• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: "vubec to neni Muscuv projekt. Jsou za tim uplne jini lide. "

    tell me more
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HOWKING: vubec to neni Muscuv projekt. Jsou za tim uplne jini lide. Musk jenom nejakym zpusobem zpruchodnuje financovani.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    V případě elektrod by to musela být folie potahující v podstatě celou lebku zevnitř a ještě by neměla možnost interakce s hlubšími vrstvami. Prostě mi ten Muscův projekt přijde trochu jako "Vyděržaj pijoněr" :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HOWKING: za 15 let uz z tech lidi, kteri letos vyzkousi dnesni Neuralink, nejspise nikdo zit nebude. Ani nevime, nakolik to chteji drazdit a nakolik jenom lepe (rychleji a citliveji) cist. Uvedomme si, ze se ted ucime nekolik veci: jak donutit cloveka s mozkovym implantatem zit co nejdele, jak mu umoznit zakladni zivotni funkce o samote, a vemme si, ze chcani ve stoje, bez plenky, by byl asi bonus, kdyz uz maji nekteri z nich mozek uplne "na kasi", ne jako opice.
    Ja se na to divam jako na nitroocni cocky, kdo by si ji dal dobrovolne?
    Zatim jsme se nejdale dostali k trifokalnim cockam, zadne adaptivni anebo rozsirene videni. Pokud nekdy neuralink nahradi zrak, tak to bude mit fakt priserne rozliseni. A podle mne to i s pomoci AI potrva stoleti.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jako fyzik si umím představit, že pokud budu mít možnost vysílat fázově a frekvenčně přesné el. mag. záření z velkého množství vysílačů na povrchu koule (helmy), tak jsem schopen interferenční maximu tohoto pole loklalizovat ostře v rozměru jeho vlnové délky a všude jinde bude energie nepodstatná. Což v případě mikrovln, které ještě projdou tkání bude podobná velikost. Takhle bych mohl prorastrovat v krátkém čase celý mozek. (bude zase frajeřina jako dnes s monitory, kdo má jen 60Hz helmu a kdo 120 Hz :D)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XBAHNO: Rozlišení Leksellova Gamma nože je 0.15 mm v hlubokých tkáních. Na povrchu bude lepší. Stejné by bylo nyní možné i nedestruktivně elektromagneticky. Za 15 let to bude zase jinde. Pochybuju, že ty elektrody jsou schopny interagovat v rozměru tkáně menším. Tkáň je vodivá a elektrické dráždění neuronu, je podobné kladivu - jejich komunikace na úrovni synapsí byť vedlejším produktem je náboj je chemická. (ale to je spíš dotaz pro nějakého biologa, tady jsem trochu na tenkém ledě)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    HOWKING: Dost nepravděpodobné. Z venku můžeš generovat pole, nějakou lehkou magii ho i modelovat, ale na úroveň dráždění pár neuronů, co ti umožní elektroda uvnitř, to se prostě nedostaneš. Tím neříkám, že nejde vůbec nic a nemá cenu to zkoumat, ale "rozlišení" tý voperovaný elektrody z venku nedosáhneš.
    SATAI
    SATAI --- ---
    HOWKING: nebo taky ne
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SEJDA: Proč to dělat invazivně, když je tu neinvazivní možnost, jen dotovat její vývoj, místo předpotopních "elektrod". Představám typu Matrix a nebo (mnou mnohem oblíbenější) Existenz, kdy je třeba fyzicky napojovat mozek na počítač se jednou budeme smát stejně jako představám Julese Vernea o technologiích budoucnosti.
    PES
    PES --- ---
    Btw. patří to mezi jeho "tři zákony"

    1. When a distinguished but elderly scientist states that something is possible, he is almost certainly right. When he states that something is impossible, he is very probably wrong.

    2. The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them into the impossible.

    3. Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
    PES
    PES --- ---
    ARAON: přesně, zrovna jsem chtěl také ocitovat ten výrok z roku 1962 (kniha "Profiles of the Future: An Inquiry into the Limits of the Possible")
    ARAON
    ARAON --- ---
    HOWKING: “Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.”

    Arthur C. Clarke
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jak (nevím kdo) kdysi řekl. Vyspělá technologie je pro laika nerozeznatelná od zázraků :D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DZODZO: Ten vývoj AI (pokud to srabácky nezabrzdíme) půjde radikálně do předu. Te virtuální reality nerozpoznatelné od skutečnosti se možná dočkáme i za deset let. Na takové úkoly jako mapování struktury a logiky, které vlastně ani nerozumíme (rozložení a funkce mozku), je AI doslova nástroj ideální. Umím si představit, že si za 15 led nasadíš helmu velikosti motorkářské. On bude chvíli poslouchat tvůj mozek aby pochopil, kde přesně máš centra kterých smyslů (a každý to budeme mít lehce odlišné) a pak postupným zesilováním na mikroskopické úrovni cíleného magnetického pole (něco jako je dnes Lesselův gamma nůž, ale nedestruktivní) si ošahá reakce tvého mozku na impulzy v konkrétních místech. Z toho si vytvoří mapu a pak už jen pomyslíš, na to, že chceš vr spustit a ocitneš se tam, kde sis to zvolil :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    HOWKING: AI vie zatial akurat generovat obrazky taylor swift ako ju prcaju loutky zo sesame street, v tomto smere zatial trochu sklamanie :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    YMLADRIS: Musk osobně se snaží množit, jak jen může... aktuálně má 10 dětí. :-D
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: k tomu je třeba dělat vše proto, aby Tvé tělo bylo je Tvoje (tedy aby se nikdo nemohl rozhodnout, že Tě k tomu tak či onak dotlačí - třeba jako to např. zkoušeli různě za covidu diskriminací/odepřením služeb pro neočkované... tak že by Tě třeba bez čipu odřízli od monetárního systému, např.)...
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    LoooL. Tvl self delusion hadr.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: pokud jsou tisíce kteří by vydupali ze země paralely SpaceX a chybí jim k tomu jen možnost v 17 emigrovat do Kanady a žít za dolar denně, měli bychom poprosit AI ať navrhne nějakej screening jak je vyhledávat. Namnožit Muska by posunulo dost záležitostí
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    E2E4: existuje to, protoze to zatim neprestalo existovat. zajimavy pohled! :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: mám z toho strach, samozřejmě, tedy "pocit". ale doufám, že se mi podaří, tomu vyhnout... stejně jako jsem utekl z Twitteru, apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam