• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    KAERO: navíc spousty věcí a vychytávek jsou patentované a/nebo alespoň kryté průmyslovým vzorem a to je zvláště v Americe o hodně "divočejší" než v Evropě, tudíž jen tak snadno "obšlehnout" věci z existujících kamionů tak snadno nelze...
    KAERO
    KAERO --- ---
    SATAI: hah, super. nojo, je jasne ze zabehane firmy uz maji vymakany ridicsky prostor a ty zkusenosti se tezko nazenou v nove firme. Vlastne je pekne jak tam ukazuje ten stary Colani tahac, ktery mel taky extremne nizky odpor, ale taky byl neprakticky
    SATAI
    SATAI --- ---
    KAERO: kdesi jsem viděl článek kamioňáka, co si stěžoval, že to je vyvíjené bez reálné znalosti použití (ergonomie, výhled...)
    KAERO
    KAERO --- ---
    CRAZY_IVAN: ve videu jsou ukazane elektricke tahace od Volva a Daimleru. Fakt mi prijde ze vzali existujici tahac a jen vymenili motor a pridali baterky. Takove... asi neoptimalizovane. U tesly mi prijde ze to je tahac postaveny od nuly optimalizovany pro elektromotor, baterky a hlavne minimalizovany odpor vzduchu.
    PES
    PES --- ---
    MIKE23: ...a jak by se dalo parafrázovat z historie "...nechtěl WWIII a tak ji nejspíš dostane."
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    Nechceme třetí světovou válku, hájí Musk omezení Starlinku Ukrajincům - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/musk-ukrajina-rusko-spacex-starlink-valka.A230213_155523_zahranicni_jhr
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Does The Tesla Semi Live Up To The Hype?
    https://www.youtube.com/watch?v=l-BVM673pDs
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    MIKE23: celkem dobrej příklad tzv. "pití slané vody"

    "Zmínil bych jen to, co před pár dny uvedl server The Verge: Musk vyhodil datové analytiky, protože se odvážili mu říct, že jeho účet už není tak populární, jak býval. Celá lapálie vznikla tak, že podnikatel chtěl vědět, jak je možné, že při 128 milionech sledujících sbírají jeho tweety jen pár desítek tisíc lajků. Odpověď byla taková, že Musk je zkrátka za zenitem, že to ukazují data, že ho sice spousta lidí formálně sleduje, ale minimum z nich mu věnuje pozornost.

    Elon Musk’s reach on Twitter is dropping — he just fired a top engineer over it - The Verge
    https://www.theverge.com/2023/2/9/23593099/elon-musk-twitter-fires-engineer-declining-reach-ftc-concerns
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    KOUDY: ja uz som mal kontakt s ludmi kdesi z polky Atlantiku a ti si Starlink dost chvalia :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MIKE23: divne, ze muska sledoval tak dlho a za celu dobu si nevsimol, ze je to lehky autista s aspergerom, hm :)
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    Komentář Luboše Kreče: Proč jsem přestal mít rád Elona Muska - CzechCrunch
    https://cc.cz/rikali-mi-muskolog-ci-teslista-jenze-bejvavalo-aneb-proc-jsem-prestal-mit-rad-elona-muska/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SUMAC: nebyl by autoritorar, kdyby nakazal zamestancum SpaceX, aby delali neco, s cim nesouhlasi?
    Lidi pracuji pro SpaceX protoze veri, ze se lidstvo ma snejnodit, a tedy mezi nimi bude spousta pacifistu. Jako byl pacifista treba i Einstein. Einstein byl proti pouziti jaderneho stepeni jako zbrane a kdyby mohl, tak to zakaze. Ne kazdy musi byt zapaleny do toho co ty.
    Vubec nevime, za koho Musk mluvi, jestli jenom za sebe, nebo na zamestnace nebo investory, kteri se narozdil od tebe uz pred lety mohli zajimat o to, jak budou technologie SpaceX a jejich prace vyuzivany.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: já teda nechápu, jak tam ty visící trubky můžou vydržet :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: hele, tohle je přehnané. Na americké poměry Elon fakt neudělal nic moc extra nemorálního (musíš si fakt dát dobrý pozor na to, s čím to srovnáváš...). A nezapomínej: velká většina amerických korporací podniká v podstatě ve zbrojním průmyslu a tím pádem žije z vládního rozpočtu na obranu. SpaceX je v tomhle ohledu opravdu vyjímečná firma, která sice prijímá zakázky na vypouštění družic od kohokoliv, ale dosud ji nebylo možné považovat vysloeně za zbrojovku. A už tenhle drobný detail dělal z Elona "etičtějšího podnikatele", než naprostou většinu zbytku amerického průmyslu...

    Jedním ze specifických a u nás málo chápaných rysů americké pravice je její izolacionismus, neochota k "exportu demokracie" do jiných zemí. Projevoval se dost hlasitě za první i před 2.světovou válkou. Já sice s Elonovým rozhodnutím pochopitelně nesouhlasím, ale bagatelizovat ho jako neetické je podle mě hrozné zjednodušení...

    Faktem je, že vojenské využití teritoriálně neomezené satelitní internetové komunikace napadne asi každého. V současné době se hraje o to, jestli terminály Starlinku budou povolené v desítkách zemí, které se tohohle bojí. A to závisí na tom, jestli Elon demonstruje, že je připraven na požádání svůj internet na nějakém území vypnout (a pokud ano, jaká budou v tomhle ohledu platit pravidla hry).

    Je to něco, s čím nemusím souhlasit - jako někdo, kdo si přeje rychlé vítězství Ukrajiny a minimalizaci obětí nevyprovokované agrese. Ale asi chápu proč se to děje a že Elon ví, že nejdrůznější vlády všude po světě, kde by rád dělal business (a co já vím: konkuroval třeba Číně rozdávající mobily v Africe, apod.) nyní napjatě sledují, jaká rozhodnutí udělá.

    MRAKY: u Elona je to součást image, že se prezentuje jako subjekt, který zvládá něco, co žádná vláda na světě nedokázala... (proto postupně připoutal pozornost a imaginaci libertariánů, mimochodem..).
    PES
    PES --- ---
    OTAVA: armáda už de-facto má Iridium, akorát by musela začít budovat jeho další "vrstvu" (nižší, s vyšší kapacitou, lepší odolností proti rušení atd.)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    KOUDY: starlink je soukroma firma. stejne tak jako nelze ocekavat, ze by Rheinmetall zacal dodavat leopardy/pantery na ukrajinu bez povoleni, tak i v tomto pripade, military vyuziti starlinku bude vyzadovat rozhodnuti US administrativy....
    me tahle diskuze prijde legracni. nenapada me pripad firmy s nadnarodnim presahem, ktera by si dovolila jit proti vladam.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SEJDA: “right thing” is an extremely difficult moral question. chapu ze pro autistickeho megalomana bez moralky je to opravdu difficult...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Otázka je složitější: je spousta jiných subjektů bez mediální síly, jakou má Rusko, aby si na vojenské využití Starlinku stěžovali.

    Jakýkoliv satelitní systém, který bude schopen udržovat konektivitu pokud je terminál v pohybu, bude takto zneužitelný. Jsem opravdu zvědav, jestli Elon bude stejně přísně jako Ukrajinu hlídat třeba barmskou armádu... tohle je to dilema: jde nám opravdu o nějaké hodnoty, nebo jen o kšeft? Protože pokud je to celé jen business, tak hlídat se bude vždy jen vojenské využití proti dostatečně hlasitému subjektu. Ne vojenské využití obecně (co třeba policejní drony? hmm?)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OTAVA: Tak Elon jim ho stejne muze vynaset do vesmiru a vydelat na tom zejo..ale teda me uz i ty jeho starlinky trochu serou, protoze kvuli nim prej bude cim dal horsi pozorovani oblohy. Navic bych cekal, ze ten net bude daleko levnejsi (coz asi casem bude)..protoze ten pocatecni businessplan znel, ze se internet dostane i na odlehly mista planety, ale za 4k mesicne..no nevim nevim. Kazdopadne co sleduju par jachtaru na youtubu, kteri jsou casto nekde sami pri plavbou po oceanech, tak ti se na starlink zas tesej.

    nicmene podle coho co jsem pastoval naprosto chapu rozhodnuti starlinku omezit jejich pouzivani k utokum na rusaky no.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam