• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    SATAI: Modi, který tam teď vypínaj auditka a jsou jediný reálně nasraný, protože se jim bude hůř banovat, by sis zas mohli uvědomit, že šplhají po zádech bambilionu userů, co to používaj.
    Je to celý bouře ve sklenici vody, puberťáci si hrajou na revoluci a demokracii na diskuzáku..
    SATAI
    SATAI --- ---
    DZODZO:

    - ta cena proste je likvidace API
    - ta statistika je jak z knihy Jak lhat statistikou
    - ano, korporace jsou korporace. Je to tvuj taktni zpusob rict, ze je mame postavit ke zdi?
    - kluci v Redittu by si meli naopak uvedomit, ze oni se splhaji po zadech bambilionu tvurcu obsahu...

    Three of the biggest Reddit communities now only feature John Oliver posts - The Verge
    https://www.theverge.com/2023/6/17/23764729/reddit-users-pics-gifs-subreddits-john-oliver
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SATAI: problem neni placeni? tak nech to zaplatia a nestazuju si, ziadna likvidace toho api to nie je, kedze drtivej vacsiny sa to nedotkne

    "The company is sticking with its pricing of $0.24 per 1,000 API calls, which is the same number Apollo quoted. However, Reddit says that apps using less than 100 requests per minute through the OAuth client ID will be able to use the API free of charge. According to Reddit, over 90% of the apps available today fall into this category."

    kedysi sa tak vyjadroval meciar o gasparovicovi, ze sa po jeho chrbte vysplhal do politiky a potom na neho nadaval, podobne to vidim aj s tymito programatormi, vytvorili z nadsenia nejaku apku, lebo mali vsetky vstupy zadarmo a neskor zistili, ze v terms of use je tym malym ciernym pismom napisane, ze im to moze reddit kedykolvek zrusit, ale to nikto nikdy necita :) https://www.reddit.com/wiki/api-terms/

    korporacie sa spravaju ako korporacie, velke prekvapenie
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: abych každý transparentně věděl o svých restrikcích a omezeních, to myslím nemůže rozporovat nikdo.

    PES: ActivityPub je vylepšené RSS, které toho umí daleko víc. A je to budoucnost sociálních sítí. Po exodu z Twitteru přišel exodus z Redditu a myslím se to teprve rozjede. Např. Fediverse aplikace si vzájemně podporují embedování obsahu - Mastodon embeduje nejen YouTube, ale i PeerTube. Twitter nebo NYX embedují pokud vím jen YouTube - a hlavně, když se objeví nový hráč, ani se o nich provozovatelé proprietárních řešení nedozví (pokud jsou malí) nebo ho nemusí mít zájem podpořit (pokud jsou velký). Spolupráce ve Fediverse je ale úplně jiná, protože autor kažého ActivityPub kompatibilního software nebo provozovatel každé instance mají zájem zprovoznit svým uživatelům co nejširší spektrum obsahu a ne podporovat nějaký jeden konkrétní monopol. Proti ad-hoc nesystémovým řešením jako třeba AdBlock je Fediverse ucelený koncept a vlastně... pro mě je to důležitější, než třeba nástup AI (která v současné podobě stejně představuje jen novou podobu závislosti na centralizaci...)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Lidi jsou moc rozmazlení... dřív byly doby, kdy si tyhle věci každý produkoval na svém webovém "pískovišti" a exportoval RSS feed (nebo více feedů tematicky členěných) a stejně tak potenciální zájemci si zadali feed do programu (dnes aplikace) RSS čtečky, kde se ještě dalo filtrovat a nastavovat si upozornění na klíčová slova apod., a fungovalo to.
    A to ani nemluvě o prehistorii dob NNTP protokolu ;-)

    Takhle se nechali svázat pod externí firmy - gatekeepery (jsem se už kdysi smál médiím, která nejen že se začala připravovat o návštěvníky svých serverů tím, že publikovali v kopii obsah např. na Facebook, ale outsourcovali tím směrem i veškerá diskuzní fóra, která původně byla u těch článků). A teď se diví, že tihle "strážci brány" vymačkávají jak producenty obsahu, tak konzumenty obsahu...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Vedeni o tom mluvilo nekdy pred 13 lety kdyz to programovali..Potom to stejne jako plno dalsich veci zametli pod koberec a ted se prichazi na to, co vsechno v tom kodu bylo spatne a jak omezovali vyjadrovani nekterejch skupin lidi/jedincu apod..Elon uz psal, ze to je dalsi vec ktera se co nejdriv zmeni a u svyho uctu uvidis, jestli mas nejakou restriction a za co pripadne je. Stejne jako se suspendujou scam accounty, ktere zneuzivaji verification proces apod. Meni se toho dost..ikdyz uz se Elon stahnul z vedeni Twitteru a soustredi se zas hlavne na Teslu.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OTAVA: tak Elon mi od začátku přišel jako nový Hughes, jenže to bylo těch prvních 15 let a byl to pečlivě budovaný image. Na který se víceméně přes noc vykašlal, místo Kalifornie se začal orientovat na Texas a celkově si vyhodnotil, že my, jeho původní fanoušci, jsme malý a málo solventní trh. To je celé.

    Hughes byl ve své době autentický. Ve svých výtvorech se několikrát jako pilot málem zabil. Naproti tomu Elon se zatím ani nepodíval do vesmíru jako kosmický turista. Vůbec z Elona nemám ten pocit, jaký se z něj měl před lety, bohužel, Přesto jsem rád, kam posunul kosmonautiku i elektromobilitu. Co se Internetu týče, tak bych ale doporučoval všem, aby se na Twitter nespoléhali a měli připravený plán B (ona plán B je nakonec i přítomnost tady na NYXu, to je pravda :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: omg, hlavně to tajili - bylo to tak tajný, že o tom reputačním score vedení veřejně mluvilo, jak se tady ukázalo.

    Tak např. mě Twitter toleroval 5 identit (všechny pseudonymní, žádné pod pravým jménem) a žádný účet mi nikdy nezrušil (zatímco Facebook mi zrušil účet už někdy v roce 2010 a od té doby jsem se zasekl a nenávidím ho a nemám). Samozřejmě ode mě bylo nezodpovědné odejít na sociální sít', která neměla udržitelný obchodní model a prodělávala a samozřejmě, že jsem si taky od toho nic moc nesliboval. Ale nelze popřít, že ten účet fungoval a obsah mi nikdo necenzuroval a neblokoval. Že nemám žádnou super reputaci jsem si mohl domyslet z toho, jak přestal přibývat počet interakcí a nových followerů - to člověk pocítí, že ten dopad je menší. Ale taky to má logické vysvětlení - a sice nárůst mnbožství a kvality obsahu, se kterým jsem během let začal soutěžit.

    Jak už jsem napsal ani nevím kam (možná sem?), byl bych rád, kdybych znal jak algoritmus, který reputaci definuje, tak její aktuální hodnotu (a stejně tak budu popravdě docela rád, když jí nebudou znát ostatní uživatelé). Toto se týká nejen Twitteru, ale i jakékoliv další sociální sítě (to jsem ale vyřešil tím, že ve Fediverse mám vlastní instanci https://f.cz/ - stejně, jako jí rád pomůžu provozovat každému dalšímu, kdo by taky měl zájem - a tam zkrátka už záleží jen na mojí peer-2-peer hře s provozovateli ostatních instancí a na tom, jak atraktivní obsah dokážu já a moje instance nabízet....)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DZODZO: staci si precist ten popup - hlavni problem nove reddit politiky je pro 3rd party apps
    Popular third-party Reddit app Apollo is shutting down as a result of Reddit's new API pricing | TechCrunch
    https://techcrunch.com/2023/06/08/popular-third-party-reddit-app-apollo-is-shutting-down-as-a-result-of-reddits-new-api-pricing/
    new API pricing plans which would end up costing Apollo $20 million per year to continue to operate its business

    + jak sam rikas, problem s botama to rozhodne neresi
    jediny co to zpusobi je efektivni eliminace aplikaci, ktery vyvijeli lidi pro komunitu a dalsi zapouzdreni ve stylu "budete pouzivat jenom nasi aplikaci nebo nic"
    uplne to stejny, co nas potkalo u instant messengeru. 10 let zpatky stacila jedna aplikace, ve ktery fungovalo zaraz X IM protokolu. a pak se vsichni rozhodli, ze je na case zabit 3rd party access a rozbit cokoliv, co zvysovalo pohodli uzivatele
    SATAI
    SATAI --- ---
    DZODZO: očividně jsi nepochopil, proč si stěžují. Problém není placení, ale že je to efektivně likvidace toho api.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TOXICMAN: tak to by nebolo ani az take drahe :) https://twitter.com/Kosmo_Michal/status/1669995637021048833

    v porovnani so solarnym tunelom je toto uplne smitko, na to by sme sa mohli poskladat, ja by som to podporil
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tolko novych prispevkov o tom ako to elon dela spatne :) meanwhile na reddite komunisti fnukaju, ze musia platit za API aj ked 99% botov sa tie limity netykaju a mna zacali odvtedy akurat obtazovat bot accounty co sa mi dovtedy nedialo :)

    SATAI
    SATAI --- ---
    OMNIHASH:

    Ale když to dělá velikán typu Koudyho nebo o kus menší velikán typu Elona, tak je to NĚCO JINÉHO!
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNIHASH: Cywe omnicku. Neni treba si me plest s Dragonem, ktery mel sveho casu v DI pulku nyxu. Ja mam za 22 let meho pusobeni na nyxu v ignorelistu tak 13 lidi a jejich fakeidcek a shadowbany na nyxu neexistuji. Radsi nahazuj nejaky raketky nebo tesly at jsi k tematu klubu a nefnukej jak mala ublizena holka.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Cywe koudy, tohleto podivování se nad moderací od člověka, co rozdal shadowbany půlce nyxu a druhou si pro jistotu hodil do DI rovnou...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Presne. Husty jaky melo vedeni tenkrat pozadavky a jak ta sit byla nastavena. Clovek je porad v udivu co jim prochazelo :)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Velikáni nebes: Howard Hughes a největší letoun historie - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/velikani-nebes-howard-hughes-a-nejvetsi-letoun-historie/r~759545dc051a11eeba5b0cc47ab5f122/

    jiný, zcela nesouvisející génius letectví.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    XCHAOS: " rád bych znal algoritmus, jak vzniká a rád bych znal její hodnotu u sebe"
    tam ovsem narazis na ten problem, co padl ve stejnym rozhovoru z 2010
    JB: You ever gonna make that public?
    EW: We’ve struggled with that. I think it would be really cool to make it public; the problem is then, like making PageRank public —
    JB: It would get gamed.
    EW: Yeah, it would get gamed.


    dopadl by jsi stejne jako pagerank ... vznikl by ti cely trh znazici se tvorit content jenom podle metrik, "SEO" pro twitter, a preprodavani uctu s vyssim rankem a to imho uplne moderaci obsahu nepomuze
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SATAI: tak upřímně, já myslím, že na ně zacílil prostě proto, že jsou manipulovatelnější k utrácení, než liberálové a menšiny se svými věčnými tabu, za co utrácet prostě nebudou... od vegetariánů a veganů ke všemu možnému dalšímu. Pokud sám chce měnit svět, potřebuje davy, které chtějí konzumovat a ne samy měnit svět taky a jinak...

    QWWERTY: popravdě, já určitě mám reputaci špatnou, protože počet followerů mi v jistý moment přesta přibývat a moje twíty se nikomu nezobrazujou. Ale myslím je ten limit hodně daný samotným počtem followerům... k 5000 followerům se šlo nějak dopracovat hraním her s vlastní popularitou a nějakým přátelským chováním k dalším "celebritám", takové "já na bráchu"... ale přes cca 5000 followerů už Twitter myslím neponechal nic náhodě a už čekal nějaké zadávání reklamy a tak (pokud člověk fakt nebyl nějak "objektivně" známý odjinud, což samozřejmě Elon s blue badges řešil taky).

    Mě se růst zastavil někde na 1400 followerech. Aktivní uživatelky jsou obecně populárnější, protože Twitter měl v jisté fázi poměrně velký seznamovací potenciál... takže se dopracujou na počty o několik stovek vyšší. Právo na existenci uživatelské reputace žádné sociální síti neupírám, na druhou stranu, rád bych znal algoritmus, jak vzniká a rád bych znal její hodnotu u sebe (že bude tajená u ostatních uživatelů, to je asi součást hry... není to vojenská organizace, kde jsou hodnosti přiznané... ale i tam jistě existuje veřejně neviditelná složka reputace...)
    SATAI
    SATAI --- ---
    QWWERTY: špatný na tom je, že se to stalo Elonovi a jeho alt-right kámošům
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam