• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Jj strasnej pokrok v kosmonautice za poslednich 40-50 let.. uplne moc

    Raketoplany rip. MiR rip. Sotva par lidi obcas na ISS. Fakt uplne mega pokrok v technologiich co se tyce posilani lidi na dyl do vesmiru.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    PER2: Fakt? A jak teda vylepšíš tělesnou a psychickou stránku člověka pomocí technologií?
    PER2
    PER2 --- ---
    ONDRAT: clovek samozrejme nezformuje do nejaky odolnejsi bytosti, ale od toho ma prave ty technologie
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    PER2: Co je na tom LOL? Člověk nezmorfuje samovolně do nějaký odolnější bytosti.

    KOUDY: Ty už existujou dneska, a?

    XBAHNO: Určitě to nějakej pečlivě vybranej a trénovanej jedinec zvládne už dnes, ale nějaký masový cestování? Nevím, nevím.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ONDRAT: Dva a pul roku je celej round-trip po energeticky maximalne usporne draze s tim, ze cca 16 mesicu z toho je pobyt na Marsu a prelety po 9 mesicich. 9 mesicu ve vesmiru zas takovej problem neni, to uz tu bylo mnohokrat, pobyt na Marsu je s otaznikem, ale horsi nez ten let to nebude, spis mnohem lepsi. Fyzicky to takovy problem neni. Na palici to asi bude, ale to by se mohlo dat.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ONDRAT: Myslis ze nebude existovat za 20 let skafandr kterej vyresi nejakou termoregulaci velkou zimu a velky teplo jo?..Nebo nejakej obytnej modul..etc :)
    PER2
    PER2 --- ---
    ONDRAT: "to nevím co s tímhle dokáže pokrok v technologiích udělat, ale asi tak nějak tušíme, že nic moc"

    lol
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KOUDY: Tak to jsi asi nepochopil co jsem napsal. Nejde o pokrok technologický, ten já nezpochybňuju, ale o nedostatek fyzické a biologické odolnosti člověka (potažmo psychické odolnosti), tohle se technologickým pokrokem nezlepší. Není možný (samozřejmě zatím) člověka zamrazit a pak ho někde rozmrazit, to nevím co s tímhle dokáže pokrok v technologiích udělat, ale asi tak nějak tušíme, že nic moc.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ONDRAT: ale dyt nedavno mi tu vysvetlili ze na mars v pohode za dva tri mesice..
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ONDRAT: Třeba z toho udělají trestaneckou kolonii... jako ze Sibiře nebo Austrálie :-D
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ONDRAT: Vsak rikam ze ne my, ale ze nase deti. Verim ze pri soucasny rychlosti tehcnologickyho pokroku se klidne nekdo za tech 40 let na Mars podiva..40 let mas 1980 a 2020..Podivej se co se v technologiich stalo za tu dobu a exponencialne se to zrychluje. Samozrejme ze tam bude hovno co delat..Max tezit nejaky nerostny suroviny a posilat je zpet na zemi..ten mesic to same. Ostatne i proto mam tak rad For All Mankind na AppleTV, ale jako lidstvo nejak s tim osidlovanim jinejch planet zacit musime zejo..:)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KOUDY: Promiń, že do toho vstupuju, nijak nechci rozporovat tvoje teze. Každopádně má to jeden jaksi úplně drobnej zádrhel a to je fyzická schránka člověka. Už jenom aby člověk vydržel ve skafandru na Měsíci, kde není atmosféra a teploty +150 a -100 stupňů je dost těžký. A teď by měl člověk, jeho fyzická a psychická konstituce zvládat přelety na Mars, který i s optimistickým výhledem budou trvat 2 roky jedna cesta? Bylo by to samozřejmě skvělý, kdybychom se dožili prvního člověka na Marsu, ale nestane se to z výše uvedenejch důvodů a né kvůli nedostatku technickýho pokroku, ostatně můžeš klidně namítnout, že technologický pokrok dostane člověka na Mars nebo na orbitu mnohem elegantněji/rychleji/efektivněji, ale tam je prostě pořád limitem ta biologická stránka a časový limit pobytu v takovým prostředí.
    SATAI
    SATAI --- ---
    ESTEN:

    Bude to jako při osídlování Ameriky. Zoufalci bez perspektivy se vydají na nový svět. Zaplatí pár milionů babek za místo na lo...

    ...ale moment!
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ESTEN: Kazda inteligentni rasa se chce samozrejme rozpinat a rozsirovat. Na zemi prirozene drancujeme zdroj a jestli bude rust pocet obyvatel, budeme prispivat ke globalnimu oteplovani apod, tak bude planeta za par staleti pro lidi neobyvatelna, nebo obyvatelna mnohem hur. Mas o tom plno ruznejch studii, teorii i filmu (treba Interstellar). Jsou tu ruzny teorie ze skoncime nekde v metaverzu a budeme mit na hlave bryle a zit ve virtualnim svete (Matrix ouje) a Musk spis chce abychom jako lidstvo mirili ke hvezdam a objevovali stejne jako moreplavci 700 let zpatky. Mars je samozrejme v blizky dobe utopie. Zacne to nejakejma dalsima zakladnama na orbite, zakladnama na mesici odkud se bude litat na ten mars a tohle cele bude trvat treba 50 let, takze pochybuju ze se toho Musk dozije. Musk je ale ten clovek, kterej velkou merou prispel a prispeje k tomu, ze se toho dozijou nase deti..Viz jak se mu vsichni nejakych 13 let zpatky smali, kdyz rikal ze prvni stupne raket budou pristavat. Ted pristavaj dva stupne tydne a nekdy i simultalne. Sledujem tu s napetim kazdej pokus Starship, ktera bude za deset let letat do vesmiru taky 1-2x tydne. Tenhle pokrok se exponencialne zrychluje a pomaha mu i zdrava konkurence jako je Bezos s Blue Originem apod..Tesla to same. Nebejt Elona, tak ten nastup elektrifikace prijde daleko pozdeji a pomaleji. On je ten kdo to tu poslednich 15 let tlaci. On je ten jehoz vize se naplnujou a zhmotnujou. To ze rekne ze neco bude za dva roky a je to za ctyri je podle me v tomhle pripade uplne irelevantni, protoze k tomu cili to stejne smeruje a neni to ve valny vetsine pripadu jen nejaky placani slamy...Pak tu pet lidi resi ze tweetem ovlivnil nejakou akcii nebo ze si nezaslouzi bonus protoze je nejakej akcionar proti a dalsi tyhle blbosti..Tesla nabidla superchargery pro ostatni automobilky. Tesla nabidla svy patenty ostatnim automobilkam aby se rozsirila elektromobilita co nejrychleji..Mohla si to vsechno syslit sama pro sebe, ale neudelala to..

    Takze ja osobne vidim tri pro lidstvo velmi dulezity, veci ktery ho budou pushovat v nasledujicich dekadach dopredu..Prvni je elektromobilita..kde je Elon hlavni postavou a jeho vize tahnou Teslu dopredu..Tesla pak tahne dopredu celej trh. To ze ji ted po trinacti letech dohanej cinani je hezky..ale furt to Elonovi neodpare ze on je ten hlavni hybatel..Druha vec je vesmir, kde to opet tahne poslednich snad 8 let dopredu jeho SpaceX a jeho vize..a treti je AI, kdy to byl opet on kdo spoluzakladal OpenAI..Takze za me muze bejt pravicak nebo mit deset deti nebo trollit brecici peasants na twitteru ci vyhazovat levicacky nemakacenka z twitteru..ale za tyhle veci ho vzdycky budu respektovat, protoze to co pise na twitteru je oproti posouvani lidstva v elektromobilite nebo v objevovani vesmiru naprosto nepodstatny.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    OMNIHASH: ja teda doted nepochopil, proc by tam lidi chteli zit. A proc uz ted teda nezije nasobek toho poctu treba v gronsku. Jako turisticka destinace fajn (nez to ztrati punc extra exotiky), ale dobrovolny vynanstvi z dychatelny atmosfery? To uz radsi na poradnou vesmirnou stanici, kdyz uz.

    Samozrejme tomu fandim, a vedecky outposty na cizich telesech by byly (budou?) zarez jako svine, ale milionovy mesta my ass.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    New York
    CNN

    Here’s one advertiser that social media platform X doesn’t have to worry about losing because it’s turned off by Elon Musk’s comments: Tesla.

    The car company that famously shuns spending money on advertising spent $200,000 advertising on X through February of this year, it disclosed in an SEC filing this week.

    It’s not clear when the spending started, because Tesla doesn’t break out any spending in 2023, as it does in other listings of what are called “related person transactions” in the filing. So it’s possible that all $200,000 was spent in just the first two months of this year.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Asi kdyby přišel s tím, že umře jako starosta tisícovýho městečka na Měsíci, tak bych mu i věřil, že to může zvládnout, a ten Slovenskej rozpočet mu na to věnoval.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    E2E4: mno minimálně to milionový město na Marsu musel vědět kazdej, kdo se o to jakkoliv otřel, že je totální kravina. I když budu superoptimistickej a počítat s tom, že všechno poběží jak na drátkách a každej emigrant se smíří s 500kg věcí včetně vzduchu a jídla, tak je to 40.000 startů startshipu. Btw zatím jsme na nějaký 390. pilotovaný misi do vesmíru celkem.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    OMNIHASH: Elon si prodlouží život (jsem si vzpomněl zase na Silicon Valley - https://www.vulture.com/2017/05/silicon-valley-recap-season-4-episode-5.html :) )..

    Nebo se vyklonuje a přenese si neuralinkem obsah mozku. :)

    (a teda nemyslím si, že si uvědomuje, že to je prášilovina, myslím že tomu věří, stejně jako věří že x.com bude něco jako wechat, že Tesla obstojí v konkurenci, že Grok bude na špičce AI, že FSD bude "příští rok", že robotaxi budou 8.8.. ale to nám tu možná fans vysvětlí)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PEJR: nemohol, ale vzhladom na obtiaznost ukolu mi to prislo primerane, za dobre vykonanu pracu nalezi cloveku odmena, ale niektori uspech druhych tazko nesu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam