• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: v tomhle ohledu je ovšem neziskový celý internet :-) a důvod, proč se novináři začali schovávat za paywally. Ale to už je tu hodně #offtopic ...

    Pointa prostě je, že já už jsem si zaplatil za mobil nebo notebook a internetové připojení. A to by mi mělo umožnit vidět obsah, který je někdo jiný na Internetu ochoten vytvořit a vložit zadarmo. Placené sociální sítě jsou vlastně inverzní adblock - je to blokace free obsahu, dokud nezaplatím :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: jaky banner? is this some peasant joke i'm too adblock to understand?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: ty jo, neziskovej je Mastodon, ne NYX. Když si neplatím prémiovku, čumí tu na mě banner (je vtipný, jak za mých mladých let ten stejnej formát banneru znamenal, že je to pruh prakticky přes 3/4 obrazovky... zatímco dneska je to takový směšný obdélníček, vzhledem k růstu rozlišení monitorů :-)

    Faktem je, že diskuzní fóra, jak je NYX, jsou jednoznačně boomerský formát komunikace. Mládež je fakt někde jinde. Ale jak ji dostat na Mastodon, to nevím. Část mládeže bude alternativnější a ta se tam podle mě srocovat bude (vlastně se to už děje) - ale čím zaujmout mainstreamovou mládež, to je složitá otázka.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MAKROUSEK: vsak to vidim na tiktoku, kterej prave testuje to placeni :)
    PES
    PES --- ---
    E2E4: asi tak...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PES: tak twl prémiovka nyxu je podpoření neziskového projektu, ne placení za větší dosah toho co člověk napíše a pro (pokus o) profit komerční platformy..
    PES
    PES --- ---
    JARDABEREZA: L-In šel pod M$ do kopru. Prakticky nic relevantního tam nepřijde, spíš se to změnilo na reklamní a prodejní stoku (namísto kariérní sítě), od konfliktu na UA docela dost pokusů vecpat se do přízně rusky znějícího jmen či firem/lidí tvářících se jako původem z UA, a poslední dobou jsem měl skoro pocit, že se tam navíc nastěhovali snad z grinderu (dle stylu úvodních zpráv pokoušejících se navázat kontakt do Connections)...
    PES
    PES --- ---
    THAIGRR: chvíli, navíc cena NYX/rok (zvláště při využití Bonus před koncem roku) vs. měsíční ceny (a)sociálních sítí je někde úplně jinde...
    ...a svým způsobem bych si vystačil i s neplaceným NYXem.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    PES: jak dlouho si platíš prémiovku tady na nyxu?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KOUDY: To jenom proto, ze ses boomer. Generace alfa komunikuje na sockach temer vyhradne videama.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja bejt Elon tak pomalu nakoupim obri mnozstvi dogecoinu a pak zavedu ze X lze platit jen dogecoinama, win-win
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: dezinformace od úplně ad-hoc anonymních účtů jsou ten nejpodřadnější level, který obtěžuje, ale vážně ho nebere nikdo. Jo, takhle dezinformace od zavedeného účtu, který má už léta stejnou ikonku a široký okruh přátel... ty už skoro nikdo nerozezná od informací :-)

    Mě se nejvíc líbil legendární výrok jednoho nejmenovaného českého levicového aktivisty: "Nevěřte nikomu. Ani nám :-)"
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Tim jak se socky rozsirily v nich vznika plno dezinformaci ktere siri lide bez pratel a ikonek. Driv kdyz jsi byl nekdo, tak jsi na facebooku nebo instagramu ci twitteru dostal blue badge. Dostavali ho lide se 100k sledujicima a vic, dostavali ho herci, hudebni ikony, topinfluenceri atp..Samozrejme zdarma. Takze nejen, ze na tech socialnich sitich vydelavali miliony dolaru rocne (staci se podivat kolik ma ze socek rocne treba Kim Kardashian, Messi, Ronaldo, Beckham, The Rock a miliony dalsich)..ale jeste meli blue badge ze jsou neco vic. Elon tohle zatrhnul a rekl ze blue badge ktere bude znamenat "ses neco vic" si muze koupit kdokoliv za 8 dolacu a ze tem hvezdickam ktere vydelavaly diky sockam miliony dolaru rocne prece nebude vadit, ze budou platit 8 dolaru mesicne jako plebs. Samozrejme jim to vadilo, protoze uz nebyly neco vic a nekdo je hazel do stejneho kose s plebsem, takze treba Stephen King napsal asi 30 tweetu o tom jak muze bejt twitter rad ze na nem je ale ze na to ted sere a jde jinam (samozrejme nikam neodesel a dal vydelava diky propagaci svejch knizek na twitteru miliony dolaru)...Kazdopadne cele to hned okopcil Snapchat (ikdy ten mel to overeni a lepsoucet mozna driv nez twitter..nechci kecat)..a Zuck, kterej ho hned nabidl na instaci a facebooku - https://www.theverge.com/2023/2/19/23606268/meta-instagram-facebook-test-paid-verification
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: pořád nějak nebereš v úvahu, že verified accounty na Twitteru původně byly "ověření občankou". Elon tohle ověření nahradil jen dokladem, že někdo někam poslal 8 USD (jakákoliv kreditka, bez ověření, že opravdu má pak pod kontrolou ten účet, co si zaplatila).

    Bez pochopení toho, čím Internet původně byl (federací akademických sítí, kdy se tak nějak předpkládalo, že školy si uhlídají, koho pustí na akademickou půdu), nejde úplně pochopit, jak moc se Elonův model liší od toho původního. Ovšem je pravda, že úplná ad-hoc anonymita není udržitelná. Já věřím v kultivovanou pseudonymitu (jako tady na NYXu).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: zřejmě ve chvíli, kdy ta osobní data stejně už mají v podstatě všichni, jejich hodnota není až tak závratná (stejně není legální je použít/zneužít... což v podstatě neutralizuje jejich hodnotu, ne kvůli riziku trestu, ale proto, že zneužití těch dat nebude mít právní závaznost....)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES:
    KOUDY: ne. Někteří ty plus minus dvě stovky zaplatí, jiní, kteří nedají dopustit na původní duch Internetu, postavený na dobrovolnosti, bezplatnosti a určitém přidrzlém rebelantství, odejdou z komerčních sociálních sítí na Mastodon. Protože proč ne: instance mezi sebou dnes o uživatele spíše soutěží a založit si novou není extra složité (nebo je za to možné zaplatit, vím o jedné nejmenované firmě, která za to chce 600 bez DPH, zájemci ať píší do pošty)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KOUDY: spotify je simplex ne? tzn. je jasne definovany producer/consumer + nemuzes linkovat individualni lidi mezi sebou a zakladat zajmovy komunity
    zatimco youtube ti dovoluje budovat komunitu, vest diskuze, interagovat s producentem obsahu, na par kliknuti zacit generovat vlastni, etc...
    coz je imho taky duvod, proc Statista zahrnuje youtube do monitoringu socek
    KAERO
    KAERO --- ---
    KOUDY: platit za to ze firma ze me zdima osobni data? Aby mohli vydelavat dvakrat, na mych platbach a jeste na prodeji osobnich dat? Ne, nikdy.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Pak je tu ještě placený LinkedIn... potom co to koupil MS je z toho víc Facebook https://premium.linkedin.com/
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OTAVA: Tak bude to optional abys nevidel reklamy..ale ja bych to zavedl povinne..4 dolace mesicne treba..za to ze tu sit vyuzivas a jeste overeni obcankou aby bylo videt ze ty sracky pises ty a ne anonymni profil s profilovkou civavy :)..samozrejme se to zasekne na monetizaci kdyz vime kolik tiktok nebo meta rocne vydelavaj diky reklamam..ale bylo by to hezky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam