• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    E2E4: Jen bych si dovolil upřesnit pojmosloví stran Krymu — ne Ukrajině útočit na Rusko, ale Ukrajině útočit na ruské okupanty na svém území.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: je mi to u prdele. radeji zemru svobodny v jaderny vyhni, nez zit jako otrok kremlu. na rusky atomovky seru.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: o to ale nejde.

    Jde o to, ze Elon ma nekontrolovatelny geopoliticky vliv bez demokratickeho mandatu. To, jestli nejaky stat ukrajine dovoli utocit na rusko by melo bejt rozhodnuti volenejch predstavitelu, ne vrtochu miliardare. (vrtoch v tomto pripade doslovny - Elon otocil)


    I kdyz jsem presvedcen, ze je v tomhle Elon hloupy, naivni a sledujici hlavne sve zajmy (kňů, SpaceX nevydelava, tak necham rusaky vrazdit ukrajince, stejne byl Krym vzdycky rusky jo a taiwan bychom meli dat cine jako HK), tebe o tom nedokazu presvedcit. Protoze jsi podle meho a priori presvedcena o Elonove bozstvi a neomylnosti, ale zaroven si myslis ze to tak vubec neni, ze je proste objektivne genialni a my tomu neorzumime a jen ho nemame radi, kňů. :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    elon ma rad ketamin. podle toho to taky dopada. (ezo)fetaci vetsinou konci v zajeti rusky propagandy.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: rozumim pokud jsem s tim uz otravna, ale ten VC mi pripada ze ma vetsi kupni silu nez konvencni vlady. obzvlaste nez US (jak se nam furt vysmivaji ze EU je totalne out, preregulovana, pomala).

    plus what about china (nemuzes zregulovat ani AI, protoze jinak...). Takze ja sazim na ten prechod k feudalismu 2.0, úpadek normálních států
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    YMLADRIS: co je podle tebe jaderna valka? Kdyby rus pouzil jadro na ukrajine, tak proti sobe postve celej svet. Takhle ma tichou podporu ciny a indie, kterym evropa ve srackach vyhovuje.

    Kdyby rus poslal vsechny balisticky rakety po celym svete, tak nas posle do doby kamenne (not really) a sam prestane existovat. To nechce ani ten rus.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: tohle asi enraguje zdejsi libtardy.. :)

    Vsechny technologie nebo oblasti s velkym dopadem jsou regulovany nebo primo ovladany statem:

    jadro, zbrane, finance, klasicke telekomunikace, monopoly, medicina.. Drive tu bylo i extremne vysoke zdaneni nejvetsich bohacu.

    Novy technologie regulaci nejak unikly. Ono to je castecne tou novosti (viz silene regulace v letectvi vs nicotne regulace leteckeho softwaru vedouci k Boeing 737-MAX), ale hlavne vlivem VC penez v USA.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MAKROUSEK: to je zajimave, slysim prvne. mas zdroj nebo precedent? a jak to v praxi probiha? (miliardar prevede pulku firem na manzelku nebo na syna, jak by se to udelalo v CR?)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: jo no ja se predevsim snazim chapat, jak funguje svet. Pokud v ankete vyjde ze drtiva vetsina lidi si nemysli, ze se riskuje jaderna valka, ma to vysvetlovaci potencial ohledne toho "jak si ten zmrd muze dovolit brzdit ukrajince"
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    YMLADRIS: Je to pomerne jednoduche. Do nekolika let donuti vlada Muska sve firmy rozdelit, stejne, jako se to dela u ostatnich. Takze se bude muset rozhodnout, jestli si necha rakety nebo auta.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: unika mi smysl tyhle ankety? Elon ma pravdu podle ucastniku tohodle fora, ktery ho bud maji za boha nebo povazuji lidi co ho maji za boha za blazny nebo maji radi rakety, ale o geopolitice vedi tuzku?

    nebo uz jsi presla na Elonovske rozhodovani pomoci anket v nespravne vybranym vzorku aka "let the people decide" ? :)

    je to tu off topic, ale hrozba jadrem je retorika. realna hrozba to neni, protoze by se tim dostalo do severokorejske situace - kteri, mimochodem, taky stale jen hrozi..

    jestli se chces trochu poucit:

    https://www.chathamhouse.org/2022/07/myths-and-misconceptions-around-russian-military-intent/myth-6-russias-nuclear-threats-are

    Rattling the Nuclear Saber: What Russia’s Nuclear Threats Really Mean - Carnegie Endowment for International Peace
    https://carnegieendowment.org/2023/05/04/rattling-nuclear-saber-what-russia-s-nuclear-threats-really-mean-pub-89689
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: co navrhujes?

    technologie za poslednich 30 let totalne zmenily svet. uz se to bude jenom zhorsovat (koncentrace moci do rukou vynalezcu neceho s brutalnim impaktem). zakazes tech miliardare? jak presne

    nebo, nechas teda prohrat UA valku hned prvni tyden (zakazes civilovi aby jim poskytl starlink, protoze neni vhodne aby byl geopolitcky aktivni)?

    ptam se uprimne, visjak
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: pekny shrnuti.

    A znovu, mne nevadi a neprekvapuje, ze sezral ruskou propagandu i s chlupama ("The ambassador had explicitly told him that a Ukrainian attack on Crimea would lead to a nuclear response. Musk explained to me in great detail, the Russian laws and doctrines that decreed such a response." -> to se da snadno vyvratit tim, ze totez je totiz pravda na ruskem okupovanych uzemich mimo Krym a naivnim predpokladem, ze se rusko ridi nejakymi zakony a doktrinami, a ne proste tim co je pro nej v danou chvili nejvyhodnejsi)..

    .. mne vadi, ze ma takovejdle nikym nezvoleny silenec ma velkou geopolitickou moc.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SEJDA: Takze dle tveho osobniho nazoru, kdyz ti nekdo bude znasilnovat zenu a ona nasilnikovi zlomi ruku, budes se na to jenom pobavene divat, abys nebyl spoluvinikem toho, ze tva zena nekomu zlomila ruku. Pekna logika. A uz mlcim.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MAKROUSEK: vzdyt tam pise, ze zabranil tomu aby byla SpaceX spoluvinikem. Nic vic.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

    myslite si, ze je realna sance, ze valka na UA muze prejit do jaderne valky?

    44 hlasy od 44 respondentů

    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    YMLADRIS: Tady Musk potvrzuje, ze on osobne vydal rozhodnuti, ze Ukrajina nesmi znicit ruskou cernomorskou flotilu.

    https://twitter.com/elonmusk/status/1699917639043404146
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    svodka udalosti ukrajina a starlink od Isaacsona

    1. faze horecne akce “We ask you to provide Ukraine with Starlink stations,”

    “Starlink kits are already allowing Ukraine Armed Forces to continue operating theater command centers,” she wrote on March 1. “These kits can be life or death, as the opponent is now focusing heavily on comms infrastructure. They are asking for more.”
    - 2000 terminalu skrz Polsko. Ale neni elektrina.
    “Let’s offer to ship some field solar+battery kits,” Musk replied. “They can have some Tesla Powerwalls or Megapacks too.”
    By March 6, the company was providing voice connections for a Ukrainian special operations brigade. Starlink kits were also used to connect the Ukrainian military to the U.S. Joint Special Operations Command and to get Ukrainian television broadcasts back up. Within days, 6,000 more terminals and dishes were shipped, and by July there were 15,000 Starlink terminals operating in Ukraine.

    2. nadseni na vsech stranach

    “Commanders have been impressed by the company’s ability, within days, to deliver thousands of backpack-sized satellite stations to the war-torn country and to keep them online despite increasingly sophisticated attacks from Russian hackers.” The Wall Street Journal also did a feature. “Without Starlink, we would have been losing the war,” one Ukrainian platoon commander told the paper.

    Starlink contributed about half of the cost of the dishes and services it provided. “How many have we donated so far?” Musk wrote to Dreyer on March 12. She replied, “2000 free Starlinks and monthly service. Also, 300 heavily discounted.” The company soon donated 1,600 additional terminals, and Musk estimated its total contribution to be around $80 million.

    Other funding came from government agencies, including those in the United States, Britain, Poland and the Czech Republic.

    Historik Fergusson udělal sbírku, pojdme vybrat 5M na dalších 5000. Three hours later, he got a reply from Marc Benioff, the billionaire co-founder of Salesforce. “I’m in for $1M,” he wrote. “Elon rocks.”

    3. Září. Ukrajina chce potopit ruskou flotilu na Krymu

    He had just spoken to the Russian ambassador to the United States. (In later conversations with a few other people, he seemed to imply that he had spoken directly to President Vladimir Putin, but to me he said his communications had gone through the ambassador.) The ambassador had explicitly told him that a Ukrainian attack on Crimea would lead to a nuclear response. Musk explained to me in great detail, the Russian laws and doctrines that decreed such a response.

    So he secretly told his engineers to turn off coverage within 100 kilometers of the Crimean coast.

    Fedorov: tajna info: mame podmořské drony, které dokážou zničit cokoliv. Musk: impresivní, ale tyvole do treti svetove nejdu.
    He discussed the situation with President Biden’s national security adviser, Jake Sullivan, and chairman of the Joint Chiefs of Staff, Gen. Mark A. Milley, explaining to them that he did not wish Starlink to be used for offensive purposes. He also called the Russian ambassador to assure him that Starlink was being used for defensive purposes only. “If the Ukrainian attacks had succeeded in sinking the Russian fleet, it would have been like a mini Pearl Harbor and led to a major escalation,” Musk says. “We did not want to be a part of that.”

    Muskův mírový plán, rage na twittru, Zelenskeho anketa, Muskova zuřivost (podporil jsem UA 80 milionama, rusku jsem dal 0. WTF?).

    4. Rijen - vypnuti starlinku v dalsich oblastech blizko ruska. Na twiitru opet silna odezva. Musk je nasrany a uz to dal nechce pro UA platit.

    Shotwell je nasrana ze spacex ma jine podminky: Other companies, including big and profitable defense contractors, were charging billions to supply weapons to Ukraine, so it seemed unfair that Starlink, which was not yet profitable, should do it for free.

    “We initially gave the Ukrainians free service for humanitarian and defense purposes, such as keeping up their hospitals and banking systems,” she says. “But then they started putting them on f---ing drones trying to blow up Russian ships. I’m happy to donate services for ambulances and hospitals and mothers. That’s what companies and people should do. But it’s wrong to pay for military drone strikes.”

    5. Shotwell dojednala s Pentagonem, ze bude Starlink platit. Plan leaknul na twitter, opet halo jaky je Musk zmrd ze chce penize. Ten se opet nasral a "“The hell with it,” he tweeted. “Even though Starlink is still losing money & other companies are getting billions of taxpayer $, we’ll just keep funding Ukraine govt for free.”

    6. Fedorov uklidnuje Muska

    Fedorov tried to smooth things over by sending Musk encrypted text messages lavishing him with thanks. “Not everyone understands your contribution to Ukraine. I am confident that without Starlinks, we would be unable to function successfully. Thanks again.”

    Musk: Russia will stop at nothing, nothing, to hold Crimea. This poses catastrophic risk to the world. . . . Seek peace while you have the upper hand. . . . Let’s discuss this. [Musk included his new private cell phone number.] I will support any pragmatic path to peace that serves the greater good for all of humanity.
    Fedorov: I understand. We look through the eyes of Ukrainians, and you from the position of a person who wants to save humanity. And not just wants, but does more than anybody else for this.

    7. aktualni pozice

    na zacatku 2023 100000 novych starlinku na UA, zvysene naklady plati americka vlada.
    SpaceX udelalo Starshiled jako sluzbu pro vojenske pouziti.

    "SpaceX licensed Starshield satellites and services to the U.S. military and other agencies, allowing the government to determine how they could and should be used in Ukraine and elsewhere."

    Coz chapu tak, ze ted to nebude vypinat a zapinat Musk, ale Biden.

    https://www.washingtonpost.com/opinions/2023/09/07/elon-musk-starlink-ukraine-russia-invasion/
    SATAI
    SATAI --- ---
    SpaceX broke its record for number of launches in a year | Ars Technica
    https://arstechnica.com/space/2023/09/spacex-broke-its-record-for-number-of-launches-in-a-year/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam