• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: No právě. nadpis tvrdí belly-flop, ale video ukazuje konstantní polohu ortogonálně vůči proudění a barvy vytvářejí asociaci na plasma při reentry. To je ale nesmysl, protože nejprve se zformuje rázová vlna... a její samotný tvar, resp. vztah aeroplácaček vůči té vlně, si vůbec neumím představit. Podstatné je, že ten režim je hodně odlišný od čehokoliv nehypersonického, at' už nadzvukového nebo podzvukového, a je celkem málo tvarů a velikostí návratových těles, u kterých se ta rázová vlna zformuje nějakým správným způsobem. Jakmile se rázová vlna zformuje špatně a hmota vstupující do atmosféry je v přímém kontaktu s tím proudem plazmatem, místo aby řešila jen infračervené vyzařování plazmatu obtékajícího rázovou vlnu, tak je to potenciální problém, něco lze uchladit ablativně, ale ne všechno a celá logika opakovaného použití Starship je v tom, že té ablace by mělo být co nejméně, že ano.

    Takže zjistit skutečný tvar rázové vlny zformované kolem Starship je asi největší výzva - tyhle simulace sice určitě dělají taky, ale já rozhodně žádnou ještě neviděl :-) Ale zase dovedu si představit, že různý úhel odstávaní aeroplácaček může být vhodný pro různé počáteční rychlosti vstupu do atmosféry (ale fakt nevím! podle mě to právě musej vyzkoušet a je riziko, že ten první vyzkoušený úhel bude prostě špatný...)

    Ve skutečnosti podle mě modelují max. tak subsonické proudění při volném pádu před belly flopem. Tam ale je zbytečné něco modelovat, když to mají vyzkoušené a je to celkem nekontroverzní: subsonická dynamika Starship je prostě dynamika padající chytré cihly :-) (tzv. smart brick mode :-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: tam pise ze to je po belly flop, a to se dela pri podzvukovych rychlostech, jsem myslel. takze bez razove vlny, ne?
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KURE: tak zrovna 100 000 USD nejsou peníze, který by si v americkým prostředí nešlo vydělat prací (ovšem třeba milion, to už je jiná, to tam vždycky byla taková magická hranice - "neptejte se mi, jak jsem si vydělal první milion" - je třeba si uvědomit, že to je asi 20-25 milionů našich, podle momentálního kurzu, takže ani u nás není zcela samozřejmé, že si tyhle peníze kdokoliv vydělá poctivou prací... to je přesně ten rozdíl "jeden rodinný dům" vs. "několik rodinných domů").

    Já osobně věřím, že v USA existují self-made milionáři, protože prostě proč ne - čistě statisticky to tam jde, jde o zemi obecně s velmi vysokou mobilitou mezi nejnižší a nejvyšší třídou, což třeba v Evropě tolik není, ovšem je tam menší mobilita na úrovni střední třídy (americká middle class, tedy myšleno britská working class - britská middle class je něco jiého, to je naše "vyšší střední třída", v podstatě rentiéři). Pochybnosti skutečně mám pokud jde o self-made miliardáře, protože prostě tam už i ten výpočet toho majetku je pofidérní a počítá se přes momentální tržní hodnotu nějakých akcií, kdy je ale jasné, že vržení třeba jen části těch akcí na trh by došlo k dost značnému výkyvu jejich ceny, takže všechny ty teorie, jak by měli ti miliardáři akcie rozprodat a zaplatit z toho daně jsou LOL - zkrátka nikdo to reálně nechce, protože se pak akciový trh propadl. Takže spíš by se o spoustě "akciových miliardářů" mělo přestat mluvit jako o miliardářích - banky ovšem stav běžných účtů z pochopitelných dobrých důvodů tajej, ale ono by se mohlo ukázat, že spousta těch miliardářů ve skutečnosti má nesplacené úvěry, za které ručí těmi akciemi apod. a vlastně by se mohlo provalit, jak velká iluze až chiméra všechno to bohatství je - což ale nikdo nechce, protože hlavním smyslem bohatství je, aby ostatní o vás věděli, že jste bohatí :-) takže spousta těch tzv. miliardářů - a řekl bych, že včetně našeho Babiše - má pouze vemi dobré imagemakery: aneb v éře 200 let reálného kapitalismu vzniklo celé složité odvětví, zaměřené na to, aby se zadlužení lidé prezentovali jako bohatí a směli si dále půjčovat :-) (viz Trump, který díky vytváření účetní ztráty nikdy ani nemusel platit daně, apod.)

    V zásadě někde zaznělo, že transformace ekonomiky by měla být směrem "potřebujeme více milionářů, ale méně miliardářů". U těch milionářů je vzhledem k mizivému podílu velikosti jejich jmění na celkovém trhu poměrně pravděpodobné, že skutečně odhad velikosti majetku je u nich správný; u miliardářů, kde je podíl na trhu větší, je současně větší riziko, že je to celé jen nafouknutá bublina (ostatně, toto byla i původní myšlenka demokracie, že jde o systém s velkým množstvím hráčů s malým individuálním mocenským vlivem...)

    Můžeme se bavit o "emergentních strukturách" - disipace energie v přírodě není nikdy nějak dokonale rovnoměrná, ale právě se vždy vynoří deterministický chaos, kde je nějaký potenciál mezi energetickými hladinami, tak vznikají struktury jako požáry, výbuchy, hurikány... a podobné jevy vznikají i v informačním světě: panické prodeje, spekulativní bubliny, apod.

    Vlastně nejlepší označení by bylo "hurikán Elon" - někteří miliardáři už dávno dosáhli rozměrů, kterým by v meteorologii náleželo toto označení :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JIMIQ: tohle je zkreslený tím, že vidíš jen ty co uspěli. Survivor bias.

    a i mezi nima je napadne mnoho těch, který měli rodinný peníze, zázemí, dobry / drahý vzdělání, sociální síť (rodina nebo třeba i díky tomu že jsi na ivory League univerzitě - tady máš třeba ty Zuckerbergy a briny)

    jistě že vlastní talent a snaha a práce a cílevědomost a ochota riskovat a ochota jít přes mrtvoly je lepší když máš než když to nemáš, bez toho to skoro nejde, ale IMHO významnější aspekt je štěstí se dobře narodit a být v pravý čas na pravým míste..
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Waren je hlavne investor. Nevytvari zadnej produkt. Jinak boostovaci kapital vzdycky pomuze pri rozjezdu firmy, ale az kdyz je firma ve srackach, tak se ukaze dulezita role leadera/CEO. Vemte si teslu pred sesti lety a ted treba.
    KURE
    KURE --- ---
    JIMIQ: jojo, jasně.
    Buffett started the company with $100 of his own money and roughly $105,000 in total from seven investing partners who included his sister, Doris, and his Aunt Alice, as well as his father-in-law

    How Warren Buffett made billions, became 'Oracle of Omaha'
    https://www.cnbc.com/2020/08/30/how-warren-buffett-made-billions-became-oracle-of-omaha.html
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jeste k tem self-made miliardarum - takovej Warren Buffet zacinal jako roznasec novin, ne?
    A Sergej Brin a ten druhej myslim meli taky holou prdel. Takze myslim ze kdyz nekdo opravdu ma talent, napad a stesti tak to jde i bez rodicovskejch penez
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Tim Dodd: SpaceX, Starship, Rocket Engines, and Future of Space Travel | Lex Fridman Podcast #356
    https://youtu.be/5eK5A_43pkE
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    zajímavý. trochu mi tam ale chybí zformování rázový vlny... v hypersonických rychlostech ta dynamika obtékání bude hodně jiná...
    https://twitter.com/ProjectPhysX/status/1573336339331928064
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Elon vysvetluje skolakum

    https://twitter.com/elonmusk/status/1621259936524300289
    SATAI
    SATAI --- ---
    DZODZO: Block 5 140+ misí, vše úspěch.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    To je proste nejlepsi firma ever..pred mesicem 110 dolacu. Strasnej masakr takova recovery.

    SATAI
    SATAI --- ---
    PES:

    - úplně v tom cítím ty 4D šachy
    - se mu na to obrovská část vývojářů vybodne. Protože co? Protože nesnášíme rozjebávání API. Zejména s týdenním oknem.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    dalsie male jubileum

    Falcon 9 launched its 200th successful mission, and delivered another 53 SpaceX Starlink satellites to orbit this morning
    PES
    PES --- ---
    SATAI: Ono mu brzy dojde, že je třeba nechat volně přístupné API pro vkládání obsahu a omezit jen cestu dat směrem ven...
    ...a chvilku kolem toho bude zase Halo, než se to usadí.
    SATAI
    SATAI --- ---
    PES: chtěl jsem tedy samozřejmě napsat
    "it is not unreasonable to want to find a way to charge those developers who extract more value than they contribute” to Twitter, “one week’s notice and no indication of pricing shows Twitter is chaotic and unreliable. No one’s going to build a business on that.”
    ale uklepnul jsem se
    SATAI
    SATAI --- ---
    PES: protože když se takhle chováš je svým API (týden!), tak se na tebe všichni vybodnou. Což je ideální cesta k tomu, udělat z Twitteru tu všeobjímající platformu, o které Space Karen blábolila.
    PES
    PES --- ---
    SATAI: Tak proč by si nechal vytěžovat infrastrukturu a ještě nechat na získaných datech vydělávat jen cizí? ;-)
    SATAI
    SATAI --- ---
    Mistrný gambit

    Cash-strapped Twitter to start charging developers for API access next week | Ars Technica
    https://arstechnica.com/tech-policy/2023/02/cash-strapped-twitter-to-start-charging-developers-for-api-access-next-week/
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    DZODZO: vsem = seda humanita v jeho okoli
    SHEFIK: jeho vylevy jsou za ta leta konzistentni ve smyslu, ze on vsechno nejlip a ostatni jsou idioti. COVID, vakcinace, politika, gender, rasismus, byznys, umeni, rodinne vztahy, ziv. prostedi, hladomory, dobrocinnost. co nazor, to perla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam