YMLADRIS: "nuclear" není moc "network", je to nejvyšší úroveň centralizace a hierarchie, jakou si jde představit.
Americký stát vzhledem k vysoké míře dělbě moci sám o sobě představoval hodně "network" strukturu dávno před Internetem a americký trh ovládaný střední třídou spíše méně hierarchickou strukturou. Jestli někde existovaly nejrůznější zpětné vazby, schopné něco korigovat, tak to (kdysi) bylo tam. Emergentní struktura se v tomto případě vyznačuje strmou hierachií - i v tom cryptu byl počáteční gamble dávno dohraný a došlo tam k obrovské akumulaci.
Do jisté míry ale směřujeme k tomu být občané Microsoftu, Applu, Googlu, a případně Facebooku/X. Otázka je, jestli to chceme, ale nakonec přístup "je na to appka na mobilu" drtivě vítězí. Otázka je, jaké tady jsou zpětné vazby: ano, zatím si konkuruje (i díky státní regulaci) několik emergentních struktur mezi sebou a my máme na výběr. Lze si ale představit totalitní digitální společnost, kde bude jedna appka, která nám prostě bude říkat co máme dělat a co si o tom máme myslet (v Číně s tím docela laborují, včetně hlídání toho, kolik času strávíte memorováním Si-tin-pchingových výroků)
Elon, s tím jak mi po jeho převzetí X začaly na mobilu vyskakovat jeho výroky dožadující se pozornosti, to prostě přehnal. Mohl ze mě mít fanouška na dobrovolné bázi ještě ve své před-politické fázi, jenže jemu to nestačilo, protože fanoušci jako jsem já mu neměli zas tolik co nabídnout - ani na tu Teslu se řada z nás nezmohla (a s elektrokolem pro nás nehodlal ztrácet čas).
Nahrazení demokratické "tradiční" státní strukturou nedemokratickou otrokářsko-feudální strukturou je ve skutečnosti nahrazení dvě stě let trvajícího experimentu ještě tradičnější mocenskou strukturou. Samozřejmě, že se asi víc identifikuješ s elitami, než jiní debatéři v tomhle klubu, ale jinak je to fakt strašná propaganda a bullshit. Elonův Twitter/X je přílkladem hyper-centralizované, ne síťové struktury. A stojíme proti němu my ve Fediverse/na Mastodou, což je decentralizovaná struktura non-plus-ultra.