký aspon základní deflektor, odklánějící proud spalin do stran (že by třeba neexistoval materiál, ze kterého by vůbec šel vyrobit? ale takhle pod sebou motory bouraj beton, vrstva vody to asi na zlomek sekundy zlepší, ale proud spalin jí samozřejmě hned odfoukne...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam