• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    [ZOM664 @ 3. světová válka aneb kam náš svět směřuje? Status: Fog of War]

    Takze zadna nehoda, ale zamer.

    Kdyz vam nekdo neco se zbrani v ruce ukradne, uz to neni vase. To da rozum.
    SATAI
    SATAI --- ---
    OMNIHASH: je to na socialkach, tak to musi byt pravda, ni?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PATISLAV: Musk ale chodil do škol v Jižní Africe, do Států se dostal až na poslední rok bakaláře.

    YMLADRIS: tohle jsou všechno echochambers zanedbatelnýho zlomku populace, srovnatelný třeba s tím, jak všichni po nástupu Trumpa vyhrožovali, že emigrujou do Kanady. Já jezdím do Států celkem často, a nikoho, komu by takhle jebalo jako na sociálkách, v reálu nepotkáš.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JARDABEREZA: je pravda, že od té doby si slib hodný facepalmu nevybavuji.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    PATISLAV: V tomhle bych ti asi dal za pravdu... už za to v minulosti dostal nějaké pokuty tuším od SEC. Třeba ho nucená akvizice Twitteru naučí jak vhodněji sdělovat vize veřejnosti :-D
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JARDABEREZA: hele, kdyby neměl tu Teslu na burze, a nebyla tam tak zjevná korelace mezi Muskovými prohlášeními a pohybem ceny, tak bych ty jeho sliby možná taky vnímal podobně jako ty. Takhle se nemůžu ubránit pocitu, že to nemyslí upřímně, idealisticky.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    PATISLAV: Asi to oba vyhodnocujeme trochu jinak. Já když si sáhnu do svědomí, tak jsem sám říkal dost nápadů/vizí co jsem neudělal nebo nedotáhl do konce, ale pak se zase najde hodně těch, které jsem provedl podle plánu. Myslím, že má hodně nápadů a musí si z nich vybrat co za to stojí a co ne. Já se dívám na to co dokázal spíše než na to co nedokázal. Fabrika na elektromobily chrlí auta, starlink funguje, falcon přistává tak často, že to už nikoho skoro nezajímá a star ship vypadá na nejlepší cestě.
    PES
    PES --- ---
    ALCATOR: na tyhle slibotechny v IT (ať to v historii byl Jobs, Gates či další, i obři z IBM si smočili) existoval/existuje souhrnný název "vaporware" a Musk v tomhle není nikterak jiný...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ALCATOR: souhlas. Já to mám s Muskem jako s Bohem, nevěřím mu (na něj), ale byl bych šťastnej jako blecha, kdybych se pletl :)
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    PATISLAV: Pro zajímavost, viděl jsi film JOBS o Steveu Jobsovi? Je tam úžasná scéna, kde poté, co předvedou novej Mac (v devadesátých letech), tak se ho novinář po prezentaci ptá na nějakou otázku o operačním systému, a Steve Jobs úplně klidně mimo záznam řekne "Ještě jsme z operačního systému nenapsali ani čárku."

    Faktem prostě je, že se v technických oborech marketingově lže úplně všude -- na autosalónech mají auta pomocí popruhů stáhnuté pružiny pérování, aby vypadaly nižší a tím pádem aerodynamičtější (nebo cosi), propagační fotky iPhone měly schválně vybranou takovou tapetu plochy, aby nebyl vidět průstřel předního foťáku, prezentace operačních systémů jsou pečlivě nacvičené divadlo, kde někde v zákulisí kdosi pouští další snímky powerpointu, protože si nikdo netroufne pustit skutečné záběry OS naživo... A to ani nemluvím o podvodnících typu Theranos.

    Ona potíž je nejspíš v tom, že my, plebz, CHCEME být ohromováni hajpovými kecy. My CHCEME slyšet, že už za rok poletí první lidé na Mars, nebo že elektrický tahač náklaďáků vyjede už za rok či za dva a bude mít dojezd 1200 kilometrů. Jsme jak malí haranti, co chtějí slyšet fantasmagorické příběhy a inspirativní možnosti brzké budoucnosti. Kdyby ne, četli bychom suchopárné novinové články o tom, kolik se reálně sklidilo kukuřice :-)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JARDABEREZA: kdyz ja mam problem s tim, ze ani v te technice to neni nic moc chovani. Zejmena mi vadi jeho manipulace trhem, kdy ohlasuje neexistujici funkce "na podzim tohoto roku" s cilem hypeovat akcie Tesly, nebo jeho snaha zneuzit hyperloop k zablokovani VRT v Kalifornii, nebo jeho absurdni Tesla metro v Las Vegas, s propustnosti nizsi nez ma jednosmerka na Male strane. Nebo napad SpaceX na raketovy port u New Yorku, odkud by startovaly rakety na druhy konec planety, nebo jeho nerealisticke, az doslova lzive plany na kolonizaci Marsu (tusim, ze puvodni termin je jiz v minulosti), nebo to, jak zatopil astronomum s jeho vsudypritomnymi satelity, slibovani LVL 5 AI v Tesle nejpozdeji pristi rok, slibovani Tesla Semi v totalne nerealistickych terminech a tajeni skutecnych parametru a nasledny podvudek s baterii pri pilotni jizde... a to pisu jen z hlavy.

    Je to totalni prodavac hrncu i v oblasti vedy a techniky. Jen ma diky neetickym praktikam pri obchodovani na burze dost penez na to, aby to ty jeho firmy s obrovskymi problemy tahly dal, takze nejake vysledky ma a mit bude.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    KOUDY: Plus tedy je tam takový paradox, že kdyby se nějaká celebrita rozhodla, že NEBUDE komentovat společenské dění, s odůvodněním, že není důvod, proč by její hlas/názor měl být slyšet víc, než názor kteréhokoliv jiného nevoleného občana, tak to mlčení bude interpretováno jako souhlas s tím, co se děje:
    - Elone, jaký je tvůj názor na to, co se stalo Georgi Floydovi?
    - Promiňte, ale nevidím důvod, proč bych měl zveřejňovat svůj názor do médií - názor na to mám, stejně jako každý další člověk, takže dokud se nezeptáte všech lidí, nedává smysl ptát se mě.
    - Aha, takže PODLE TEBE TO BYLO OK FLOYDA TAKHLE POPRAVIT???! Fuj!

    Je to takové to "Damned if you do, damned if you don't"
    WILL
    WILL --- ---
    YMLADRIS: Tohle je přirozenej důsledek systému dvou stran a narůstajících sociálních tlaků, ne toho, že demokratická strana se rozbila. Máš víc a víc polarizovanou společnost, takže ty kraje tam volí daleko víc lidí. Ale nejsou blbí a nebudou volit nějakou alternativní stranu, ale prohlasujou si svoje kandidáty v primárkách. Ale demokratická strana je stále tisíckrát funkčnější, protože jim vládnou centristi a je tam hlasitá woke minorita, zatímco trumpismus stále ovládá většinu republikánské strany.
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: na to platí stará okřídlená hláška: Názory jsou jak díra v zadku, každej má svoji. (Drsný Harry)
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    YMLADRIS: hele a neni to tak nahodou vzdy? Predtim zas trumpem zhnuseni republikani prechazeli k demokratum.

    U nas jsou ted taky protifialovy nalady a pred tim byly protibabisovsky.

    Je to tak nejak nedilna soucast demokracie a duvod, proc se vladnouci strany stridaj. Je to zdravy proces, ktery znemoznuje to, co se stalo v rusku a co nas dovedlo do valky v evrope.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JARDABEREZA: To je ale problem vsech znamejch lidi, ze se vyjadrujou najednou ke vsemu. Delaji to i treba herci, zpevaci atp. Neni to o Elonovi vubec. Kim Kardashian se vyjadrovala k soudnimu systemu v USA apod :)..Proste ti lide na to maji nejaky nazor jako my vsichni, jenom jsou diky svemu dosahu vic slyset. Musk je furt primarne inzenyr a vizionar, kterej je obklopenej schopnejma lidma, kteri mu jeho vize pomahaji uskutecnit a on je dokaze namotivovat, stejne jako pred lety Jobs lidi v Applu, takze me zajima internet pro celou planetu a tim padem pristup i chudejch obyvatel k edukaci, elektromobilita, samoriditelny auta, solary na strechach a zakladna na mesici/cesta na mars/efektivni preprava nakladu po nasi planete. Vsechno co dela krome tohohle..jako je treba zkouseni ovlivnovat akcie nebo crypto, nebo ze se vyjadruje k politice ci si dela prdel z bernieho nebo koho, ze furt jeste zije, nebo ze ma 15 nebo kolik deti..etc..tohle vsechno je treba me uplne u prdele a beru to s humorem, protoze v mnoha vecech byl treba Jobs jeste horsi nez Musk. Takze me zajimaj primarne ty technologicky veci a jak jeho firmy dokazou posouvat cele lidstvo dopredu at uz z hlediska dobyvani vesmiru, nebo z hlediska elektromobility..Vse ostatni je pro me jen prdel.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    JARDABEREZA: krasne jsi shrnul vsechny navstevniky tohoto auditka. Teda az na par verozvestu :)

    Par let nazpet jsme mu tu fandili vsichni.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    k tomu politickemu posunu v US. hodne demokratu je vytocenych. Volne bych to prirovnala k tomu, ze lidi v CR byli treba presvedceni komunisti, ale pak prisel Stalin a cistky. Anebo v mensim prisel 68 rok, normalizace. A reformni komunisti pochopili, ze to opravdu neni doktrina, za kterou by chteli se stavet. Tak v americe se rozbila demokraticka strana, zesiluje tam social justice fundamentalismus. Lid je nasrany. A v tom jejich systemu dvou stran proste prechazi k republikanum. Neni to neco, co by nejak vytvarel nebo tahnul Musk, deje se to tam obecne.

    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KOUDY: Dokud jeho cíle a ambice byli víceméně vědecké a technické, tak jsem ho měl v oblibě protože to mu jde fakt dobře i teď. Jakmile k ambicím ale přidal i politiku, právo a více sociálních věd, tak mě začíná celkem sr*t :-D Bylo by hezké, kdyby exceloval ve všech oblastech lidského konání, ale asi jsme našli jeho limity. Ale vesmírný program a elektromobilitu mu přeji ať se mu daří.
    PES
    PES --- ---
    YMLADRIS: ale ono to tak nakonec nejspíš dopadne, vlády si nakonec uvědomí, že megakorporace jim přerostly přes hlavu (obecně) a že je třeba jim setnout ty vyčuhující hlavy...
    ...a to pak majitelé těch ostatních Elonovi pěkně "poděkují", protože jak se to vládní "sekernictví" rozjede, tak to nebude jen o firmách EM, ale vezmou to pak šmahem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam