• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KOUDY: Motorway je dalnice. Cesky asi presneji silnice pro motorova vozidla.
    Obrazek vubec nesedi. Na ktere dalnici jsou semafory a pesi?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JARMIK: tak mne ted napadlo, kdyz Musk nemuze byt prezidentem USA, muze se stat kralem ve Spojenem Kralovstvi? :D
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    Haha

The end of the transatlantic Maga bromance? Elon Musk stuns Nigel Farage by demanding he is removed as Reform leader weeks after meeting about mega-donation - and suggests novice MP replace him | Dail...
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-14252195/Transatlantic-Maga-bromance-Elon-Musk-Nigel-Farage-Reform-Rupert-Lowe.html
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JANOS
    JANOS --- ---
    TRANCEWARP: As an all around improvement for functionality and connectivity, the MCU2 design is currently used on the Model S, Model X, Model 3, and Model Y.

Next, we’re going to dive into the big reason the MCU1 on the Model S and Model X can be a problem: the failure of the eMMC.

Information about the installed infotainment computer can be found in the vehicle settings under Software > Additional vehicle information .

One of these variants is listed as the infotainment processor:

“NVIDIA Tegra” (MCU0 and MCU1)
    “Intel Atom” (MCU2) = 4 GB RAM and 64 GB eMMC storage.
    “AMD Ryzen (MCU-Z) = 16 GB RAM and 256 GB eNVMe (with Autopilot HW3)*
    * For Model 3 and Model Y with Autopilot HW4, however, only 8 GB RAM and 128 GB eNVMe .
    Hledate ketaminovou zahadu tam, kde je jen oligarchismus v ciste podobe :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TRANCEWARP: to sa tyka modelov S a X
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NYIBELUNGER: až na to, že v tom článku jsou grafy a ketamin to dělá na nejkratší dobu, tzn. v podstatě to nedělá... myslím by to musela být hodně cílená "alt right" teorie.

Já mám k těm konspiračním teoriím jak "všechno jinak" jednodušší vysvětlení: lidi s technickým uvažováním mají sklon analyzovat složité a systémy a hledat nějaké vysvětlení toho jak fungují, včetně vytváření různých pracovních hypotéz. Pochopitelně o společnosti nevíme nikdo nic, protože naše sociální bubliny jsou zlomkem společnosti jako celku a vytváříme divoké aproximace toho, jak společnost funguje, na základě pozorování nepatrného zlomku populace. Lidem v manažerských pozicích v technických pozicích navíc ta paranoia související s analyzováním nepředvídatelného chování technických systémů začne splývat s paranoiou ohledně fungování společnosti... moment, kdy divokou hypotézu začnou pokládat za pravdivou a sami ji šířit, je ovšem trochu záhada. Ovšem u mediálních manipulátorů nemusí jít o jejich osobní názor, ale o chladnokrevnou sázku zalíbit se nějaké skupině, u které je pravděpodobné, že něčemu takovému uvěří. Může to být i tak, že někdo používá algoritmy pro sesumírování nějakého "většinového přesvědčení" a spoléhání se na tyto algoritmy v nějaké dílčí oblasti mu funguje, tak se na to začne spoléhat i v nesouvisející oblasti (tohle se ostatně asi nám všem děje dnes a denně při spoléhání na výsledky vyhledávání Googlem...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tahle otázka nedává spát víc lidem, koukám :)
    Reddit - Dive into anything
    https://www.reddit.com/r/SpaceXLounge/comments/ds5rzn/guessing_ullage_propellant_needs_for_starship/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pokud by platilo tohle schéma (z twitteru), tak to mírné posunutí vývodu header tanků na jednu stranu by usazení paliva v header tancích díky mírné rotaci lodi skutečně řešilo (samozřejmě nejlíp by to fungovalo, kdyby header tanky byly vedle sebe a měly oba vývody šikmo dolů, a tuším jsem na jiném obrázku něco takového viděl...)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    TRANCEWARP: a nebo se naucis BGA replacement a otevres si servis :))

Working With BGAs: Soldering, Reballing, And Rework | Hackaday
    https://hackaday.com/2023/03/23/working-with-bgas-soldering-reballing-and-rework/

je vtipne, ze kdyz jsem se dival po eMMC replacement procedure, tak jeden z prvnich vysledku je prave z Tesla fora, protoze je to dlouhodobe znamy problem

https://teslamotorsclub.com/tmc/threads/preventive-emmc-replacement-on-mcu1.152489/
    oooops ... "If the MCU dies Tesla will charge EUR 3000 (I'm in Europe) for a MCU replacement "

Turn Off Broken Door Handle Motor | Unofficial Tesla Service Manual
    http://teslaservicemanual.com/2019/01/18/replacing-emmc-in-mcu.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: mám zde na NYXu svůj stálý okruh "příznivců", ale přijde mi ale hloupý si kvůli tomu pořizovat prémiovku... navíc si člověk nepomůže, i po double ignore se vynoří minuskující mulťáky a tak. Některé věci, když obsahují vysloveně chybné informace, si minus zaslouží - ale pak by si taky zasloužily odpověď a objasnění.

Zrovna o s tou rotací Starshipu mi zajímá, objevil jsem tu zmínku jen na jednom místě, jen tak nonšalantně hozenou jako samozřejmost, takže nevím, jestli to je pravda. Rotaci kolem osy lze případně vyvolat i pomocí gyroskopů (i když nevím, jestli je plán jimi Starship vybavit) a elektřina je kosmu "zadarmo", z hlediska celkové hmotnosti, a ono uvést sto tun do dopředného pohybu, jenom aby se vytvořila hladina v nádrži nad několika zbylými tunami paliva, by zřejmě bylo docela plýtvání.

Jestli něco bude opravdové technologické tajemství SpaceX, tak to budou právě opakované zážehy takhle celkově těžkého kryogenního stupně v kosmu. Celé to drama okolo hot stagingu bylo vlastně o tomhle, hot staging je "ruský" trik, jak udržet při letu po balistické dráze, tedy fakticky ve stavu beztíže, hladinu v nádržích - neustále držet raketu ve zrychlení. Americký trik jsou "ullage motors", ale ty samozřejmě musí být tím silnější (nebo hořet delší dobu), čím je konstrukce stupně těžší (bez toho zbytku paliva, které logicky jediné se během toho usazování nehýbe).

Zejména zážeh plně dotankované Starship před TMI a TLI určitě půjde z hlavních nádrží a ne z header tanks. Usazení paliva rotací mi ale nejde dohromady s tím, že dolní tvar nádrže má tvar trychtýře... pokud by měla fungovat rotace, musel by to být ten trychtýř obráceně a sacích otvorů by muselo být více, menších a po obvodu... proto mi ta zmínka zaujala. Teoreticky by teda "ullage burn" mohli provést z header tanks jedním motorem na nízký tah (to je asi to, co teď demonstrují na té oběžné dráze) a teprve když se palivo v hlavní nádrži usadí, tak nahodit všechny motory/plný tah. Jenže zase je otázka, na kolik "ullage burns" jim vydrží palivo v header nádrži, než se udělá příliš velká bublina i v ní (není náhodou tvar a umístění header tanků na posledních obrázcích trochu jiný, než byl u testovacích prototypů? zkusím pogooglit)

No, je to trochu raketová věda :-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TRANCEWARP: Treba ne, kdo vi.
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    MAKROUSEK: Takze typek rika, ze se mi moje Trojka brzo vysere, protoze ji mam patej rok a zhebne mi ten drive. No to jste me nepotesil pane kolego...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @ShanaDiez
    One of the most common things that people ask me about is “what is new on the next rocket”. Starship flight 7 has a huge number of improvements, particularly on the ship outlined in this post.

While just weeks between flights the Starship design, build, and integration teams have been working on this upgrade for over a year and it’s worth congratulating them and cheering them on as we work on the final verification items to getting this ship ready to fly.

Very excited to take this one for a test flight!
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Jsou lidi, co hackujou Tesly a pak je flashujou vzdalene. Respect.

Facebook
    https://www.facebook.com/share/r/1BsVDbT9hw/
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: na Dragonu letela 2x i Peggy Whitson.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: tak jsem to prepocital BO mela 50 pasazeru celkem, a Jeff letel jenom jednou, takze 3 jini leteli dvakrat (z toho jeden postarsi manzelsky par)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: AIcko ma stare informace, BO podle mne vynesla 47 jednotlivcu, 3 opakove (jako napriklad Jeffa Bezose). Za to SpaceX mela uz 15 letu k ISS, dvakrat po dvou, ostatni po 4, a 6 soukromych misi, po ctyrech. Nejcastejsim astronautem SpaceX uz asi bude Jarred Isaacman :) (Musk neletel ani jednou).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam