• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAKROUSEK: komplex blanka má minimálně 2 jízdní pásy pro jeden směr, tam to můžeš fakt rozjet, když moc chceš. zkus jet kilem v tomhle :D

    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KOUDY: Blanka je pres cely mesto a muzes tam jet 80.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    OMNIHASH: jenže na silnice můžou socky v ne-Tesla autech a pak se s nimi musíš dělit o prostor :(((
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNIHASH: Nemas tunel pres cely mesto. Nemas tunel pro autonomni auta/rail..nemas tunel kde muzes jet 150km/h.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOUDY: systém, že někam vjedeš autem a svezeš se na druhej konec města v pohodlí svýho vozu už máme pěknejch pár desítek let, říkáme mu silnice, aj v tunelech je děláme!
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PES: No za me by to vyresilo normalni metro a nebo presne ze nekam vjedes svym autem a svezes se na druhej konec mesta v pohodli svyho vozu..ale jit pesky do tunelu kde te misto metra odveze taxikar v tesle..to nedava smysl uplne.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PEJR: i v LA.

    The idea is even more complicated than it sounds: Teslas would drive from the street onto elevator platforms called car “skates,” be lowered to tunnels below ground, and be propelled autonomously at 120 to 150 miles per hour to their destinations, while their passengers relaxed. Thus was launched the Boring Company.

    What happened in LA was kind of what happens to a lot of these projects. A group of neighbors who live on the west side, near that 405 freeway that is perpetually clogged with traffic, sued to stop it. It’s a very wealthy group of neighbors who were worried about the idea of somebody tunneling under their properties.
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: nápad možná, ale už jen problém v té "platformě", de-facto nosič/adaptér (platforma) na nosič/vůz (Teslu) vezoucí náklad (člověka)...
    ... takový system Rolla nebo jak se tomu říkalo u nás kdysi při přepravě kamionů z/do Německa přes úzké hrdlo přechodu hranic, jen na hype steroidech.
    Samotný problém je už jen v té potřebě mnoha připravených či cirkulujících platforem, které by musely být téměř neustále všude k dispozici (tj. v každé stanici by musela být jejich zásoba a musely by umět i samy vypadnout a přejet do stanice, kde zásoba dochází a uvolnit stanice, kde přebývá)
    PEJR
    PEJR --- ---
    KOUDY: Akorat Elmo ma nejkou socialni fobii a pokud to neni pod, tak do toho nevleze. Vlaky jsou pro dobytek.
    Thunderfoot to debunkuje pomerne jednoduchou matematikou uplne od zacatku, ze je to spis halucinace nez vize. Akorat to neni uplnej theranos, tak se za ty vyroky blbe zaluje nejbohatsi clovek na planete. Tak uvidime co bude az splaslne tesla bublina a valuace bude na urovni ostatnich automobilek.
    I v tom Vegas narazili na to, ze tunely muzou vest jen tudy kudy jim dovoli majitele pozemku nad tunelem.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: lanovky jsou z hlediska potenciálu úplně na nic. S 2000 osabama/hodinu můžeš tvořit tak MHD v ZOO, ne pro normální pohyb městem.


    KOUDY: dojelo to na klasickej střet Elonovi vize s fyzikálníma limitama. Třeba se ukázalo, že dát auto na valník, nezajistit ho a rozjet se na sto kiláků není úplně nejstabilnější model.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PEJR: Docetl jsem se ze pry mela bejt soustava tunelu a zaroven tvoje tesla mela snad vjet na nejake kolejnice a mel ses pohybovat rychlosti 150km/h..takze nad tebou byla zacpa v ulicich a ty ses dostal v pohodli svyho auta na druhej konec mesta za par minut. Coz takhle napsany zni jako super napad. Pry to ztroskotalo na ruznych statnich omezenich a regulacich, takze nakonec to funguje jen asi ve trech tunelech ve Vegas a jezdi se v teslach bez kolejnic a jeste navic pomalu + tesly funguji jako taxiky a nejsou tvoje, takze takhle ten koncept samozrejme zadnej smysl nedava. To misto tesel muzes dat vagon metra, ale ten puvodni koncept ze sjedes tvym autem do tunelu, najedes na platformu ktera te preveze velkou rychlosti nekam na druhej konec mesta aniz bys vystoupil z auta..to byl dobrej napad.
    BRETA
    BRETA --- ---
    PEJR: na wiki pisou, ze to ridi clovek a jede to 56km/h
    PEJR
    PEJR --- ---
    KOUDY: Me by spis zajimalo jestli uz je to teda autonomni, protoze prvnich par let to bylo jenom podzemni tesla taxi s klasickym ridicem. Pod zemi FSD nefunguje
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: lanovky jsou z hlediska potenciálu pro MHD dost underrated ;-) mimoúrovňovost skoro zadarmo, akorát se to nehodí ve městech s trolejema...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOUDY: nasel hi tech oblast dopravniho segmentu a futruje se do toho se svejma kecama a nesmyslnejma vizema. lidi maji radi pohadly a tak jsou v ramci tunelarstvi tyhle naprosto marginalni pociny uconenym zazrakem. musk zacal stavet tunely, aby ulevil doprave. skoda, ze to predtim nikoho nenapadlo :-) to se pozna genius. zatim se referencemi nemuze merit ani s cechy.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    KOUDY: protoze mel vrtak a potreboval vymyslet, jak prodat podzemku mestum, ktere ji za 100 let nemely potrebu vybudovat a jeste do toho zamichat svou druhou firmu, aby byl vejvar dvojnasobnej. Mesto zaplatilo (a plati udrzbu) za tunely a navic plati za tesly. Pro elona win-win. Jen se ukazalo, ze je to drahy a neprakticky (kdo by to byl rekl) a nikdo jinej to, tim padem, nechce :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BRETA: jj hyperloop Las Vegas


    KOUDY: protože Elonovo ego nedovolilo ustoupit, když pětiletku halucinoval o soustavě tunelů pod LA, ve kterých budou vozit pody auta...

    AVATAR
    AVATAR --- ---
    Tolik k tomu ma ai :)

    1. **Založení The Boring Company (2016)**:
    - Elon Musk založil The Boring Company v prosinci 2016 jako dceřinou společnost SpaceX. Cílem bylo řešit problém dopravní zácpy prostřednictvím podzemních tunelů.

    2. **První experimentální tunel (2017)**:
    - První testovací tunel byl vykopán pod sídlem SpaceX v Hawthorne, Kalifornie. Tento tunel sloužil jako důkaz konceptu pro budoucí projekty.

    3. **Loop systém (2018)**:
    - V březnu 2018 Elon Musk představil koncept "Loop" systému, který zahrnuje autonomní elektrická vozidla pohybující se vysokou rychlostí v podzemních tunelech.

    4. **Hawthorne Test Tunnel (2018)**:
    - V prosinci 2018 The Boring Company dokončila a představila první testovací tunel v Hawthorne. Tunel byl dlouhý přibližně 1,14 míle (1,83 km) a měl demonstrovat technologii společnosti.

    5. **Las Vegas Convention Center Loop (2020)**:
    - V červnu 2020 byl dokončen první komerční projekt – LVCC Loop v Las Vegas. Tento systém propojuje různá místa v rámci Las Vegas Convention Center s plánovaným rozšířením do dalších částí města.

    6. **Budoucí projekty**:
    - The Boring Company má plány na další projekty v různých městech, včetně Los Angeles a Chicaga, ale tyto projekty se nacházejí v různých stádiích plánování a schvalování.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    BRETA: puvodne jo, pak zjistil, ze to byla jen nerealna vize, tak z toho udelal tunel pro tesly.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    No a vi nekdo proc to tesla takhle udelala? Jako ze vozej lidi zadarmo a propagujou tak tesly? Nebo ze si na tom zkousej novy procesy v autonomnim rizeni? Nebo jakej to ma smysl? Pochybuju, ze by to Elon a inzenyri udelali jen tak, ikdyz je to naprosto napicu oproti treba vagonum metra nebo neco.
    BRETA
    BRETA --- ---
    já se přiznám, že se v tom trochu ztrácim...to je jako ten slavnej Hyperloop nebo co to je?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam