SEJDA: ano, já se domnívám, že Rusové jsou ve stavu psychózy celý národ, resp. to, s čím válčíme, není národ ve smyslu jazyk a lidé, ale jejich válečná psychóza. Ale je to tady
#offtopic snad kromě toho, že chování a myšlení Elona určitě ovlivňuje i to, že jeho technologie, konkrétně Starlink, je masivně využívána v aktuální velké válce. Já nevím, co na tom co píšu, je nějak šokujícího nebo radikálního.
Existuje davová psychóza, když jsme u toho, a to je právě ta válka. Myslím, že slovo racionalita je obecně ošemetné, často se jím ohánějí lidé, kteří sami moc racionálně neuvažují - je to takový "kult racionality", dá se říct. Možná jsou výjímečné životní situace, kdy je sebevražda racionání krok, ale podle mě to minimáně nemusí být schopen pochopit ten, kdo ji páchá. Právě ta iluze, že ten úhel pohledu je racionální, je součástí té psychózy... prostě, i pokud náhodou jsi racionální, tak zevnitř svého úhlu pohledu to nemusíš být schopen posoudit. To není tak, že si řekneš "ha, přeříkal jsem si právě malou násobilku, takže moje činy jsou určitě racionální" (i když třeba právě zkouška schopnosti odříkat si nějakou modlitbu určitě byla forma mentálního tréninku, který měl lidem napomoci nejednat v afektu či ze strachu, získat čas aktivovat racionální myšlení, apod.)
Když jsme u toho... oba dva ty nedávné teroristické útoky, resp. jeden útok a jeden pokus o ně, spáchali lidé, kteří předtím prošli armádou. Interesting.