• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Tahat všechno z gravitační studny stále dokola ekonomické postupně fakt nebude. Ale vývoj může jít samo různými zajímavými cestami...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: ano, ty cyclery se uvažovaly, jenže třeba na Měsíc letíš 3 dny, tam to nedává moc smysl. Cycler mezi Zemí a Měsícem je zajímavý, ale zase máš dost omezené množství startovních oken, které ti umožní cycler využít a když se s ním mineš nebo se ti nepdaří přestup, tak jsi dost v háji. V podstatě to zjednodušení, které přináší přímý přelet je tak velké, že všechny projekty znovu sklouzávají ke konceptu přímého přeletu.

    Starship je nejradikálnější zjednodušení konceptu přímého přeletu, kdy výroba paliva pro cestu zpět na Marsu od začátku vychází hodně dobře. Ale njějak mi přijde, že pro úplný začátek je objem hmoty urychlované k Marsu a zejména pak hmotnost urychlovaná od Marsu zpět k Zemi příliš velká. Většina konceptů byla třístupňových, Starship to nahrazuje dotankováním, což je velmi stará koncepce z počátků kosmonautiky (podobně jako ty velké orbitální stanice), problém je, že úspora z rozsahu je v tomhle případě sporná: ano, jasně, u několika nezávislých startů a několika lodí se spotřebuje užitečné zatížení na konstrukci těch lodí, takže jednak klesne zlomek užitečného zatížení a jednak velikost největšího přepravitelného objektu, takže pokud uvažujeme "kolonizaci", chceme mít možnost tam přepravit nějaký velký a těžký funkční celek a ne ho kvůli přepravě rozebírat na prvočinitele, apod. Jenže pořád je obrovské množství nákladu, který po částech přepravovat lze (většinou jakékoliv zásoby), a tam redundance a menší komplexita můžou být výhodou (může být lepší třeba přijít od 10% nákladních lodí přepravujících třeba potraviny a běžný spotřební materiál, než o 100% z8sob...)
    PES
    PES --- ---
    SATAI: jako "vyvětrat do vakua?" ;-)
    SATAI
    SATAI --- ---
    PES: plíseň vyvětráš, ne? ;-)

    #kecy
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Tak s tím přestupem, ono se třeba počítalo s permanentním "pendlem" mezi Zemí a Měsícem (počítalo se i s Marsem), kdy energii na rozpohybování celého toho objektu vydáš jen 1x a pak už se jen koriguje drobně kurz. Spoje k tomu by pak znamenaly lehčí náklad (žádné obří zásoby životní podpory, dovezou cestující na pendl, naberou cestující z pendlu a hurá zpět do gravitační studny).
    Samo, muselo by to být udělané tak, aby se to dalo i v delším horizontu udržet "čisté" (tj. sanitace, aby se to nezměnilo v létající hrůzu plísní, hub a dalších divných exemplářů ;-)), ale v obecné rovině to vypadalo funkčně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: no ano, ale ono ten nápad nevyplýval z nějaké aktuální potřeby, ale byl spíš okopírováním systému námořní, železniční a nakonec i letecké dopravy, kde existovaly nějaké potřeby mezipřistání a dotankování. Jenže analýzou ekonomiky takové kosmické stanice rychle zjistíš, že na místo, kde není nic a kam všechno musíš vozit, jak pohonné hmoty tak zásoby pro lidi, vlastně nezískáš vůbec žádnou výhodu v žádném směru: dopravit tam palivo a skladovat ho znamená ztráty toho paliva, dopravit tam samotné komponenty kosmické stanice je nákladné, čas, který lidé stráví tím přestupem, je opět čas, během kterého je nutné cestující nějak uživit a nechat něco dýchat, apod. - takže stanice na nízké dráze je vlastně čistý žrout prostředků, který nepřidává žádnou hodnotu, a Elon tohle nějak moc dobře pochopil a rozhodně nějak slepě nekopíruje von Braunovy rané nápady.

    Jedním argumentem pro stanici je levné testování technik pilotovaného kosmického letu - tím, že se stanice recykluje a vydrží dlouho, si ji může postupně vyzkoušet hodně lidí. Ale kromě samotného testování toho, co to s lidmi udělá a jak moc se zvládají podílet (různé opravy stanice zevnitř i zvenčí) tam vlastně praktický výsledek není. Oprava družic přímo na oběžné dráze byl zajímavý nápad, ale přelety mezi různými drahami jsou energeticky náročné (proto Rusko chce svojí stanici na polární dráze - toto by mohla být jistá alternativa ke Starlinku, protože by dosáhli v podstatě jen s nepatrnou změnu sklonu dráhy těch družic na celou škálu oběžných drah přelétajících nad celým povrchem Země, a opraitelnost/dotankovatelnost těch družic by skutečně nějaký ekonomický význam mít mohla. Elon se ten samý problém snaží řešit hrubou silou - prostě vynést tolik družic, že má nějaké v záloze - a NASA kdysi vynaložila na opravy Hubblu tolik úsilí, že převážil trend spíš ty věci vymýšlet tak, aby opravovat nepotřebovaly.

    Smyslem kosmické stanice je dnes 1) dělat vědu ve stavu beztíže a celkem slušného vakua 2) pozorovat Zemi z určité vzdálenosti. Jiné výhody nízká oběžná dráha nemá, kromě propagandistických / pí-ár, a to zase vyžaduje populaci odmalička krmenou určitým druhem narativu (a to popravdě západní komercionalizovaná sci-fi tak úplně není). Zkoušelo se marketingové využití.. ale v podstatě nic moc. Létat na nízkou oběžnou dráhu nebude zas tak ultra-nákladné a nakonec se to dělat bude, protože třeba menší národy budou nějak instinktivně chtít zopakovat úspěchy těch velkých - tak, jako ESA chtěla ušetřit tím, že předvede mezinárodní spolupráci (a demonstrovat tu spolupráci jako takovou), tak jiné národy typu Indie, Japonsko a Korea budou chtít demonstrovat, že to zvládnou i bez spolupráce, apod. Ale praktický a tím pádem ani komerční význam to nemá... je to jeviště pro určitý ty show, která potřebuje svoje publikum. (což se ale dá říct téměř o čemkoliv, co lidé dělají... takže proč ne i toto...)

    Já spíš než kosmické hotely (které vlastně kromě ultra-drahého prefabrikovaného zážitku nemají co nabídnout) sleduju úsilí jako byla mise Polaris, tedy samostatný let kosmické lodi: tu jde navést na zajímavou a unikátní dráhu a podle mě kosmická turistika bude spíš než o pohodlí o nějakém soukromém lámání rekordů, v těch kategoriích, kde to NASA nemůže moc zdůvodnit. Např. rekord v sólovém letu v kosmickém lodi drží od 60tých let a přitom je velmi jednoduché se do tohohle pustit - většina kosmických lodí dokáže prostě menší počet lidí udržet v kosmu při životě po delší dobu a nabídnout současně víc "místa na nohy"; pro národní kosmické agentury to ale nedává velký smysl, protože to riziko není vyvážené žádným skutečným přínosem (možná by něco mohla zkusit Indie, tak je v asketismu a meditaci dobrá). Stejně tak třeba pro rekord ve vzdálenosti od Země nepotřebujete hned Starship se všemi těmi dotankováními... potřebujete něco malého a lehkého, kde bude dost místa pro jednoho šílence, který si to zaplatí. (Moc se to neliší např. od sólových plaveb na jachtách, apod. ale tam k tomu není tolik technických důvodů, k tomu aby tam člověk byl sám... a stejně se to děje)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KOUDY: Kdyby to stavěl, tak tam bude posílat starship místo falconů, kde bude mnohem větší efektivita. Ale starship ještě není hotový. Na kolonizaci marsu bude potřebovat globální rychlý spolehlivý internet, aby všichni ti roboti ovládaní skrz AI měli mezi sebou taky nějakou koordinaci. Tady si to zatím jenom zkouší a trénuje a sbírá kapitál na kolonizaci.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    KOUDY: tak on ten trh s lidma co chcou na obeznou drahu neni moc velky. Ale imho nejvetsi duvod je ten, ze vyvoj jakehokoliv programu zahrnujici lidskou osadku radikalne zmeni naroky na vyvoj, testovani , regulace ze strany nasa apod.

    tohle se uvadi jako jeden z nejvetsich problemu raketoplanu. Od pocatku se navrhovaly pro transport lidi. To vyrazne stizilo & zpomalilo vyvoj. Spacex jsou zatim stale na pocatku.... Pockej az starship bude mit par desitek orbitalnich letu. Pak si to daji jako bokovku...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PETER_PAN: Ja cekal ze to bude jak ve scifi filmech, kdy proste rakety ze zeme budou vynaset naklad na obeznou drahu, kde bude vesmirna stanice..cili takovy hub a z nej budou startovat lode s doplnenym palivem/posadkou zvyklou na stav beztize apod..na mars..na mesic atp. Bral jsem to jako celkem logickej mezikrok, kterej by se mel v pristich deseti/patnacti letech odehrat a cekal bych, ze bude hlavne soukrome financovanej bud Muskem nebo Bezosem, protoze mezi nima se imho odehraje nejvetsi souboj o osidleni mesice/tezbu surovin apod.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KOUDY: Elona imho zajima stanice na mesici. Vesmirna stanice na obecne draze je jen draha a slepa cesta, kdyz ji tam BTW bude mit treba jen tim ze tam v budoucnu necha "zakotvenou" vhodne upravenou Starship. Nebo si tam udela takove ruske kolo z nekolika Starship co budou inercii tvorit jakoze gravitaci na palube.
    KAERO
    KAERO --- ---
    KOUDY: protoze by z toho spacex ted nic nemel. Jaky by byl byznys? Byznys bude az Axiom ozkousi sve hotely na obezne draze, a na takove zkouseni je ISS zatim dostatecna. A co jsem pochopil, pro svuj aktualni plan cesty na mars Musk zadnou vesmirnou stanici nepotrebuje.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Nikde jsem to nehledal, ale muzete mi nekdo vysvetlit, proc si treba Musk nestavi vlastni vesmirnou stanici? (klidne si za to hateri muzou dosadit "jako nejakej vilain z Jamese Bonda :)..Stoji to moc a on nema tolik penez? Nebo je stavba soukrome vesmirne stanice podminena nejakym schvalenim ruznych narodu ci vesmirnych agentur?

    KOUDY
    KOUDY --- ---
    CRAZY_IVAN: jedna se jen o to slovo. Algoritmus zadnej kontext nevycte. Na twitteru si hodim slovo napalm jako prispevek a nic se nestane :)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    KOUDY: nevim jakej kontext napalmu to je, ale moc mile to nepůsobí :D
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    CRAZY_IVAN: Ja uz dostavam od fcb vyhruzky i za slovo napalm. Proto mam na twitteru rad ty rozvolneny pravidla a zadna Markova sit se tomuhle nikdy rovnat nebude. Proto se taky 70% uzivatelu kteri zkusili threads po dvou tydnech vratilo zpet na twitter.

    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    KOUDY: Nepsals něco o sekání rukou? Bych se divil, kdybys dostal ban za nazvání dementama.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: je to tu offtopic. na Mastodonu / ve Fediverse jsou aktivní některá super jména z akademického prostředí. Celkově ten projekt existuje rozhodně daleko déle, než jak dlouho Elon vlastní Twitter. Fediverse bude představovat další level vývoje Internetu - tak, jako po počáteční éře e-mailu, usenetu a anonymního FTP následovala éra webu a po éře webu éra sociálních sítí. Fediverse je velká věc a Twitter se do ní nakonec (po mnoha vzájemných tanečcích) připojí (to už tam ale bude fungovat spousta jiných silných hráčů...)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PER2
    PER2 --- ---
    Starship Integrated Flight Test 2 is scheduled for liftoff on August 31st at the earliest!
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: ja si pockam jestli vyhraje Trump, resp. do dalsi genocidy a podilu Twitteru na sireni nenavisti, resp. podpory Trumpa.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam