YMLADRIS: soukromý firmy dnes vesměs okopírovaly procedurální postupy, který zavedla NASA v 60tých letech, když se podařilo na 10 let přesměrovat výrazný zlomek HDP z tajnůstkářského vojensko-průmyslového komplexu do NASA. A NASA musela být public-domain, ze zákona. Žádné patenty za veřejné prostředky a tak, žádné utajování (ano, samozřejmě, existovaly vyjímky, některé věci se utajily ze strategických důvodů, třeba kvalita snímků z Lunar Orbiteru by odhalila úroveň špionážní technologie Západu, apod. :-) Takže tím to všechno začalo: NASA v éře Apollo bylo 10 let utopického technologického komunismu, v podstatě (pak to v 70.letech rychle zařízli a dnes je to jen stín bývalé slávy). Čipy jako takové zainvestovala NASA, apod.
Je to všechno obráceně, než si myslíš: soukromé firmy dnes kopírují vědecké a akademické postupy a byrokracii, vyvinout původně pro public domain. Celá dot-com bublina pořád stojí na internetových technologiích vyvinutých jako public domain, apod. Rekuperace v Teslách stojí podle všeho na chytrém triku využití cívek v motoru jako Teslových cívek a tím pádem získávání potřebného napětí pro dobíjení baterie (v podstatě motor jako spínaný zdroj) - jednoduchý trik, ale i když to samé potřebuju pro svoje elektrokola už 10 let, do minulého týdne mi to nebyl schopen nikdo pořádně vysvětli (v malých rychlostech, pokud s motorem pracuješ jako se stejnosměrným zdrojem, tak v nízkých otáčkách je zdrojem nižšího napětí, než je napětí baterie a rekuperovat nejde. Chytré (a mimochodem free hardware) jednotky jako VESC ale umí chytrým a přesně načasovaným spínáním cívek v motoru z motoru udělat násobič napětí (což je to samé, jako když pomocí Teslovy cívky metáš blesky a proto se asi elektromobily Tesla jmenují jak se jmenují a je to ta hlavní věc, kterou se liší od elektrického Favoritu z roku 1990, který sice přes speciální vypínač rekuperovat uměl, ale nejspíš jen při konkrétních otáčkách motoru a konkrétním rozpětí rychlosti, apod.)
Podle mě strašně glorifikuješ ten BDSM aspekt podnikání, tedy že nějaký dráb s bičem dokope inženýry a vědce, aby fakt inovovali a plnili termíny. Tady já naopak pokládám za tragické, že jsme tak blbý, že si vytváříme monopolizovaný korporátní sektor, aby nás do toho kopal a nejsme schopni to realizovat v rámci volného trhu drobných živnostníků a malých firem. Měl by kvést milion brandů, místo jednoho.