• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ONDRAT: a v cem presne jsou ty naroky tak jine vzhledem k urovni technologie?
    Kdyuz zustanem u te maeriky jako prikladu napr...

    Cesta tam na plachetnici trvala mesice, lidi casto umirali uz cestou at uz pri ztroskotanich nebo na podvizivu pripadne nemoce a tak. byly jich desitky nebo stovky "zavreny" na drevne "kocabce" vydani na pospas pocasi s omeznejma zasobama a tak...

    a po prijezdu se museli potykat jak s pocasim tak se zviratama a domordcema ktery je aktivne lovili....

    stejne tak po psychicke strance uz ta cesta nebyla med, zadna moznost komunikace s domovem.. a prakticky se vydavali na jednosmernou cestu a s tim do toho taky sli...

    pokud (az) dojde k tomu ze se do vesimru (at uz na LEO, Mesic, Mars, whereever) opravdu budou moct vydat "normalni lidi" jako osadnici tak verim tomu ze se najde dostatek "blaznu" kteri pujdou. stejne jako se naslo dostatek tech kteri sli do ameriky...
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    STARE_CASY: Myslím, že si to celý dost idealizuješ. Pořád jsou tam zcela neporovnatelný nároky na fyzickou a psychickou odolnost a v neposlední řadě na celkový náklady a celej podpůrnej technologickej systém.

    Ale já tady nechci bejt s váma v rozporu kluci, jenom mi asi tak nějak stačí, když budem kolonizovat nefyzicky.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    ONDRAT: nemluvím o objevování Ameriky, ale o osídlování. To jsou úplně rozdílné děje s jinou motivací...
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KOUDY: No nevyřešej, ale cením, že to přiznáváš a akceptuješ, že lidi budou umírat, tím je asi vysvětleno proč ten pokrok neběží nijak rychle a kde jsou limity.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    STARE_CASY: Wau, dobře tedy. To si někam zapíšu, že cesta na Mars a jeho kolonizace je podobná jako objevování Ameriky.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ONDRAT: No takze technologie to uplne v pohode vyresej. Vyresej vodu, vyresej srani, vyresej zimu a teplo, vyresej kyslik atp. Spis tam za prvy nebude proste co delat, protoze na Marsu je rekneme si to uprimne..naprosty hovno..a za druhy pri stavbe vesmirnejch zakladen na orbite, zakladen na mesici i pri ceste na mars budou urcite lidi umirat a imho jich nebude uplne malo. Na to si jako lidstvo budeme muset imho zase zvyknout..ze pri posunovani nasi rasy a civilizace je to prirozena vec, ktera se stava.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    ONDRAT: fakt nepotřebuješ žádného jiného, lepšího člověka. Jak nadhodil SATAI - ten scénář bude podobný jako osidlování Ameriky. A nemyslím jen té severní, ale už ty první vlny osídlení z 16. a 17. století, kdy zakládali kolonie Španělé a Portugalci. Cesta trvala dva až tři měsíce (ano, není to těch devět měsíců až rok, jak by to mělo být v případě Marsu, ale zase to bylo za výrazně horších podmínek, zejména co se týká jídla a zdravotní péče). Lidé, co odjížděli do kolonií, věděli, že se už nevrátí. Psychicky to vydržela většina.

    Cílem prvních vlny bylo hlavně založení námořní základny pro další expanzi, takže hlavně produkce jídla a základní řemesla na opravy lodí. To se dá čekat i na Marsu. První vlna bude hlavně budovat zázemí. Tam ještě mohou jít lidé s tím, že si vydělají a vrátí se. To se zvládnout dá, to bych viděl podobně, jako se teď najdou lidi, co si jdou vydělat na ropnou plošinu do severního moře a stráví tam rok, dva, odříznuti od světa taky poměrně dost účinně.

    Pozdější vlny budou podobné, jako osidlování severní Ameriky v 18. a 19. století - to byli lidé velmi často motivováni vidinou svobody, v té době to bylo chápáno hlavně jako svoboda náboženská. Odcházeli lidé, kteří věděli, že cesta bude dlouhá, těžká, bez návratu, ale doufali, že uniknou tehdejšímu "systému" - a tohle by se mohlo s velkou pravděpodobností opakovat. Jen místo rozdílnosti ve víře v Boha tak najdeš spoustu lidí s vírou ve svobodu ekonomickou, daňovou a kdovíjakou ještě. A dá se celkem se slušnou jistotou očekávat, že to dopadne dost jinak, než si představují. Stejně jako se postupně USA (zejména státy, kam odcházeli právě ti hledači náboženské svobody) staly nábožensky fundamentalistické a silně konzervativní (viz Jižní baptistické konvence, případně Mormoni - obojí to je velmi neradostné čtení o nesvobodě a provázanosti náboženství s politikou a se státem obecně), tak i společnost na Marsu bude velmi svázaná, řízená silně technokraticky (bez ohledu, jestli tam bude Musk nebo někdo jiný - vzhledem k tomu, jak drahé to budování bude, tak za tím bude soukromý kapitál s vidinou toho, že to bude řídit), ale bude přesvědčená, že oni mají tu pravou svobodu.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    PER2: Tak to uznej sám, je něco krapet odlišnýho. Ptám se na vylepšení fyzický a psychický stránky člověka, dneska už máme prozkoumaný docela podrobně limity lidskýho těla a jak trénovat, ale to pořád nevylepšuje odolnost před vnějšími vlivy. Ale jo, třeba se jednou dočkáme meziplanetárních cest v podobě Star-treku s kapitánem Kirkem a velicího můstku s koženými křesly, kobercem a velkým screenem do hlubin vesmíru, to máš na mysli?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    LoL
    PER2
    PER2 --- ---
    ONDRAT: jak udelas, ze lidi prezijou na antarktide nebo pod vodou x mesicu? hadam, ze jim v tom asi trosku pomaha technoplogie
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Jj strasnej pokrok v kosmonautice za poslednich 40-50 let.. uplne moc

    Raketoplany rip. MiR rip. Sotva par lidi obcas na ISS. Fakt uplne mega pokrok v technologiich co se tyce posilani lidi na dyl do vesmiru.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    PER2: Fakt? A jak teda vylepšíš tělesnou a psychickou stránku člověka pomocí technologií?
    PER2
    PER2 --- ---
    ONDRAT: clovek samozrejme nezformuje do nejaky odolnejsi bytosti, ale od toho ma prave ty technologie
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    PER2: Co je na tom LOL? Člověk nezmorfuje samovolně do nějaký odolnější bytosti.

    KOUDY: Ty už existujou dneska, a?

    XBAHNO: Určitě to nějakej pečlivě vybranej a trénovanej jedinec zvládne už dnes, ale nějaký masový cestování? Nevím, nevím.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ONDRAT: Dva a pul roku je celej round-trip po energeticky maximalne usporne draze s tim, ze cca 16 mesicu z toho je pobyt na Marsu a prelety po 9 mesicich. 9 mesicu ve vesmiru zas takovej problem neni, to uz tu bylo mnohokrat, pobyt na Marsu je s otaznikem, ale horsi nez ten let to nebude, spis mnohem lepsi. Fyzicky to takovy problem neni. Na palici to asi bude, ale to by se mohlo dat.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ONDRAT: Myslis ze nebude existovat za 20 let skafandr kterej vyresi nejakou termoregulaci velkou zimu a velky teplo jo?..Nebo nejakej obytnej modul..etc :)
    PER2
    PER2 --- ---
    ONDRAT: "to nevím co s tímhle dokáže pokrok v technologiích udělat, ale asi tak nějak tušíme, že nic moc"

    lol
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KOUDY: Tak to jsi asi nepochopil co jsem napsal. Nejde o pokrok technologický, ten já nezpochybňuju, ale o nedostatek fyzické a biologické odolnosti člověka (potažmo psychické odolnosti), tohle se technologickým pokrokem nezlepší. Není možný (samozřejmě zatím) člověka zamrazit a pak ho někde rozmrazit, to nevím co s tímhle dokáže pokrok v technologiích udělat, ale asi tak nějak tušíme, že nic moc.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ONDRAT: ale dyt nedavno mi tu vysvetlili ze na mars v pohode za dva tri mesice..
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ONDRAT: Třeba z toho udělají trestaneckou kolonii... jako ze Sibiře nebo Austrálie :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam