• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TOXICMAN: protože beton je levnější rakety, žejo :-)
    elon to vymyslel naprosto blbě, nebo jakej šaman to byl, takže nedělejme z přežití rampy úspěch, to mělo bejt od začátku projektově vyřešený. ale zas oceňuju tu agilitu, když se ukáže, že to je nahovno, tak se do toho rychle napumpujou peníze. je to vážně originální způsob vývoje,
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    OMNIHASH: Asi uplne nechapu. Pred SpaceX jedine co se umelo vratit a dalo se znovu pouzit (sic ne uplne levne) byl Shuttle. Ale i ten toho bez moznosti pouziti mel hodne.

    Za me mas nekolik urovni u raket, kazda vic narocna:
    - lvl 1 => umis opustit na chvili atmosferu (tam je napr. Blue Origin)
    - lvl 2 => dostanes naklad na orbitu (tam je napr. ULA)
    - lvl 3 => dostanes naklad na orbitu a cast rakety dokazes znovu pouzit (tam je aktualne pouze SpaceX)
    - lvl 4 => dostanes naklad na orbitu a celou raketu znovu pouzijes (to ted SpaceX zkousi)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PALEONTOLOG: je taky dobrý vědět, že samotný Launch Complex 39 se budoval asi 3 roky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KAERO: přesně ten saturn-V je příklad, kde měli s raketou podobný nosnosti dobrej příklad, jak založit rampu. ale když je natankovaná loď při startu levnější než beton, tak to samozřejmě není potřeba řešit :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ONDRA_99: opět se budu opakovat, ale vše po cestě zahodit většinou nezahrnuje celou raketu...
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KAERO: Neopomijel bych i rozdil narocnosti toho cile. Pokud by cil u Starship byl totozny s tim co ma SLS. To znamena donest naklad nahoru a vse po ceste zahodit. Tak si myslim ze uz to maji ted hotove. Rozdil je v tom ze narozdil od vsech ostatnich firem se oni pokouseji vejit do tak uzkeho marginu efektivity aby zbylo palivo i na to ze to dokaze cele zpet pristat. Je v podstate smesny ze nekdo porovnava vyvoj jednorazoveho nosice s vyvojem Starship, to je uplne jina liga obtiznosti.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @elonmusk
    Starship Flight 3 hardware should be ready to fly in 3 to 4 weeks. There are three ships in final production in the high bay (as can be seen from the highway).

    Tady je třeba číst například 6-8týdnů :D Ale třeba nás překvapí
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    PATISLAV: Myslím, že to není zrovna SpaceX, na kterém časově visí zpoždění v oné "budoucnosti kosmonautiky". Ostatní účastníci nejdou také zrovna podle plánu.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PATISLAV: NASA se pro ně rozhodla a musí vědět, že fungují úplně jinak... mimojiné proto jsou taky ve finále úspěšní v kompletně nových věcech.
    Žádné "Failure is not an option" , ale "Fail fast" a "If things are not failing, you are not innovating enough."

    Tyvole, znevěrohodnit a zničit celý program si může NASA sama s jejich astronomickými výdaji na jeden jediný start SLS...
    KAERO
    KAERO --- ---
    Uspech/neuspech je potreba posuzovat pri porovnani s ostatnimi:
    Napriklad vyvoj sovetske N-1, a ta bouchala o 106.
    Pak tu mame SLS, ale vyvoj SLS trval neskutecne dlouho, a to jeste pouzivaji motory, boostery i nadrze z predchozich jiz otestovanych nosicu.
    Co treba Saturn V? Za uspechem Saturnu V asi Starship zaostava. Jenze, na S-V sly v te dobe neskutecne vladni prachy. Takze opet tezko porovnat.
    Shuttle? Tohle v hlave nemam, nevim jak dobre jim sel vyvoj. Jedine co vim je ze trval fakt dlouho.
    Cokoliv ostatniho jsou natolik male rakety, ze nema smysl je zminovat.

    Kolem a kolem mi z toho vychazi, ze 2. start byl, s ohledem na cas a finance, uspech.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOUDY: tak můj hlavní problém s Muskem není to, že by za sebou neměl výsledky, ale že ty výsledky zveličuje a dává nesmyslné termíny. Dokud se to týkalo jen Tesly, Boring company a Starlinků, tak mi to přišlo úsměvné, jsou to privátní projekty, které se neovlivní mnoho z toho, na čem mi záleží. Jenže na téhle raketě závisí budoucnost kosmonautiky a tak mě trochu sere, že touhle svou vlastností může nejenom všechno zpozdit, ale znevěrohodnit a zničit celý program. Celá NASA a její rozpočet je značně závislý na politické podpoře a každé zpoždění může být impulsem pro přehodnocení priorit.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOUDY: jako promiň, rampa měla bejt v richtiku od prvního startu :D že napravili epickej fail snad nebudem považovat za úspěch :D
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Vzdyt odpalovaci rampa v pohode vydrzela, raptory fungovaly..doslo k hot stagingu apod ne?..Za me je tam docela dost uspechu..Tady jsou zas lidi kteri az za 20 let budou muskovy rakety pristavat na marsu budou remcat ze pristaly o 50 metru dal nez mely tyve. Budme radi ze zijem v takovehle dobe. Deset fajn fotek z uspesnyho testu starship u me vyvazi 1000 elonovejch dementnich tweetu.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ROGERD: extrémně optimistické termíny má EM odjakživa
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PATISLAV: ve streamu zaznělo, že primární cíl je dostat se k hot stagingu a to se povedlo, samozřejmě sekundárních bylo podstatně víc
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SATAI: já z podobného důvodu dal neúspěch. Čekal jsem to sice o dost horší a vysloveně mě příjemně překvapilo, že jim zafungovala ta sprcha. To samo o sobě zajistilo, že trosky nepoškodily trysky. Ale prostě pokud si v projektu stanovím nějaké testovací cíle a nepovedou se a k některým se ani nedostanu, tak to formálně úspěch není. Úspěch by to byl, kdyby se kvůli tomu neposouvaly žádné další termíny, což nepochybně budou. Ale uznávám, že je to úspěch v kontextu "jsme o krok dál". Mákli si slušně.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    Na poměry škarohlídů, co tvrdili, jak "tahle trocha vody tomu nepomůže, musejí tam udělat pořádný odvod spalin" a "tohle nemůže nikdy spolehlivě letět, podívejte na N1", to nedopadlo tak špatně.
    Jasně, raději bych to viděl pěkně celé s přetočením a sestupem, ale pokud se tentokrát nebudou muset prokousávat tunami papírů od všelijakých agentur, mohli by další start zvládnout rychle.
    A ještě před pár starty byl úspěch, když samotná Starship vybouchla až po přistání :)

    (Naslibované termíny neřeším, přijdou mi nereálné, ale nevím, nejsem projekťák SpaceX.)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BLACKHEAD: česky se tomu říká částečnej úspěch. Tady není co řešit, posledních pět nebo kolik fází testu neudělali, páč jim vybouchnul testovací objekt.
    SATAI
    SATAI --- ---
    BLACKHEAD: ja jsem tu v anketce hlasoval "uspech", ale viceme jen protoze to bylo 1 vs 0. Kdybych to hodnotil slovnim hodnocenim jak ve skole, tak bych napsal "Tohle pololeti ses zlepsil, ale jeste je co dohanet, abys stihnul terminy, co jsi nasliboval."
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    OMNIHASH, SATAI: #kecy
    Nevim jak to vidite vy dva, ale za mne to uspech je.

    - start na vsechny motory - zadny nevypadl pri ceste nahoru
    - rampa vypada tak, ze bych nepoznal ze tohle odletelo... (se znalosti toho, jak to vypadalo minule)
    - separace se poradila, lod pokracovala po vytycene trajektorii, booster se stocil zpet

    A navic:
    - oba vehikly se udrzely po hromade dost dlouho na to, aby z toho meli hafo dat pro dalsi upravy

    Nepojmenoval bych se zrovna "fanynka", ale ano, fandim tomu - v mezich zakona. ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam