• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SEJDA: Starship má ten payload prostor někde v horní třetině, ve špičce jsou nádrže na přistání, tak by otvírární krytů nijak moc nepomohlo:

    ARAON
    ARAON --- ---
    PES: No JA to vim.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LEGI: posledni co jsem videl je, ze starlinky 2. generace budou vypoustet jako PEZ .. ze shora bude tlacit pruzina a ze spoda budou vylitavat do jedne strany, takze budou stacit "vratka" nekolik metru siroka a mozna metr vysoka, takovy deployer pro prerostle satelity.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    PES: ajo ty neumis cist. Tim se to vysvetluje. Say no more :)
    PES
    PES --- ---
    AVATAR: jo, četl, ale právě se mi nelíbila ta formulace ARAONa, protože to nic nést nemělo, tak proč tuhle část od SEJDA vůbec bral v úvahu. Každopádně ve výsledku ta jeho odpověď z něj vypadla prakticky v tom stylu, na jaký jsme si tu teď stěžovali u titulků v médiích - prostě svedla k negativnímu pojetí výsledku.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    PES: cetls na co araon reaguje? Cywe to je zas diskuze. Sejda vali jeden nesmysl za druhym s jistotou brouka pytlika, ymladris predvadi, jake svinstvo jsou parasocialni vztahy a ty vysvetlujes ze nebe je modry a trava zelena. To uz snad radsi ten twitter.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    LEGI: Jaky je aktualni navrh tezko rict, tam se iteruje ruzne. Ale urcite se nemuze nic oddelit nevratne, pak by s tim neslo pristat.
    LEGI
    LEGI --- ---
    mimochodem - k nákladu...
    viděl jsem (nějaké starší) animace, jak se na "horní" straně Starship otvírají "vrata" pro vypuštění nákaldu, tento koncept předpokládám trvá, žádné odpadávající fairingy ve hře nejsou, ne?

    taky by to nejspíš kazilo tu tezi 100% recyklovatelnosti
    PES
    PES --- ---
    ARAON: od toho to byl testovací start, aby postupnými iteracemi zjistili co je špatně z toho co je nenapadlo nad "rýsovacím prkny" či "při pohledu jen tak z okna", proč je to špatně a jak z toho ven ;-)
    ARAON
    ARAON --- ---
    SEJDA: Tak vzhledem k tomu, ze Starship vybouchla driv, nez by mela moznost neco vypustit, tak by to zas az takovy uspech nebyl.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Mimochodem letělo to prázný anebo tam byla nějaká umělá zátěž?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    E2E4: tak kdyby tento 2. test Starship nesl testovaci Starlinky plnhodnotne 2. generace, tak si myslim, ze by to byla uspesna mise. Muzou s tim zacit kdykoli.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    TOXICMAN: Krasny jak se hned dokazou poucit z tech chyb.
    ARAON
    ARAON --- ---
    E2E4: Tak pokud se podivame na Falcon 9 stats, tak: "From 2013 to 2016, sixteen test flights were conducted, six of which achieved a soft landing and recovery of the booster..."
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SEJDA: mně by zajímalo, kolik zkoušek se teda dá očekávat než to bude použitelné? jednotky? 10? 20? nikdo neví?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: mas pravdu .. mame jenom jeden plne recyklovatelny prvni stupen.
    ONDRA_99: argument je to takovy, ze mame uplne novou raketu s novymi schopnostmi a tak uvidime jeste mnoho slepych ulicek.
    Opacko z F9, co mne tak rychle napadne: usporadni motoru (tim uz si prosel Booster nekolikrat), zmena grid finu (motory, mataerial), jak dlouho jim trvalo vyladit pristavaci nohy :) a co teprve ty atmosfericke stity, pamatuje si jeste nekdo ty lode s obrimi sitemi? :)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    ONDRA_99: Jo a teda my mame nejakou plne recyklovatelnou raketu? To mne asi neco uteklo.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: Co je tohle za argument? To je presne na urovni jako kdyz zkouseli pristani s F9 a ostatni rikali "mame tu spoustu raket ale zadna nepristava".
    SATAI
    SATAI --- ---
    LEGI: ze se hotstaging povedl, to si jeste jisti nemuzeme byt. Spis jo, ale zda nakonec neudelal nejakou paseku, to zatim nevime.
    ARAON
    ARAON --- ---
    SEJDA: No ale taky je mnohem menší, takže problém “šplouchajícího” paliva při zpomalení bez hot stagingu je lépe zvladatelný. A zvýšení možného nákladu o 10% rozhodně také není nic, nad čím by někdo mohl ohrnovat nos.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam