• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PES
    PES --- ---
    TOXICMAN: u tohoto je fascinující spíš to, že to na začátku měli tak složité... a jak zjednoduššené to pak vypadá ve verzi 3.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    je to boží... nemůžu se dočkat, až je uvidíme v akci
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    oficiální čísla - Raptor 3 (sea level variant)
    x.com
    https://x.com/SpaceX/status/1819772716339339664

    Thrust: 280tf
    Specific impulse: 350s
    Engine mass: 1525kg
    Engine + vehicle-side commodities and hardware mass : 1720kg

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QWWERTY: trubky přejeli hezky, proti náklaďáčku... ale to fakt ty nerezový panely držej na kousku hliníkovýho rámu? to je tam ten nerez jen na zabíjení chodců?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    QWWERTY: "it's not my fault"
    :D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    WhistlinDiesel Cybertruck Durability Test #1
    https://www.youtube.com/watch?v=PK_EJ3DyiiA
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Riyan Mendonsa
    @RiyanMendonsa
    Progress through iteration and learning by breaking things leads to evolution like this.
    Imagine with this pace, what we will have in the next few years?
    Looking forward to trips to Mars and a moon base

    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Raptor 3, SN1

    The amount of work required to simplify the Raptor engine, internalize secondary flow paths and add regenerative cooling for exposed components was staggering.

    As a result Raptor 3 doesn’t require any heat shield, eliminating heat shield mass & complexity, as well as the fire suppression system.

    It is also lighter, has more thrust and has higher efficiency than Raptor 2.

    Truly, a work of art.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XARGH: no ano, ten akceleracionismus má rozhodně blízko k takovému tomu italskému futurismu, ze kterého vzešel prvotní fašismus, který měl v té době k nacismu a jeho antisemitské ideologii ještě daleko. Elon je takový fascinující von Braun z Wishe, dá se říct. Akorát z nepochopitelných důvodů fascizuje když už jednu raketu má... ale chce větší. Pro mě složitý příběh. Na jednu stranu se do mě trefují, když řeknu, že ESA a Arianespace měli už min. před 10 lety vsadit na vícenásobně použitelnou raketu. Na druhou stranu, Elonova Pí-Ár stragie na sociálních sítích mi přijde:

    1. budu se chovat jako totální idiot, abych se stal hrdinou cílové skupiny idiotů
    2. ????
    3. profit!
    XARGH
    XARGH --- ---
    XCHAOS: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_Iljin
    idealne predzvejkano od Snydera

    XCHAOS: fiozofovani schrapnelem?? :DDD (narazka na Nietzcheho)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XARGH: nejhorší je, že tohle sice je konspirační teorie, ale taková, podle který samotný současný Putinovo Rusko jede. Oni se už někdy právě v té době, kdy obsadili před 200 lety Krym rozhodli, že jejich posláním je vybojovat Cařihrad zpět pro křesťany (tedy pravoslavné křesťany, což je další pakárna, ale je zase pravda, že já světová "pravoslaví", např. to málo známé v indické Kérale, které mají kontinuitu před schisma západní a východní církve, jsou minimálně esteticky zajímavé tím, že si tolik neulítají na symbolice ukřižování). Takže pokud se nyní Putin snaží vybojovat zpět hranice Ruska před 1.světovou válkou, tak se nejde nezamýšlet nad tím, jakou motivaci vlastně měla expanze, která předtím ty hranice Ruska tímhle směrem posunula ... a je to celé skutečně podivná králičí díra, která se ale zdá být přímo oázou racionálního osvícenského uvažování (ostatně, taky to myšlenkově spadá do 18.století...) oproti tomu, když se ponoříš do historie Chrámové hory a hesla "Třetí chrám" speciálně... prostě debatujeme o 10% zdánlivě racionálních motivů lidského počítání, ale zděsili bychom, kdybych začali řešit 90% nevědomých motivů, které jsou pod hladinou a připomínají spíš psychiatrickou diagnózu.

    No a akceleracionismus vidím jako psychiatrickou diagnózu taky - je to jen variace na takové to rebelské "doufám, že umřu, než se mi podaří zestárnout". Lidská civilizace je v bezvýchodné situaci a potřebujeme spoustu nových nápadů (i technologií) a současně nějakou, asi dost značnou změnu životního stylu. Ovšem urychlovat kolaps starého systému předtím, než jsou nová řešení k dispozici, mi přijde úplně brain-dead. Už dávno jsme na záchranném člunu, a tahle strategie mi připomíná "rozhoupáním záchranného člunu urychlíme naše vylovení záchranáři". No... jen aby...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XARGH: protože to není vláček, ale celé široké hejno volně kooperujících myšlenek a bez-myšlenek :-)
    XARGH
    XARGH --- ---
    XCHAOS: neni problem v delce, ale v siri zaberu tveho myslenkoveho vlacku :)

    souhlas. s tim, ze utok "Russkiho mira" na zapadni hodnoty bych za carismu nebral. nepocitame li Pravoslavi, ktery je ze svy podstaty tj preference citu pred rozumem a otroceni cirkevni autorite tak nejak by design.

    HOWGH
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: přesně s tim Čapkem (resp underpant gnomes z south parku) a akceleracionismem:

    1. akcelerovat
    2. ??
    3. profit

    (pro ty otazníky je akorát potřeba víra plebsu/obětí, že to dává smysl)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XARGH: já za to nemůžu, že pro vás je 10 řádek už TLDR. Já sám čtu zdroje, které mají stovky a tisíce řádků :-)

    Opravdu jsem nenapsal nic jiného, než snůška alt-right slátanin je přímým pokračováním Protokolů, akorát náhodně jinak. Teorie typu QAnon určitě. Pokud jde o akceleracionismus, tak v tom vidím prostě opakování myšlenek, kterými komouši éry kominterny infikovali původní marxistické myšlenky (jejichž druhý proud se vyvinul další evolucí v novodobou sociální demokracii 20.století, která de-facto poháněla Evropu dopředu 100 let, pokud teda se v Evropě zrovna neválčilo)

    Velkou ironií akceleracionismu je, že to, co jediný urychlej, bude prasknutí akciové bubliny a nějaká další hospodářská či finanční krize. V bublině okolo AI je trilion dolarů... co by se tak asi mohli pokazit, až ta bublina praskne :-)
    XARGH
    XARGH --- ---
    ARAON: NOPE. bylo urceno pro vnitrostatni pouziti. carskej rezim o zadny rozkladani zapadu nestal, ten valcoval vse smerem vychodnim.

    tvl asi si budeme muset vsici precist Foulcaltovo kyvadlo jeste jednou :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XARGH: ano. představ si ale, že leninská-stalinská verze marxismu jsou protokoly sionských mudrců II (ono šlo hlavně o doplnění veledůležité doplňku, že "diktatura proletariátu" bude přímo direktivně řízená z Moskvy, že ano) Dnešní divná slátanina alt-right myšlenek, která cítí pochopení k ruskému výkladu krize západní civilizace, je protokoly sionských mudrců III, akorát zase o něco propracovanější... a bohužel, akceleracionismus se stal směsicí tohohle portfolia slátanin a jeho kořeny jde vystopovat právě k těm zvláštním komouškkým úvahám, jak je potřeba nejprve umožnit vznik proletariátu z nasrané dělnické třídy, aby šlo svrhnout kapitalismus, apod. - je to všechno jediná třída myšlenek a sahá to k tomu evropskému milenialismu, kdy vlastně existovaly myšlenky, že konec světa je možné řídit a nějak se na něm výhodně svézt.
    ARAON
    ARAON --- ---
    XARGH: Parafrázuji: “Rusko se dlouhodobě snaží rozložit západ, třeba pomocí podvržených protokolů.”
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam