• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    KAERO
    KAERO --- ---
    STARE_CASY: 'neviditelne' je nomen omen, opravdu si myslis ze jsem tak blby a predstavuju si plnou optickou neviditelnost? Uklidni se.
    Jo, za "neviditelnost" si stojim, prece nebudu kvuli tvemu bazirovani na slovickareni pokazde psat "snizeny radarovy prurez", kdyz kazdy v tomhle auditku vi ze stealth letadlo ocima uvidi. Ano, stojim si za "zbytecnost", protoze jsem pred tim napsal jeste tohle: " by mohly zpusobit ". A ano, stojim si za "mensi stroje", protoze proc tu doprcic musim vysvetlovat, ze kdyz letadlo nese naklad + pilota, tak potrebuje vic paliva a ma hur optimalizovany drak (aby pilot videl) nez kdyz nese jen naklad. To relativizovani si nech od cesty, dekuji.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    KAERO: takže jsi nenapsal, že jsou neviditelné a budou zbytečné, chápu.

    Další větou pak potvrzuješ, že stealth zbytečný opravdu nebude, protože "ano, normalni stihacku uvidi jeste mnohem driv". Čili i nadále nebude zbytečné přesně to, co je stealth - horší/pozdější zjistitelnost.

    A kdyby... No, místo toho tvého kdyby se vývoj vydává cestou, že to je prostě stejně velká mrcha. Co tam je místo pilota? Těžko říct, jestli to je další palivo, zbraně nebo elektronika a senzory navíc oproti pilotovi, podstatné je, že ten vývoj jde prostě cestou toho, že i bezpilotní prostředky jsou postupně čím dál větší stroje. I těch ušetřených teoretických 20 % je sama o sobě hodně divoká spekulace pro kterou není moc objektivních důvodů. 20 % čeho? V rozměrech? V hmotnosti? A které hmotnosti? Vzletovou stejně určuje hlavně hmotnost paliva a tam už je pilot a to, co potřebuje kolem sebe, dost marginální. V podstatě je to hmotnost jedné pumy nebo dvou, tří střel navíc. A rozměry k hmotnosti stejně nejsou čistě přímá úměra (koneckonců ani rozměry a detekovatelnost).

    Rozporuju jen tvá tvrzení jako "neviditelnost", "zbytečnost" a "menší stroje". Ty tam v tom postu i nadále vidím. Pokud říkáš, že jsi to netvrdil, tak není o čem diskutovat.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //Ejon Muks je zase zhulenej nebo sjetej kvetakem jak ufon.

    KAERO
    KAERO --- ---
    STARE_CASY: co je furt dokola? pasivni radary spolehaji na externi radiove zdroje. ve chvili kdy jich je hodne, pasivni radary vidi lepe. takze tu stihacku vidi drive. ano, normalni stihacku uvidi jeste mnohem driv, ale rozporuju to snad nekde?
    pokud stroj neponese pilota, tak muze byt o 20 - 30 % mensi. Kdyby X-47B mel nest i pilota, tak je vetsi nez je ted.
    mam pocit ze rozporujes neco co jsem netvrdil.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    KAERO: Tohle je furt dokola... To, že pojem neviditelné propaguje kdejaké médium, neznamená, že to tak je nebo někdy mělo být. Jsou hůře detekovatelné. A to jsou pořád i přes všechny novější technologie v detekci - stále platí, že stealth je zjistitelný hůře než letadla, která tomu přizpůsobená nejsou. A ten rozdíl, jestli vidíš letadlo už na tisíc km nebo až na sto km je zásadní a bude zásadní i nadále.

    Zapomeň na to, že by se dalo čekat nějaké výrazné zmenšování strojů, které mají nést další výzbroj a mít dlouhý dolet. Nosnost tě limituje. Malý stroj bez adekvátní výzbroje je k ničemu a jakmile přidáš výzbroj, tak to prostě nebude malé letadlo. Porovnej si klidně velikosti aktuálních strojů - třeba Northop Grunman X-47B je větší než F-35. A zcela překvapivě je stealth.

    A jinak nevýhoda všech alternativních metod na detekci je, že je musíš mít rozmístěné na relativně velké ploše. Tu plochu musíš aspoň jakž takž bezpečně ovládat a musíš s těmi zařízeními komunikovat, výstup z nich zpracovat (často výpočetně velmi náročné). Je to komplikovanější a ve výsledku dražší. Tohle je taky nepřímá výhoda stealth - nutí to protivníka vynaložit mnohem více zdrojů na detekci.


    Na okraj - ten argument, že stealth je zbytečně drahý, je už taky dost na vodě. To, co na tom bylo dlouho drahé, byla cena vývoje a nízký počet vyrobených kusů (ergo vysoká cena jednoho kusu). Současné ceny F-35 už klesají k cenám předchozích letadel (po srovnání inflace).
    KAERO
    KAERO --- ---
    PES: OTAVA: tenkrat v tech plus minus osmdesatych letech kdy se tamara+vera vyvijely to meli celkem tezke, tech radiovych zdroju bylo relativne malo. Ale dnesni/budouci 3/4 satelitni konstelace by mohly zpusobit ze neviditelne stihacky budou ponekud zbytecne, pripadne zbytecne drahe. No co, stejne to smeruje k lehcim a mensim strojum, ktere nemaji ziveho pilota, takze budou opet hur zachytitelne. Jenze ty zas potrebuji spojeni, takze uzky svazek na obeznou drahu, takze vyzaduji satelity...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    pokial by ste chceli niekto napisat priamo muskovi na jeho spacex mail tak tu sa trochu doxxne :)

    x.com
    https://x.com/i/broadcasts/1MYxNMNwmPzJw
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    YMLADRIS: radar Věra zdraví!
    PES
    PES --- ---
    YMLADRIS: aneb Číňani se dohrabali ke kopii funkce české Tamary a Viery? ;-))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Cina údajně umí detekovat stealth jets, objeví se na radaru protože jsou ozářeny elmg zářením Starlink satelitu

    China Can Detect F-22, F-35 Stealth Jets Using Musk’s Starlink Satellite Network, Scientists Make New Claim
    https://www.eurasiantimes.com/china-can-detect-f-22-f-35-stealth-jets/amp/
    CHAOS_RK
    CHAOS_RK --- ---
    zlehka insider info: Bude Starlink dish s lepsim konektorem!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

    Blindsight


    Instrukce:
    Máte v rodině makulární degeneraci, nebo jinou oční chorobu takže vám hrozí oslepnutí?

    21 hlasy od 21 respondentů

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Blindsight

    Neuralink's brain implant chip called Blindsight has received Breakthrough Device Designation from the FDA!

    This designation is given after preliminary clinical evidence indicates that the drug/device may demonstrate substantial improvement on a clinically significant endpoint(s) over available therapies.

    --

    The Blindsight device from Neuralink will enable even those who have lost both eyes and their optic nerve to see.

    Provided the visual cortex is intact, it will even enable those who have been blind from birth to see for the first time.

    To set expectations correctly, the vision will be at first be low resolution, like Atari graphics, but eventually it has the potential be better than natural vision and enable you to see in infrared, ultraviolet or even radar wavelengths, like Geordi La Forge.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    az se priblizime k rozumny ai, tak bude stejne pozde. uvedomi si, ze lidi uz k nicemu nepotrebuje. no nicmene si myslim, ze elonuv chatbot grok soudny den nespusti.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KAERO: problém robotů je, že je někdo musí naprogramovat. Bez rozumný AI, ke který sme se furt ani smykem nepřiblížili, je to jenom hračka za $milion+.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    Me to proti ai tovarnam na miru prijde jako krok zpet. Respektive meziclanek, dokud ty tovarny nejsou. Jestli ma mit kazdej ten robot vlastni ai, tak potes koste :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    Tak snaha je postavit viceuceloveho robota. Aktualni viceucoelova vyrobni jednotka je clovek, a vetsina prostredi, nastroju a postupu je prizpusobena clovekovi. Tedy ma smysl stavet viceuceloveho robota, ktery vypada jako clovek, cimz nejlepe zapadne do prostredi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam